Дефіцит апаратів штучної вентиляції! Скандал на прес-конференції (ВІДЕО)

Дефіцит апаратів штучної вентиляції! Скандал на прес-конференції (ВІДЕО)

29.01.2016, 19:48

На запитання медика Чернівецької обласної лікарні та депутата облради Ольги Кобевко про кількість смертей від захворювань, чернівецькі фахівці повідомили, що з початку року зафіксували двадцять смертей.

Але, те, що причиною смерті став грип AH1N1 – поки доведено у 9-х випадках.

 Далі Ольга Кобевко повідомила, що як лікар, стала свідком браку апаратів штучної вентиляції легень, коли було 9 пацієнтів, а апаратів у реанімаційному відділенні – лише 3.

 Медики зауважили, що зібрали інформацію щодо кількості апаратів вентиляції,  які потрібно ремонтувати і скільки на це потрібно коштів, і відправи вили ці дані Міністерству охорони здоров’я.  Ольгу Кобевко зацікавило, коли саме надали такі звіти: ще до початку епідемії, чи вже під час неї. Далі – пряма мова.

 Петро Кобевко, журналіст: Ви сигналізували про те, що у вас є проблема? І ви можете показати журналістам?

 Медики: Так, можемо. Ми не можемо із себе знімати відповідальність, але велика проблема -  запізніле звернення. Ви знаєте, наскільки агресивним є вірус.

 Ольга Кобевко: Я не хочу звинувачувати когось у смертях, я пережила це у 2009 році. Ми навчені і знаємо, що робити, ми маємо практику.

 Наталя Гопко, Головний Державний санітарний лікар Чернівецької області: Але ви знаєте наше фінансування мізерне, коли 99 відсотків – це зарплатні лікарів.

 Ольга Кобевко: я ж питаю, які заходи зроблені, ви кажете про запити, запити подані, покажіть документально підтвердіть, коли були перші подані запити щодо дихальних апаратів в нашій області.

 Медики: Ми підберемо і надамо вам.

 Ольга Кобевко: Я в тому всередині, а які запити проведені ззовні. Робіть щось. Мені не потрібно, щоб ви приходили і допомагали самі. Робіть те, що ви можете, пишіть запити щодня, щогодини, робіть щось, вирішуйте питання, не можете вирішити – робіть щось щоб вирішити питання.

 Марія Поліщук, заступник директора департаменту охорони здоров’я: Якщо мова йде про дитячі лікарні, то ми у цьому році придбали для дитячої лікарні 4 апарати в 2014-му, і в 2015 – ще 4. І саме зараз вони працюють для хворих дітей.

Станом на сьогодні, 29 січня, за оперативними даними, у Чернівецькій області для боротьби з грипом є в наявності 322 упаковки «Таміфлю». Про це повідомиланачальник департаменту охорони здоровя Чернівецької ОДА Оксана Андрієць.

- Ми направили один лист до МОЗ, згідно з яким отримали по розподілу для Чернівецької області препарат «Реленца». Він буде вже 2-го лютого в області, - розповіла Оксана Андрієць. - Окрім того, направили ще одного листа до МОЗ щодо перерозподілу з інших регіонів України як «Таміфлю», так і «Реленца».

- Препарат «Таміфлю» поки що є, але зважаючи на інтенсивність його використання, ми вирішили звернутись з листами до МОЗ, - додала Оксана Андрієць.

 Джерело: http://acc.cv.ua/ та vidido.ua.

Лише за тиждень за допомогою до медиків звернулись майже 12 тисяч людей

11 902 людей звертались за медичною допомогою у Чернівецькій області протягом останнього тижня. Про це повідомилаголовний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко.

За її словами, за попередній тиждень цифра була меншою і становила 10 002 пацієнти.

З 11 092 осіб – 5909 діти: близько 40% - дошкільнята і 59% - діти шкільного віку. Загалом від початку епідемічного сезону кількість дітей, які хворіли на ГРВІ, в тому числі грип, близько 67%. За останній тиждень захворюваність серед дітей складає 53%.

- Захворілих дітей стало менше і це безумовно є наслідком обмежувальних заходів, запроваджених на території області, - зазначила Наталія Гопко.

Загалом від початку епідемічного сезону на території Чернівецької області захворіли 65 611 осіб – це 7,2% від населення Чернівецької області.

За оператичною інформацією МОЗ та Держсанепідемслужби, на території України від початку епідемічного сезону захворіли 3,1 мільйони людей. Це близько 8% від загальної кількості населення країни.

Додатково у лікарнях вже розгорнули 83 ліжка

У лікарнях Чернівецької області створено резерв ліжок в кількості 854 одиниць.

Про це повідомила начальник департаменту охорони здоровя Чернівецької ОДА Оксана Андрієць.

За її словами, станом на сьогодні в лікувально-профілактичних закладах області, де в цьому була нагальна потреба, уже розгорнуто 83 ліжка, - повідомляє vidido.ua.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Оксану Андрієць, знаю. Це хороший фахівець і хороший керівник. Все  можливе  для подолання грипу вона зробить.

avatar

влад

29 січня 2016 18:59