Депутати блоку Литвина надали свої термінали для карток депутатів-тушок, які й стали вирішальними голосами за закон про мови

Депутати блоку Литвина надали свої термінали для карток депутатів-тушок, які й стали вирішальними голосами за закон про мови

11.06.2012, 14:59

Українці могли би ніколи не здогадатися про одну цинічну технологію, завдяки якій був ухвалений закон Колесніченка-Ківалова. Справжній антигерой цього дійства залишився за лаштунками - з чистими манжетами та полум'яним поглядом.

Як відомо, опозиція збиралася зірвати ухвалення мовного закону вириванням з гнізд для голосування карток тих депутатів, які відсутні на засіданні.

Під їхнім прицілом була група Рибакова "Реформи заради майбутнього" та позафракційні. Власне, сектор цих депутатів межує з БЮТівським, що полегшувало опозиції задачу.

Формально за скандальний закон проголосували тільки два депутати фракції Литвина з двадцяти – Гриневецький та Гривковський. І спікер начебто зберіг обличчя. Але при детальній реконструкції подій стає очевидною подвійна гра Литвина в цьому питанні.

Отже, український парламент працює за системою "Рада". Всі знають, що суть цієї системи полягає в поіменному голосуванні депутатів картками.

Але мало хто звертає увагу, що голосування депутатів можна бачити в режимі реального часу – ще до того, як цифри "за" і "проти" будуть відображені на сайті парламенту. Річ у тім, що безпосередньо в момент волевиявлення депутатів на табло в сесійній залі виводиться графічна інформація, які сектори як голосують. Якщо фракція голосує "за", закріплений за нею сектор стає суцільно зеленим. "Проти" - червоним.

Напередодні мовних баталій фракція Литвина відмовилася голосувати за проект Колесніченка-Ківалова. Це протипоказано для спікера, адже на нових виборах він балотуватиметься за округом в Житомирській області - на кордоні з Рівненською, де настрої явно не на користь російської мови.

Але коли "Українська правда" знайшла відео, на якому зафіксовано табло Верховної Ради в момент голосування, стала зрозумілою хитрість голови парламенту.

На стоп-кадрі можна побачити, що сектор, де сидить блок Литвина, дружно голосував за закон Колесніченка-Ківалова. Водночас у результаті вказано, що фракція спікера дала лише два голоси.

Висновок? Депутати блоку Литвина надали свої термінали для карток депутатів-тушок, які й стали вирішальними голосами за закон.

Зроблено це було з метою гарантувати результативний розгляд проект Ківалова-Колесніченка. Адже регіоналам стало відомо, що опозиція атакуватиме сектор, де сидять тушки. Власне, саме це намагався робити Андрій Парубій. Тому задачею сценаристів було зробити так, щоб голосування картками тушок відбувалося з сектору, який не межує з опозиційним. Цим сектором і був литвинівський.

Самі депутати Литвина коментують цю подвійну гру без особливого бажання. Олег Зарубинський на питання, чому табло Верховної Ради засвідчило голосування за мовний закон з сектору фракції Литвина, відповів: "Я за табло не слідкував. Чи голосували з наших місць? Я не знаю, про себе я такого сказати не можу".

При чому показово, що, забезпечивши потрібний Партії регіонів результат, на публіці Литвин продовжував грати роль "над бійкою". У коментарі журналістам спікер заявив, що "особисто виступає проти цього законопроекту, оскільки він не буде виконуватись, навіть якщо буде прийнятий".

За матеріалами Обмінний курс Володимира Литвина: російська мова - за 95 мільйонів?
Сергій Лещенко, УП _ П'ятниця, 08 червня 2012, 14:35

1