Депутати хочуть знищити комунальне підприємство у Чернівцях та заробляти гроші на чернівчанах, - Каспрук (оновлено о 21.10)

Депутати хочуть знищити комунальне підприємство у Чернівцях та заробляти гроші на чернівчанах, - Каспрук (оновлено о 21.10)

19.12.2016, 18:42
У мерії вважають, що громада не має права втратити контроль над комунальним підприємством

Довкола міського КП «Чернівцітеплокомуненерго» не вщухають пристрасті у міській раді. На минулому засіданні сесії міської ради деякі депутати міськради висловилися за приватизацію комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго». Зокрема таку думку під час дискусії висловив депутат Валерій Чинуш від «Рідного міста».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чинуш проговорився: "Рідне місто" намалювало собі схему, як приватизувати систему теплопостачання Чернівців

За словами міського голови Чернівців Олексію Каспрука, деякі депутати хочуть заробляти гроші на постачанні тепла чернівчанам і знищити комунальне підприємство.

- На позачерговій сесії були серйозні дебати, - розповів мер. - Я вдячний депутатам, які проявили принципову позицію і не подолали моє вето на тариф компанії "Чернівецькі теплові мережі". Але на цій сесії в ході бурхливого обговорення у деяких депутатів здали нерви і вони показали реальну картину події. Депутат Валерій Чинуш чітко сказав на сесії: "Теплокомуненерго треба приватизувати". Тобто довести до ручки, знищити, щоб потім певні наближені особи або самі депутати захопили цю нішу і стали монопольними постачальниками тепла для міста. Я кажу, що чернівецька громада не має права втратити контроль над тими комунальними підприємствами, які забезпечують життєдіяльність міста і знаходяться у нашій власності. Ми маємо сьогодні приватне обленерго, приватну газопостачальну компанію і не можемо сказати, що вони завжди надають якість послуги і чернівчани задоволені, у той же час механізму впливу громади на діяльність цих підприємств немає жодного – ні у міського голови, ні у депутатів міської ради. Тому теплокомуненего має залишатися комунальним, ми маємо провести його модернізацію, встановити нове обладнання, прилади обліку. Але самі прилади обліку не забезпечують економії, вони забезпечують лише облік. Економити дозволять нові теплові пункти, які збалансують подачу тепла і зможуть забезпечити гарячу воду житловим будинкам в опалювальний сезон. На сесії необхідно прийняти два рішення. Перший – про модернізацію мікрорайону в районі вулиць Залозецького-Герцена. Ця програма ефективно вже працює в інших містах і дозволить один мікрорайон зробити за мінімальні кошти, за допомогою великого гранту. Це буде робити західними спеціалістами за європейськими стандартами. Це єдиний шлях і ми сподіваємося на розуміння чернівчан.

Каспрук також закликав депутатів не кидатися голослівними звинуваченнями у відкатах та іншому, а створити комісію і контролювати процес і кожну платіжку.

- "Чернівецькі теплові мережі" та інші компанії приходять до нас з однією пропозицією – побудувати котельні і подавати тепло в бюджетні установи, - пояснив міський голова. - Навіщо? Бо бюджетні установи сьогодні розраховуються 100%-во, вчасно і в повному обсязі. А кому залишиться населення, яке має борги і розраховується на 40%? Але ці компанії не хочуть подавати тепло населенню, не хочуть працювати у старих районах із зношеними мережами. І теплокомуненерго кредит від ЄБРР під 6% річних буде повертати за рахунок економії зі свої прибутків. А у "Чернівецьких теплових мереж" банківський кредит на обладнання під 25% річних закладений у тариф, тобто сплачувати буде споживач. Картина проста і зрозуміла: деяким депутатам стало цікавим заробляти на постачанні тепла чернівчанам, знищивши комунальне підприємство. Досвід у них є.

Аби економити тепло та регулювати тариф на підприємстві мають провести модернізацію, встановити нове обладнання, прилади обліку у будинках. Економію тепла можуть забезпечити індивідуальні теплові пункти у будинках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федорук з Бурбаком порадили, що слід зробити, щоб чернівчани менше платили за тепло

До першого січня у Чернівцях планують завершити оснащення житлових будинків лічильниками, аби наше місто потрапило під нову систему розрахунку оплати за опалення.

Таку заяву зробив міський голова Олексій Каспрук.

«До кінця грудня ми плануємо завершити оснащення житлового фонду лічильниками (до 50 відсотків, аби чернівчанам нарахували плату за опалення за новою систему. Чернівці мають потрапити під дію постанови Уряду.

На сесії ми обговоримо це питання з депутатами, аби дозволити «Чернівцітеплокомуненерго» вже з цього місяця нараховувати за новою системою. Однак, зауважу, що з міського бюджету доведеться сплатити різницю, аби компенсувати підприємству витрати.

Наразі, ми виділили майже 3 млн. гривень, щоб встановити 80 лічильників до кінця року. У 2017 році ми плануємо повністю забезпечити місто лічильниками», - підсумував Каспрук.

Джерело: https://pogliad.ua/, molbuk.ua та http://www.0372.ua/

1


КОМЕНТАРІ (2)

А чого ж стільки років замість реальної модернізації Теплокомуненерго, реорганізації систем опалення багатоквартирних будинук, тощо з міського бюджету за людські гроші тримали на плаву цього банкрута та його недолуге керівництво Меленчука, який сидів там роками від Федорука до Каспрука?

avatar

Ф-акт

19 грудня 2016 16:55

Завод Гравітон і фабрику Буковинку -  цілеспрямовано збанкрутували і прихватизували Бурбаки.
Аеропорт, Спецкомунтранс і ЧТУ - розвалили і довели до ручки (до межі банкрутства).
Чернівцімістобуд Каспрук особисто розвалив і розікрав!!!
Мега Крокус Бурбака віджав у міського комунального підприємства ринок харчування навчальних закладів міста!

Ви ще там щось співаєте про віджим і приватизацію...?!?

avatar

Людмила Дудченко

20 грудня 2016 13:33