Депутати-буковинці зустрілися з українською діаспорою у Республіці Сербія

Депутати-буковинці зустрілися з українською діаспорою у Республіці Сербія

27.06.2015, 02:27

Під час  перебування у Сербії в рамках ІІІ Дунайської парламентської конференції народні депутати Григорій Тіміш та Іван Рибак, окрім основного призначення поїздки, вирішили налагодити і культурні зв’язки. Буковинці завітали із символічними подарунками до українських  громад  міст Новий Сад, Воєводина.

Українська діаспора не багаточисельна, до неї увійшло близько півтисячі етнічних українців. Однак це не стало причиною для повної асиміляції, та навіть навпаки – громада дуже близька поглядами, думками, світобаченням та переживаннями. Сербські українці добились того, що їм виділили на місцевій телерадіокомпанії ефірний час, що віщає українською мовою. Окрім цього, у школах діти вивчають факультативно українську мову, а силами самої ж громади організовано випуск книжок.

Люди всіма силами стараються зберегти свою ідентичність за тисячі кілометрів від землі, з якої походять родинні корені. Вони організовують різноманітні фестивалі, конкурси, зустрічі, аби ще раз зібрати рідних людей разом. Зараз уже налагоджені тісні зв’язки з українськими громадами Тернопільської та Івано-Франківської  областей, однак діаспора Сербії відкрита до нових контактів. 

 -   Раніше в рамках транскордонного проекту між селами  Старий Вовчинець, Стерче Чернівецької області та комуною Киндешти Ботошанського повіту Румунії   в  Киндештах було відкрито центр української культури і побуту. Спільними зусиллями ми оформили заклад, за кошти проекту  закупили костюми, музичні інструменти, українські книжки та прапори. Я думаю, такий досвід потрібно популяризувати, і сподіваюся, що незабаром ми зможемо налагодити тісніші зв’язки і з українцями Сербії, - зазначив Григорій Тіміш.

Принагідно хочеться зазначити, що українська діаспора, попри усі труднощі розвитку та підтримки національного коріння, не просила фінансової допомоги, а лише сказала, що є потреба в національних костюмах. Тому прохання до усіх небайдужих – вишивані сорочки для українців зарубіжжя можна передати у громадські приймальні народного депутата Григорія Тіміша. Така акція стане початком налагодження міцних стосунків між діаспорою у Сербії і українськими громадами Буковини.

 Нагадаємо, 20-22  червня Республіці Сербія тривала ІІІ Дунайська парламентська конференція щодо реалізації Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону.

Український парламент на цій конференції представляли Микола Томенко – голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Іван Рибак – голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища та Григорій Тіміш – представник  парламентського комітету з євроінтеграції.

1