Департамент охорони здоров’я вирішив, що два тубдиспансери у Чернівцях - це занадто

Департамент охорони здоров’я вирішив, що два тубдиспансери у Чернівцях - це занадто

16.12.2016, 22:02

- Зараз йдеться про те, що в сучасних умовах є можливість та необхідність покращити надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, - зазначив Юрій Лесюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

А для цього, кажуть, потрібно ліквідувати один із тубдиспансерів у Чернівцях. Бо ж хворих, вважають, мало. А от ліжко-місць невиправдано багато. 

- Виходячи з того, що 50 ліжок і 48 співробітників…Один співробітник на одного хворого. Це багато, - зауважив Іван Гавриш, головний лікар обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру.

Проте чиновники навіть не обмовились про те, що в Україні пандемія туберкульозу. А цифри офіційної статистики жахають. Станом на І півріччя 2016 року в Україні зареєстровано 18 тисяч хворих на туберкульоз, чернівчан серед них - 220. Натомість у відомстві бідкаються, мовляв, грошей на 2 тубдиспансери не вистачає. Бо ж міський уже декілька років фінансують з обласного бюджету. Та працівники установи кажуть, високопосадовці краю й так щедрими на гроші не були.

- Фінансуються здебільшого захищені статті. Це заробітна плата, харчування і комунальні послуги. Наші працівники зробили ремонт усередині приміщень своїми силами, - сказала Дар’я Кизимович, завгосп Чернівецького міського протитуберкульозного диспансеру.

Та все ж чиновники стоять на своєму. Кажуть, об’єднати диспансери вигідніше. А колектив розформовуватимуть не одразу. 

- Доцільніше буде забезпечити стаціонарне лікування в кращих умовах, які можуть бути забезпечені в обласному тубдиспансері, - вважає Юрій Лесюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

- У нас 170 ліжок. Лікуються хворі на вперше виявлений туберкульоз, на рецидив, але чутливі форми туберкульозу, торакальне відділення, відділення для моно-, полірезистентного туберкульозу, - повідомив Іван Гавриш, головний лікар обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру.

Та от медики, які працюють у міській медустанові, запевняють, умови там не набагато кращі.

- Обласний тубдиспансер мотивує тим, що в них проходять ремонтні роботи. Вони готують друге відділення для наших пацієнтів. Там облаштовують вентиляцію. Але у нас 3 корпуси і в нас дуже хороша природна вентиляція. Завдяки цьому у нас немає захворювання наших працівників на туберкульоз. У нас добре обслуговують пацієнтів. Вони задоволені, - зазначила Дар’я Кизимович, завгосп Чернівецького міського протитуберкульозного диспансеру.

А хворі взагалі відмовляються лікуватись в обласному тубдиспансері. 

Та все ж рішення, яке ухвалили у Департаменті охорони здоров’я, повинні розглянути на сесії обласної ради. Відтак, ліквідувати міський тубдиспансер чи все ж його залишити, вирішуватимуть обранці. 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Диспансером рулить завгосп?

avatar

1

16 грудня 2016 21:48

Для нашего компактных города и области вполне достаточно одного тубдиспансера. Полагаю это шанс для расширения диагностического отделения, без дополнительных матзатрат.

avatar

Виктор

17 грудня 2016 09:06

avatar

Myhajlo Tokarjuk

17 грудня 2016 21:58