Депутати, які проголосували за 'шкурняк' Романюка, позбавили Чернівці трьох мільйонів: Каспрук переконаний, що  такі речі безкоштовно не робляться

Депутати, які проголосували за "шкурняк" Романюка, позбавили Чернівці трьох мільйонів: Каспрук переконаний, що такі речі безкоштовно не робляться

01.08.2016, 21:28

На липневій сесії Чернівецької міськради депутати проголосували за зміну цільового призначення земельної ділянки по вулиці Руській під будівництво багатоквартирного житла. Таким чином громада Чернівців втратила мінімум три мільйони гривень, які могли піти на будівництво доріг, садочків, лікарень. 

Про це під час брифінгу першого серпня повідомив чернівецький міський голова Олексій КАСПРУК.

- Йдеться про зміну цільового призначення земельної ділянки по вулиці Руській під будівництво багатоквартирного житла майже 80 соток одному з підприємств, - пояснив О.Каспрук. - Переконаний, депутати міськради мають займатися не партійними справами, а дбати ресурси громади міста. Земля є джерелом наповнення міського бюджету. І земля – це той товар, який не виробляється більше. І продавши велику земельну ділянку на вулиці Руській, у громади більше ніколи не буде можливості продати ділянку на вулиці Руській. Ця практика ганебна по відношенню до громадян і я намагався докликатися до депутатів. Велика кількість мене підтримала у тому, що це допускати не можна.

Щоби схема була зрозумілішою, міський голова навіть розписав журналістам її на фліпчарті:

- Земельна ділянка по вулиці Руській (в даному випадку розбираємо цей конкретний приклад, хоча таких прикладів і на цій сесії, і на наступних буде ще багато) знаходиться у власності територіальної громади міста, - продовжив мер. - Вона може бути закріплена за якимсь підприємством чи як акт постійного користування чи в оренді, вона могла бути отримана підприємством у результаті купівлі якогось приватного майна, яке знаходиться на міській землі. Колись в оренду була надана велика кількість земельних ділянок без конкурсних засад. Підприємці звертаються для того, щоби перевести цю земельну ділянку і використати для найбільш вигідного сьогодні бізнесу – будівництва багатоквартирного житла. Після того як такий будинок побудований і підприємець заробив на цьому кошти, місто зобов’язане передати в ОСББ цю земельну ділянку безкоштовно. Фактично на сьогодні на вторинному ринку землі забудовники – і місцеві, і з інших міст – їх у нас достатньо багато – готові за одну сотку платити до десяти тисяч доларів. Ринкова вартість цих 78 соток, які були передані під зміну цільового призначення, - 18 мільйонів гривень. Тобто треба оформити документи по зміні цільового призначення під багатоквартирне житло, заходить інвестор, який одразу готовий запропонувати підприємцю цю суму. Я вже не кажу про дольову участь, кількість квартир і все решта. Я пропонував депутатам, зняти це питання з розгляду, запропонувати підприємцю викупити цю земельну ділянку. Ця земельна ділянка під промисловість, це колишній завод "Вимірювач". У нас майже на сьогодні немає землі промислового призначення, якщо ми говоримо про розвиток міста, нові підприємства виробничі, робочі місця. Ми запропонували варіант – знімаємо з розгляду і нехай підприємець викупить цю земельну ділянку під промисловість. Після того як він сплатить бюджету орієнтовно три мільйони гривень, він може зі своєю власною приватною ділянкою робити що завгодно.

- Фактично з точки зору закону депутати не зробили нічого кримінального, - провадить О. Каспрук. - Схема абсолютно законна. Але, на мою думку, суперечить здоровому глузду і інтересам територіальної громади міста. Земля сьогодні є – завтра її не буде. Отож, у мене запитання до депутатів, які проголосували за зміну цільового призначення без викупу земельної ділянки: де три мільйони гривень в міський бюджет?! Про мотивацію депутатів можете запитати їх самі. Я переконаний, що такі речі безкоштовно не робляться і бачу тут чітке порушення інтересів громади. Це три мільйони гривень, які не пішли на дороги, садочки, лікарні тощо. Тому призма мого спілкування з деякими колегами в сесійній залі, які на кожній сесії мені розказують про ефективність використання бюджетних коштів, буде дещо іншою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Широка опозиція в складі "Батьківщини", ОПОБлоку, "Рідного міста" та ін. проявилася у Чернівцях під час голосування за "шкурняк" Романюка

Нагадаємо, у Чернівцях коаліція екс-регіоналів, тушок і молодих партій легалізували земельну аферу екс-лідера "ригів". Про це на своїй сторінці написав народний депутат Максим Бурбак.

molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

А чого міський голова не давав таких пояснень коли так само пройшло питання Скрипи?? Яке завертали багато разів,а якимось дивом воно верталося ,поки нарешті не проголосували нові депутати (серед яких і Скрипа) , там так само 50 соток і на Проспекті,що набагато дорожче ніж на Руський вулиці ... чи вибірково очі відкриваються ?????

avatar

Олег

01 серпня 2016 19:23

avatar

Василий Забродский

02 серпня 2016 09:13