Депутат Віталій Ткачук: Об'єднувати громади можна тільки на добровільній основі

Депутат Віталій Ткачук: Об'єднувати громади можна тільки на добровільній основі

18.06.2015, 17:48

Під час сьогоднішьного третього пленарного засідання 31-ї сесії Чернівецької обласної ради депутати заслухали і обговорили інформацію регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Чернівецької області. Проектом, нагадаємо,  передбачено утворення в області 25-ти об'єднаних громад. 

- Вже у самій назві проголосованого Верховною Радою України закону про об'єднання територіальних громад міститься слово "добровільне". Закон так і називається "Про добровільне об'єднання територіальних громад", - прокоментував розгляд цього питання на сесії обласної ради депутат Віталій Ткачук. - А з'ясувати, чого саме хочуть громади, можна лише в один спосіб: безпосередньо запитавши про це у людей. Депутати обласної ради, як представники територіальних громад, можуть лише бути провідниками цієї волі. Натомість з розданої депутатам довідки випливає, що Проект Перспективного плану розроблено Управлінням регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької обласної державної адміністрації спільно з Чернівецьким регіональним Офісом з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування з децентралізації повноважень органів виконавчої влади. А де тут воля самих громад? Сільські ради може й надавали якісь пропозиції, а безпосередньо громади? З розданої депутатам обласної ради довідки "Передумови та історія формування перспективного плану об'єднання" цього не видно. Мені, наприклад, відомо, що деякі сільські ради не захотіли самі вирішувати це питання, а делегували розгляд цього питання на загальні збори громади. Тобто, щоб сама громада - навіть не її представники - на сходці села вирішила, чого саме прагне.  Якщо навіть у селах не бажають приймати рішення про об'єднання без врахування думки громад, то хіба депутати Чернівецької обалсної ради мають моральне право діяти інакше? Адже кінцева мета реформи - це повернення повноважень на місця, наближення влади до народу, тому саме думка простих людей про те, наскільки вигідним особисто для них є таке об'єднання, має бути пріоритетною. А депутати обласної ради мають її лише юридично зафіксувати. 

На фото: депутат Чернівецької обласної ради депутат Віталій Ткачук.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Вітальці запахло виборами

avatar

прогноз

18 червня 2015 16:26

Який коментар дає депутат який за всю сесію не промовив жодного слова. Шановні представники ЗМІ схаменіться беріть коментарі не в грошових мішків, а в депутатів які володіють знанням питань які розглядаються. Стидно дивитися на дешевий піар. 

avatar

111

18 червня 2015 20:12

МЕРТВІЙДРУГ знов хоче у мери? На правах реклами.

avatar

Гудіні

18 червня 2015 23:57

Ілліч, ну....Ну як це???? Так Ткачук мовчав ЦІЛУ СЕСІЮ, ЖОДНОГО ВИСТУПУ, ЖОДНОГО КОМЕНТАРЯ!!!!!!! ЖОДНОГО ПИТАННЯ!!!!!! Він навіть СЛОВО з місця не брав??????? НУ????? Ех......

avatar

Учень Ілліча

19 червня 2015 15:43