День театру святкували прем’єрою

День театру святкували прем’єрою

29.03.2016, 20:30

Чернівчани та гості міста з нетерпінням очікували побачити історію кохання угорського композитора і піаніста Ференца Ліста та княгині Кароліни Сайн-Вітгенштейн. Зал Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської був повен (всі 813 місць).

Розпочавши роботу над виставою художній керівник театру Людмила Скрипка вивчила архіви та академічні видання, присвячені Лісту. На їх основі створили власний драматичний сценарій.

Перед показом прем’єри з професійним святом чудових і талановитих працівників театру привітали заступник керівника апарату ОДА Олександр Шкурідін, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька. Начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська та директор театру Юрій Марчак поділились з глядачами приємною звісткою — Президент присвоїв художньому керівнику буковинського храму Мельпомени Людмилі Скрипці звання Народної артистки України.

Опісля перед очима глядача відбулась вистава про велике й водночас трагічне кохання геніального угорського музиканта та польської аристократки, яке народилося в Україні взимку 1847 року під час перебування Ліста в Києві. Ференц давав концерти, квитки на які коштували рубль, що було в ті часи малими грошима. І ось якась дама заплатила за квиток не рубль, а сто. Хто ж ця щедра душа?

Кароліна була на той час заміжньою за князем Миколою Сайн-Вітгенштейном, сином російського фельдмаршала, і у них була маленька донька Манєчка. Правда, за поголосом, з чоловіком вона не жила. Князь зрідка з’являвся перед дружиною тільки для того, щоб взяти у неї грошей на марнування життя у Петербурзі.

Таємнича Кароліна запросила маестро до свого розкішного маєтку Ворониця неподалік від Києва.

Не розповідатиму як склались їхні стосунки надалі і скільки щастя було у цьому коханні. До того ж, цікавому глядачеві куди краще побачити і відчути це самому, таки відвідавши наступного разу театр.

Головну роль у спектаклі зіграв актор із 20-річним стажем Григорій Руденко-Краєвський, Кароліну Вітгенштейн — Сніжана Винарчук. Невід’ємною частиною вистави є, звичайно, музика — ті мелодії, які Ліст грав у Києві: авторські транскрипції Рассіні та Шуберта, знамениті Друга рапсодія і Українська балада.

Лариса Дущак.  

1