«Дехто думав, що запишеться у список, а далі буде займатися своїми питаннями»: у «Самопомочі» пояснили, як відбирали кандидатів на вибори

«Дехто думав, що запишеться у список, а далі буде займатися своїми питаннями»: у «Самопомочі» пояснили, як відбирали кандидатів на вибори

27.09.2015, 23:53

Під час представлення списку кандидатів у депутати Чернівецької обласної ради від «Об’єднання Самопоміч» журналісти, зокрема,  попросили назвати загальну кількість бажаючих, які хотіли потрапити до списку, а також скількох претендентів відсіяли.

-          Чітких даних, скільки претендували і кого відсіяли, у нас немає, - розповів керівник виборчого штабу Андрій Рогатюк.  - «Об’єднання Самопоміч» доволі давно існує в Чернівецькій області. І за цей час до наших лав хотіли долучитися чимало людей. Цей процес був довготривалим. Це просто як робоча команда, грубо кажучи, людина говорить: я би хотів балотуватися. Ті люди, які пропонували свої кандидатури для висування, для співпраці, повідомляли нас в яких регіонах вони були б найефективніші і могли представляти інтереси громади. Відповідно ми намагалися підібрати кандидатів по відповідних округах.  У команді ми знаємо, що ця людина достойна.

-          Були випадки, коли люди з команди говорили: ви знаєте, давайте я краще попрацюю, так би мовити на бекграунді, у команді, я буду підтримувати вас, а потім, з часом, подивимося. Життєві обставини зараз такі, що я не можу повністю віддатися роботі у виборчому процесі.   

-          Тому чітких таких даних немає. Ця цифра ніде не була зафіксована і ніде конкретно не була  визначена. Це результат довготривалих розмов та консультацій. Ще учора ввечері, напередодні обласної конференції,  ми у телефонному режимі з’ясовували, чи мають люди бажання, чи не мають, які у них обставини, вносилися деякі корективи. Але це не було під адміністративним тиском. Сказати, що люди пропонуються в останній день, а їм говорять: ні, ви не підете. У нас такого не було, - запевнив голова обласного осередку політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» та керівник виборчого штабу Андрій Рогатюк.  

-          ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Самопоміч» оприлюднила списки кандидатів у депутати до Чернівецької обласної ради (+ відео)

Колегу підтримав  член організації політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Ярослав Цуркан:

-          Офіційно заявляємо, що всі кандидати, які мали бажання піти у депутати від «Об’єднання Самопоміч» є достойними, - наголосив  член організації політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Ярослав Цуркан.  - Але ті чи інші життєві питання, які не зовсім були узгоджені, завадили цьому. У кожного у житті були і є різні моменти. Були люди, які мали проблемні питання у своїй професійній діяльності, мали якісь ризики, які центральний штаб не пропускає.

 -          Сказати, що люди були зняті, тому що вони погані – ні. Сказати, що вони знімалися по тій причині, що вони нам не підходять, також ні. Але є зауваження. І на ці зауваження треба реагувати. Тому що ці зауваження звучать від людей, які живуть у місті Чернівці, це зауваження від людей, які живуть в області. І та людина, яка могла обгрунтовано і щиро відповісти на них, вона сприймалася. Якщо людина не могла пояснити ті чи інші проблеми, тоді узгоджували, що краще почекати, а далі йти з тими людьми, які вже зараз мають можливість йти далі.

 -          Цей політичний процес відрізняється від політичного процесу, багатьох речей, які були в минулому. Ми справді шукали, підбирали тих людей, які багато часу приділяють громадській роботі, тих людей, які розуміють, що потрібно тратити свій власний час на суспільні потреби. А ті люди, які мали розмірений бізнес, вели розмірений спосіб життя, вони зіткнулися з тим, що потрібно чимось жертвувати.  Багато людей думали, що вони прийдуть, їх запишуть у список, а вони далі будуть займатися своїми питаннями, поїдуть за кордон, де у них є ті чи інші інтереси. Виявилося, що ставши  кандидатами вони  повинні будуть працювати, перебувати на округах, в штабі, звітувати про свою діяльність, вести активну громадську діяльність. І коли все це стало для них зрозуміло, деякі люди чесно  призналися: «знаєте, я не зовсім готовий до цього. Я думав, що все буде простіше. Тому, якщо можна, я буду або зніматися, або просто буду  вам допомагати. Тому що на інше  у мене немає часу».

 -          Тому говорити, що тих людей, яких зараз немає у списку,  їх хтось знімав, чи всіх, чи частину, теж  неможливо. Тому що є різні речі - приватного характеру, є речі політичного характеру. Дехто побачив, що їм не дуже підходять ті цінності, які сповідує «Об’єднання Самопоміч», тому тепер пропонується в інших політичних силах. Такий природній процес формування Самопомочі у Чернівецькій області і місті Чернівці.

 -          Але навіть ті люди, які не пройшли, ми вважаємо, що вони заслужили, гідні бути кандидатами у депутати.  Ми залишилися друзями, ми залишилися в домовленості, що ми десь одне одному допомагаємо. І ця загальна справа під назвою «об’єднання Самопоміч» і тим, що ми можемо зробити пізніше, буде нас об’єднувати і ми будемо йти далі, - запевнив член організації політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Ярослав Цуркан.  

1