Депутати Чернівецької міської ради не бажають  знати, кому служать комунальні підприємства?

Депутати Чернівецької міської ради не бажають знати, кому служать комунальні підприємства?

04.06.2016, 17:26

Скільки комунальних підприємств є в Чернівцях, а тим паче, скільки грошей вони витрачають - містяни переважно навіть не здогадуються.

3 червня 2016 року ГС «Буковинська партнерська агенція» провела публічне обговоренняна тему: «Кому служать комунальні підприємства?» Під час якого були розглянути наступні питання: Комунальні підприємства та громада. Чи існує конфлікт інтересів? Стан взаємовідносин «Громада –  надавачі послуг.  Хто для кого?» Чи здатна громада контролювати свою власність? 

Обговорення за участі громадськості, представників департаменту ЖКГ, провідних комунальних підприємств, незалежних  експертів та журналістів підтвердило високий рівень актуальності проблем у комунальній сфері. 

Водночас залишається проблема усвідомлення громадою своєї ролі, як власника в контролі за діяльністю комунальних підприємств, в яких вони мають брати участь, зокрема через інститут  громадських наглядових рад. Громада Чернівців сама не знає, чим володіє. Активісти кажуть, діяльністю комунальних підприємств, які фактично є власністю чернівчан, мало хто цікавиться. Та й тим, хто захоче дізнатися щось про міські підприємства, доведеться пошукати достовірну інформацію. 

 - За даними департаменту ЖКГ, станом на 1 вересня 2015 року, в місті зареєстровано 18 комунальних підприємств. На сайті міськради є інформація про комунальні підприємства. Поновлена вона 19 травня 2014 року, що у нас працює 26 комунальних підприємств, - зазначає Лідія Анциперова, представниця ГС "Буковинська партнерська агенція".

І підприємства ці могли б працювати краще, визнають активісти. 

- У нас доволі багато підприємств комунальних є збитковими, причому з року в рік. І їм з року в рік виділяються кошти з місцевого бюджету. І ми можемо констатувати, що це є діагнозом неефективного менеджменту, - каже Володимир Зав’ялов, директор ГС "Буковинська партнерська агенція".

Учасники звертали увагу на те,  що комунальні підприємства -  особливо монополісти, які надають громаді життєво необхідні послуги,  ставлять свої інтереси вище інтересів споживачів. При цьому, рішеннями міської ради  фінансується їхній недосконалий менеджмент, як це відбувається із хронічними банкрутами МКП «Чернівціводоканал», МКП «Чернівцітеплокомуненерго», МКП «Чернівецький аеропорт» та іншими. 

А як наслідок, і в місті періодично щось десь проривається, щось осипається, магістралі зношені, а ремонтувати усе й одразу зазвичай нікому, кажуть активісти. 

- Ми бачимо, які дороги в місті, ми бачимо брудні узбіччя, ми бачимо зруйновані тротуари, будинки, ливневі системи, труби - що хочеш, - зауважує Лідія Анциперова, представниця ГС "Буковинська партнерська агенція".

Одним із ефективних методів контролю за діяльністю комунальних підприємств вважають створення громадських рад при кожному з них. Аби завжди бути в курсі: скільки грошей приходить, скільки витрачають і як взагалі формують тарифи для населення.

- Треба долучатися нам до тих робіт, які будуть заплановані, і як вони ефективно виконуються, як кошти використовуються, громада міста. І я думаю, що справа зрушить з місця, і буде у нас все нормально, - розповідає Марія Філіпчук, громадська активістка.

Учасники заходу напрацювали спільні рішення щодо громадського контролю за діяльністю КП задля забезпечення інтересів територіальної громади - власника  комунальних підприємств,  на отримання якісних та доступних послуг. 

Проте, на жаль, цей захід, у якому взяли участь майже 50 представників громади, залишився поза увагою депутатів Чернівецької міської ради. 

Нагадаємо, низку комунальних підприємств міста планують модернізувати за європейські кошти протягом найближчих кількох років. Зокрема, під такі проекти потрапили теплокомуненерго та міський водоканал. А вже відтак, кажуть активісти, можна буде вимагати і якісно нових послуг. 

За матеріалами ТВА

1


КОМЕНТАРІ (7)

Кому служить Буковинська анеція?

avatar

???

04 червня 2016 14:54

Ця сімейка Анциперових служила ригам і буде служити всім, крім Україні.

avatar

Юрій

04 червня 2016 16:40

Буковинська партнерська агенція як і Лідя Анциперова вже понад 15 років служить людям і громаді.

А кому служить цей анонім? Відкрийте "лічико" та  звертайтесь публічно. Всі мої контакти відкриті.

avatar

Лідія Анциперова

04 червня 2016 20:01

Як ви служите, п.анциперова, то ми вже знаємо, бо служите ви всім попідряд, крім людей. Але співпраці з ригами вам не забудуть...

avatar

Дьордій

05 червня 2016 06:59

БПА грантоеды со стажем хотяь освоить новый грант )))))

avatar

подполковник кагебэ?

05 червня 2016 14:22

Що, аноніми, лячно вікрито казати? Отож...

 

avatar

Лідія Анциперова

07 червня 2016 13:29

Пані, Лідія, під всім відомим ніком "Дьордій" ховається псевдореволюціонер та завзятий старий комуняка Івашин ЮА

avatar

ЗОРРО

14 червня 2016 16:35