Депутати Чернівецької міської ради сьогодні знову зводили рахунки з опонентами, займалися політичним піаром і соціальним популізмом

Депутати Чернівецької міської ради сьогодні знову зводили рахунки з опонентами, займалися політичним піаром і соціальним популізмом

29.03.2018, 13:08

Депутати Чернівецької міської ради зібралися на сесію.  Нагадаємо, міські обранці не завершили попереднє засідання 22 березня. Сьогодні мала відбутися наступна сесія, але до того депутати розглядають питання, які залишилися. 

Тим часом у Чернівцях група підприємців ринку "Буковинський" прийшла до міської ради на пікет з вимогою до депутатів не ухвалювати рішення про надання депутату Валерію Чинушу в оренду земельної ділянки під ринком на 15 років з правом будівництва.

Люди прийшли з плакатами "Збережіть наші робочі місця""Шановні депутати, збережіть малий бізнес""Панове депутати, будьте з народом" та інші.

Підприємці зайшли до сесійної зали та разом з депутатами очікували початку сесії.

"У нас завершується термін оренди. Його хочуть продовжити на 15 років, аби побудувати великий маркет. А нам що робити, як жити, куди діватися", - розповідає одна з працівників ринку.

Власниця торгової точки розповіла кореспонденту molbuk.ua, що працює на ринку вже 27 років. За свої кошти зробила там магазин, а зараз вона може залишитися без роботи та грошей.

"Я пенсіонер. Працюю на цьому ринку вже 27 років. Після того, як "Кварц"закрився ми пішли на ринок торгувати. Ми торгували спочатку на клейонці. Потім позичали та за власні кошти зробили торгові точки. І в більшості тут працюють люди старшого віку. Пенсія 1500 гривень. Як нам жити на таку малу пенсію та ще й без роботи?", - каже підприємець

За словами жінки, депутат Чернівецької міської ради Валерій Чинуш хоче привласнити територію базару та побудувати на його місце торговий центр. Тим самим лишивши підприємців базару без роботи.

Інші ж кажуть, що хочуть підвищити орендну плату, з чим підприємці також не згодні.

В усіх плакати та лозунги на кшталт "Шановні депутати, захистіть малий бізнес""Не дамо ліквідувати наші робочі місця""Земля міста належить громаді""Ні черговому гіпербуду"

Міський голова Чернівців на початку чергового засідання сесії зачитав заяви депутатів Юлія Сафтенко звернулася до мера з таким проханням:

"Враховуючи останні події, які відбулися під час голосування у сесійній залі міської ради, прошу публічно оголосити моє рішення про вихід з фракції Громадський рух Народний контролль і стати позафракційною.

За декілька днів, каже Олексій Каспрук, він отримав заяву від голови фракції "народний контроль" про виключення з фракції Юлії Сафтенко. 

Зміни також у фракції "Самопоміч". З фракціїї вийшли: Андрій Брязкало, Богдан Ковалюк, Віталій Гавриш, Віталій Матвієнко, Аліна Олевич, Олександр Ставчанський. 

Першим питанням депутати розглянули  "звернення Чернівецької міської ради 7 скликання до Верховної Ради України щодо антиконституційних подій, які відбулися у Києві 3 березня 2018 року". Нагадаємо, це питання вже не раз розглядали у сесійній залі. Тоді депутати Чернівців це рішення не підтримали. Після цього у складі міської ради відбулися зміни. У фракції "Народний контроль" у Чернівецькій міськраді поменшало депутатів. Юлія Сафтенко вийшла з фракції, бо не проголосувала за це звернення до Президента, в цьому її не підтримали однопартійці. 

 Сьогодні Чернівецька міська рада ухвалила рішення про звернення до вищих органів влади щодо засудження дій правоохоронців під час сутичок з мирними активістами під Верховною Радою 3 березня.

Депутати розглянули два варіанти проектів звернення - депутатів Андрія Ілюка (Свобода) та Василя Максимюка (БПП).

У тексті проекту звернення Ілюка, окрім тез про засудження дій правоохоронців у Києві 3 березня, йшлося також про імпічмент президента, звільнення генпрокурора Юрія Луценка та глави МВС Арсена Авакова.

Натомість, за результатами рейтингового голосування, депутати підтримали проект звернення Василя Максимюка. У його проекті йдеться, що депутати міської ради вимагають розслідувати факти розгону мирних протестантів та притягнути винних до відповідальності.

Чернівецька міська рада ухвалила рішення про звернення депутатів міськради до депутата Верховної Ради, який представляє Чернівці, з проханням виділення одноразової допомоги постраждалим на пожежі на Калинівському ринку підприємцям.

В той же час депутат Андрій Романчишин зауважив, що повна відповідальність за те, що сталося лежить на плечах директора МТК "Калинівський ринок", тому пропонує керівнику написати заяву на звільнення.

Також Василь Максимюк пропонує здійснити обстеження 5 сектору, визначити перелік постраждалих і проінформувати депутатський корпус, міського голову і громаду міста щодо всієї цієї ситуації.

Нагадаємо, депутати міської ради 22 березня проголосували за те, що МТК "Калинівський ринок" відновить місця постраждалих від пожежі підприємців за власні кошти. Але підприємці зараз просять повернутися до розгляду питання щодо можливості надання їм безповоротної грошової допомоги, щоб вони самостійно відновили свої торгові місця. 

 Підприємці у свою чергу згідні отримувати поворотну фінансову допомогу на 10 років з першою сплатою через 5 років,  якщо Калинівський ринок намагатиметься домовитися з ДФС, щоб перевести цю допомогу у статус безповоротної.   

Далі, каже директор ринку, є три варіанти від ДФС: ринок платить податок за допомогу, або підприємці самі сплачують його відповідно до форми оподаткування, або сплачують одразу 19 відсотків від суми.   

Також постраждалих підприємців звільнили від сплати ринкового збору на 5 років.   

Таке рішення депутати погодили і проголосували. Це звернення підтримав 31 депутат міськради.


Під час голосування міський голова Олексій Каспрук назвав це питання популістичним, оскільки, за його словами, народні депутати Верховної Ради вже тримають на контролі питання щодо відшкодування коштів постраждалим на Калинівському ринку підприємцям.

Проте депутати вирішили ухвалити це рішення.

У Чернівцях обрали нового очільника фракції "Рідне місто".

На сесії Чернівецької міської ради міський голова Олексій Каспрук зачитав заяву про те, що 20 лютого 2018 року загальними зборами депутатів фракції "Рідне місто" головою було обрано Віталія Михайлішина, а його заступником - Володимира Бешлея.

 

Нагадаємо, раніше фракцію "Рідне місто" очолював Василь Продан. Він склав свої повноваження, коли став секретарем міської ради. 

Начальник департаменту ЖКГ Чернівців назвав дороги, ремонт яких зірвали депутати

"У міській раді є група депутатів, які намагаються зупинити будь-які роботи з розвитку міста і один зі спікерів цієї групи є депутат Богдан Ковалюк”, заявив з трибуни міської ради начальник департаменту ЖКГ Ярослав Кушнірик.

“Депутати міської ради під час затвердження програми “Комфортне місто” відкидають запропоновані об’єкти депаратменту ЖКГ і дають пропозиції на об’єкти, на які відсутні проектні документи і кошти заморожуються.
Так було минулого року, коли зробили лише 15 об’єктів, які запропонували депутати. Так виділили 45 мільйонів гривень, а освоїти змогли лише 20 мільйонів гривень.

Ярослав Кушнірик назвав вулиці, на яких не зробили ремонти минулого року через непогодженість з депутатами: вулиці Головна, Гагаріна, Руська, Переяслівська, Глухівська, Корсунська, Стрийська, Дунайська.

За матеріалами https://molbuk.ua/ та  http://acc.cv.ua/

1