Депутати Чернівецької міськради зайнялися популізмом

Депутати Чернівецької міськради зайнялися популізмом

26.03.2015, 19:36

Депутати Чернівецької міськради на сесії у четвер прийняли текст звернення до президента Петра Порошенка щодо нормалізації тарифної політики.

Про це повідомляє прес-служба міськради.

"Враховуючи нагальність та високу соціальну значимість проблеми міська рада вирішила звернутись до обласних міських, сільських і селищних рад України з пропозицією підтримати це звернення", - йдеться у повідомленні.

Сам текст звернення виглядає так:

Шановний, Петре Олексійовичу! 

Звертаємося до Вас, як до гаранта Конституції, як до державного діяча, який своїми діями показує, що стоїть і продовжує стояти на захисті людей – громадян України. 

26 лютого 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла Постанову № 220 "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню", згідно з якою знову в рази збільшується ціна електроенергії для населення.

З березня 2015 року ця ж структура прийняла Постанову № 583 "Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що встановлюється для потреб населення". Цим фактично прийнято рішення про підвищення цін на газ для населення в сім разів. Чергове запровадження нових тарифів на природний газ для населення та зростання цін на електроенергію, інші комунальні послуги призведе до переходу значної кількості українців з статусу малозабезпечених в жебраки, фактично поставить людей на межу виживання. 

Кожен наш громадянин знає, що Україна сама добуває газ, якого достатньо, аби забезпечити потреби усіх мешканців країни і що ціна видобутку становить не більше 70 доларів США. Чому б не реалізувати населенню газ власного видобутку? 

Тому просимо вас, як Президента України, для нормалізації тарифної політики і упередження соціальної напруги, вжити наступні заходи: 

– скасувати Постанови НКРЕКП №220 та №583, якими передбачено підвищення тарифів на електроенергію та газ для населення України,; 

– зобов’язати НКРЕКП разом з Міністерством палива та енергетики розробити процедуру надання газу для населення тільки власного видобутку, з відповідними цінами. Сумарні сплати за комунальні послуги не повинні перевищувати 15% сумарного доходу сім’ї; 

– припинити діяльність на газовому та енергетичному ринках непрозорих компаній, що сповідують тіньові методи роботи та створюють необхідність стрімкого підвищення цін на газ та електроенергію тощо; 

– надати Наказ Міністерству соціальної політики терміново скласти реальні реєстри громадян – тих, хто потребує компенсацій; – розробити механізм компенсацій витрат для населення і тільки після цього вивчити доцільність підняття цін. Доцільність чи недоцільність підвищення тарифів на газ та електроенергії, їх розмір має бути обговорено експертами на широкій дискусії, і можливо, частково підвищення тарифів є виправданим, але воно повинно відбуватись в законний спосіб, прозоро, з урахуванням інтересів кожного українця.

Ми запропонували, як реально знизити тарифи на газ і електроенергію, - депутат Дрінь

На розгляд сесії винесли два проекти звернення – депутата Анатолія Чесанова та депутата Романа Дріня.

Міськрада підтримала проект звернення авторства депутата Романа Дріня. 

Чому депутати підтримали саме цей документ? З цього приводу Роман Дрінь повідомив molbuk.ua

"Проект звернення, який на початку сесії зачитав депутат Чесанов був провокаційним. У ньому переважало політиканство. Він був спрямований на розкол коаліції у парламенті, на огульну критику уряду. Цей проект лише би пересварив депутатів міськради і більшість його би не підтримала. Після цього Чесанов і ще декілька депутатів би кричали, що вони єдині борці за інтереси народу, а от інші їх не підтримали. Очевидно депутата більше турбує наближення наступних місцевих виборів і містечкова боротьба за власні політичні інтереси, ніж комунальна катастрофа, з якою зіткнуться вже через місяць більшість наших громадян. Кінцевий результат його не цікавив. Ми ж запропонували главі держави конкретні шляхи, як зменшити соціальний удар по простих людях. Перше – це використання для потреб населення власних енергоресурсів, які виробляє Україна. Друге – це знищення корупційної складової в енергетичній сфері, її демонополізація та деолігархизація. Думаю, що таким чином тарифи вдалося би втримати на значно нижчому рівні, ніж пропонується. Тому депутати й підтримали мій проект звернення, бо він містив конкретні кроки і заходи для вирішення проблеми і був позбавлений дешевого популізму. До речі, після того , як депутати проголосували мій проект, депутат Чесанов зник із сесійної зали і більше не з’явився до кінця засідання. Проблеми громади , де було менше можливостей для самопіару, його вже не хвилювали".

1