Депутат Михайло Гаврилюк подав законопроект про засоби негласного отримання інформації, який узаконить методи Довганича

Депутат Михайло Гаврилюк подав законопроект про засоби негласного отримання інформації, який узаконить методи Довганича

17.02.2015, 18:03

12 лютого у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №2125«Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за незаконне ввезення, придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації)». Текст проекту опубліковано на сайті парламенту.  

 Законопроект подав народний депутат України Михайло Гаврилюк («Народний фронт»). Пропонується доповнити статтю 201 Кримінального кодексу України приміткою із визначенням спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, які є предметом контрабанди.

 «Останнім часом журналісти та громадські активісти стали все активніше виявляти факти корупції і хабарництва серед посадовців та працівників правоохоронних органів. В якості доказів при цьому використовувалися результати прихованої відеозйомки, зробленої зазвичай за допомогою різноманітних побутових пристроїв подвійного призначення (брелоків, авторучок, окулярів, тощо) з вбудованою мініатюрною відеокамерою. Така діяльність зустріла рішучий опір з боку влади..», - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

 Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації визначаються як «технічні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, обладнання та інші вироби, виготовлені для виконання завдань з негласного отримання інформації під час здійснення оперативно-розшукової діяльності і заборонені у вільному обігу».  Перелік таких засобів має бути визначено Кабінетом міністрів України.

 Законопроект № 2125 пропонує розмежувати технічні пристрої запису інформації, які є досить поширеними у побуті та часто використовуються журналістами, та спеціальні пристрої, які використовуються працівниками правоохоронних органів та заборонені у вільному обігу.

 Як повідомляє Інститут медіа права (ІМП), через правову невизначеність поняття спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації під дію статті 201 КК України підпадали навіть журналістські диктофони та відеокамери.

 Депутат пропонує внести зміни «з метою захисту законних інтересів та прав громадян щодо вільного збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб, передбачених статтею 34 Конституції України, з метою недопущення притягнення громадян до кримінальної відповідальності за статтями Кримінального кодексу України, які не мають чіткого визначення об'єкту протиправних діянь, та з метою сприяння виявленню фактів корупції та хабарництва серед посадовців та працівників правоохоронних органів».

 Нагадаємо, у 2013 році законодавці вже порушували цю проблему. У січні 2013 року народний депутат Віктор Швець пропонував чітко визначити, що є спеціальними технічними засобами отримання інформації, скасувати кримінальну відповідальність за їхнє придбання та зменшити строки покарання за незаконне виробництво, збут або використання.

 У серпні того ж року інший депутат цієї ж політичної сили Олександр Бригинець запропонувавна розгляд Верховної Ради проект «Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо використання спеціальних технічних засобів отримання інформації», у якому пропонував усунути підстави для несправедливого притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які володіють технічними засобами, що можуть бути використані для негласного отримання інформації, але не використовуються з такою метою.

 «Телекритика»

1


КОМЕНТАРІ (7)

дайте будь ласка силку на відео щоб подивитися як Кобевко бонбоніст бонбони бере

люди киньте тут силку, пліс

avatar

люди

17 лютого 2015 16:31

avatar

Viktor Dovganyhc

17 лютого 2015 16:40

то Довганич був піонером? Первопроходцем !

avatar

Петя

17 лютого 2015 17:05

ганьба бонбоністам-журналістам!!!!!!

avatar

!!!

17 лютого 2015 17:27

Наші СБУшники тільки тим і займалися, що потрошили посилки з Китаю у пошуках ручок відеокамер і таке інше. Тому й і просрали державу. Стосовно Довганича так Кобевко обіцяв, що про Довганича згадають тільки у некролозі.
avatar

Дон Педро Чупакабро

17 лютого 2015 19:10

avatar

Viktor Dovganyhc

17 лютого 2015 20:33

Я не про те. Я мав на увазі бойкот Довганича засобами масової інформації. Вибачення у мережі ВКурсі.ком все ж таки дочекались
avatar

Дон Педро Чупакабро

17 лютого 2015 21:33