CЦКК: Спроба дискредитувати Збройні Сили України або черговий фейк від телеканалу 'LifeNews'

CЦКК: Спроба дискредитувати Збройні Сили України або черговий фейк від телеканалу "LifeNews"

01.12.2015, 11:04

30 листопада, під час щоденного брифінгу, керівник української групи Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Борис Кременецький поінформував  спостерігачів СММ ОБСЄ, що протягом вихідних днів, 28 та 29 листопада поточного року, обстановка уздовж лінії розмежування сторін залишається напруженою але контрольованою.

За цей період спостерігачами української сторони СЦКК зафіксовано 62 випадки порушень режиму припинення вогню, 5 з яких безпосередньо по позиціям ЗС України. Незважаючи на заяви «керівників» ОРДО/ОРЛО щодо відведення мінометів, українською стороною СЦКК було зафіксовано 5 випадків застосування забороненої зброї. Так, 28 листопада, у районі населеного пункту Зайцево по позиціях ЗС України вівся вогонь з використанням 120-мм та 82-мм мінометів, а в районі населеного пункту Майорськ зі 82-мм міномету. 29 листопада наші позиції в районі населеного пункту Красногорівка були обстріляні з 82-мм міномету.

Черговою зміною СЦКК за 28 та 29 листопада здійснено 13 спроб припинення вогню, 9 з яких дали позитивний результат.

Таким чином, НЗФ ОРДО/ОРЛО продовжують провокаційні дії з метою компрометації і провокації ЗС України на відкриття вогню у відповідь, відкрито ігнорують зобов'язання по припиненню вогню. Особливу стурбованість української сторони СЦКК викликає зростаюча кількість обстрілів на Горлівському напрямку.

-         Я ще раз нагадую, що українська сторона неухильно виконує Мінські домовленості та дотримується режиму припинення вогню, – зазначив генерал-майор Борис Кременецький. – У зв'язку з цим ми із стурбованістю і особливою увагою підходимо до кожної заяви про порушення режиму припинення вогню з боку ЗС України. Чергове звинувачення було озвучене донецькими і окремими російськими ЗМІ про нібито обстріл з боку українських військовослужбовців житлового кварталу Донецька (вул. Чехословацька, Шахтопроходчиків, Курчатова) ввечері 28.11.2015.

Проаналізувавши це звинувачення, українською стороною СЦКК був зроблений висновок про непричетність ЗС України до вказаного обстрілу. Крім того, наявна інформація свідчить про сплановану акцію бойовиками ОРДО по дискредитації ЗС України. Про це також свідчить, що знімальна група телеканалу "LifeNews" прибула на місце події раніше співробітників СММ ОБСЄ та спостерігачів СЦКК від російської сторони.

По-перше, в час, коли (згідно ЗМІ) проводився обстріл вказаного жилого кварталу, українська сторона СЦКК не була проінформована російською стороною щодо обстрілів у цьому напрямку.

По-друге, черговою зміною СЦКК за станом на ранок 29.11.2015 (наступний день) не було зафіксовано порушень режиму припинення вогню в цьому напрямку.

По-третє, 28.11.20015 спостерігачами СЦКК (спостережна група "Красногорівка") тричі були зафіксовані факти обстрілу НЗФ ОРДО з району Трудовський та два рази з району населеного пункту Старомихайлівка (шахта Абакумова) у напрямку житлових масивів Донецька.

Керівник української сторони СЦКК запропонував присутнім ознайомитися з сюжетом про нібито "обстріл" вул. Чехословацької, (http://lifenews.ru/news/172456).

Попри те, що сюжет знятий на високому пропагандистському професійному рівні, операторам не вдалося врахувати усі деталі. Зокрема, в сюжеті, ЗС України звинувачуються в обстрілі нібито 120-мм міною, але якщо придивитися уважно (25-28 секунда відео сюжету), на землі відсутні уламки від стіни, яка "була зруйнована внаслідок обстрілу" та сам характер ушкоджень виглядає сумнівно. Крім того, малоймовірним виглядає епізод з осколком, який неприродно лежить в єдиному отворі, абсолютно неушкодженої стіни, наче чекаючи оператора "LifeNews".

За уточненими даними, вказані будинки по вул. Чехословацькій були зруйновані набагато раніше, у зв'язку із чим у них ніхто не мешкав (відповідно, на щастя, і ніхто не постраждав).

Подібні факти свідчать про цілеспрямовані дії НЗФ ОРДО щодо дискредитації ЗС України, подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню та виконання Мінських домовленостей.

 Підполковник Сергій Берець, прес-офіцер української сторони СЦКК 

 

 

 

 

 

 

 

1