Депутат Чернівецької обласної ради створює музей рідного села

Депутат Чернівецької обласної ради створює музей рідного села

26.09.2014, 12:26

Від старовітчини — до сьогодення

 Ідея створення в Корчівцях музею села у депутата Чернівецької обласної ради Тодора Гуцуляка, який сам є звідси родом, визрівала ще кілька років тому. Власне, відтоді Тодором Тодоровичем зібрано чимало матеріалів. Та так сталось, що реалізація його задуму з різних причин відкладалася. Однак, є всі підстави стверджувати, що добра справа таки оживає. І це підтвердила недавня зустріч у Корчівцях  з автором ідеї та сільським головою Василем Процюком.

— Це буде, — сказали обидва, — бібліотечно-музейний комплекс, що розміститься в сільському будинку культури. Для комплексу відведено 2 спеціальні кімнати: перша акумулює в собі бібліотечний фонд з комп’ютерами, друга — доволі простора, стане місцем розміщення зібраних експонатів, різних документів. Тут же посередині залу буде встановлено фрагмент сільської хати кінця XVIII — початку XIX століть. Експозиція музею матиме 5 розділів: до періоду Австро-Угорської імперії, власне часи її владування на Буковині, роки румунського перебування тут, радянський період та сьогодення села із моменту проголошення незалежності України.

Варто зауважити, що в обох кімнатах майбутнього комплексу завдяки зусиллям сільської ради та одного з місцевих спонсорів вже виконано значний обсяг опоряджувальних робіт. Водночас, за допомогою сельчан зібрано близько 80 % історичного матеріалу і за твердим переконанням Тодора Тодоровича і Василя Георгійовича музейний комплекс на громадських засадах наступного року гостинно прийме перших відвідувачів. І в цьому хочеться щиро побажати успіху корчівецьким ентузіастам.

Василь ГЕЙНІШ.

1