'Cвободівці' Чернівецької області звернулися до представників нацменшин тільки після того, як Президент України підписав закон 'Про освіту'

"Cвободівці" Чернівецької області звернулися до представників нацменшин тільки після того, як Президент України підписав закон "Про освіту"

26.09.2017, 16:35

Звернення свободівців Чернівецької області до представників нацменшин краю.

Заява Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

В усіх державах Східної Європи, що звільнилися від московсько- комуністичного окупаційного режиму, зокрема у Румунії, Польщі, Угорщині, Словаччині, реформування економіки, соціальної, культурної та освітньої царин життя мало наслідком набуття національними мовами повноправного державного статусу. При цьому представники національних меншин, як і всі громадяни цих країн, зберігаючи свої культурні та етнічні традиції, базову освіту отримують державною мовою, що дає їм можливість продовжувати отримувати якісне навчання у середніх та вищих навчальних закладах своїх держав.

В Україні через потужний імперський економічний, політичний та військовий вплив Росії на довгий час було загальмовано процеси повноцінного розвитку української держави. Тому саме в час, коли Україна захищає свою незалежність та власне право на самовизначення, боронячи від кремлівського агресора свої східні кордони, виникає невідкладна потреба забезпечення належного ставлення до державних символів, а в тому числі до державної мови.

Для того, щоби громадяни України при отриманні освіти мали повноцінну можливість вступу до середніх та вищих навчальних закладів у нашій державі, запроваджено відповідні зміни до законодавства та в освітній процес викладання предметів державною мовою. Це потягне за собою підняття рівня отримання знань учнями і в територіальних громадах, де компактно проживають представники національних меншин, у тому числі й на Буковині ? в Герцаївському, Новоселицькому, Глибоцькому та Сторожинецькому районах.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України № 10-рп/99 від 14 грудня 1999 року про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови у навчальному процесі в навчальних закладах України, мовою навчання в дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних та вищих державних і комунальних навчальних закладах України є українська мова. У державних і комунальних навчальних закладах поряд із державною мовою, відповідно до положень Конституції, зокрема частини 5 статті 53, та законів України, в навчальному процесі можуть застосовуватися та вивчатися мови національних меншин.

Свого часу Україна не забезпечила навчання та виховання нашої молоді українською мовою в Криму та на Донбасі, що стало одним із чинників агресії ворога, окупації й численних людських та економічних втрат. Загалом в Україні всю освіту громадяни мають здобувати українською мовою, адже це одна з головних умов побудови міцної держави.

Зауважимо, що у світі не існує країн, у яких українці можуть навчатись українською мовою коштом цих держав.

Свободівці Буковини як представники державницької політичної сили, усвідомлюючи потребу всебічного розвитку України та утвердження на її території всіх державних символів та засад, звертаються до представників нацменшин краю, в тому числі у виконавчій владі та органах місцевого самоврядування, дотримуватися єдиних принципів у ставленні до утвердження української держави, як свого часу це робили нацменшини в інших країнах європейського співтовариства, зокрема в Румунії, Польщі, Угорщині та Словаччині.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

1


КОМЕНТАРІ (1)

Мунтян раніше не дозволяв свободі виступати. Тепер дозволив

avatar

123

26 вересня 2017 18:31