Чиновниця пояснила, що студент розбився не через вахтера

Чиновниця пояснила, що студент розбився не через вахтера

22.12.2015, 16:35

Оксана Палійчук прокоментувала ситуацію. І зробила це не по своїй волі, а тому що в ОДА прийшов викладач ЧНУ, учасник АТО Андрій Гречанюк і двоє студентів, які хотіли дізнатися про подальші чиновницькі дії.

Студенти, які уночі пробиралися по пожежному рукаву на четвертий поверх гуртожитку в Чернівцях, не зверталися до вахтера, аби вона відчинила їм приміщення.

Про це у вівторок повідомила журналістам директор департамент освіти Чернівецької ОДА Оксана Палійчук.

Посадовець зазначила, що за попередніми даними свідками трагедії було п’ятеро осіб. 

"Це сталося в ніч з 18 на 19 грудня. Два хлопці передзвонили до хлопців у гуртожитку і попросили, щоб їм спустили отой пожежний рукав, і по ньому витягли їх на четвертий поверх. (…) Один з них успішно доліз, інший - Олексій Мартинюк - зірвався і розбився на смерть", - повідомила Палійчук.

"Після цього, як це сталося, свідки, за попередніми даними їх було п’ять, підійшли до вахтера і попросили викликати швидку. Але вже було запізно", - додала посадовець.

Оксана Палійчук заявила, що поки немає остаточної версії слідства, не потрібно нікого ні в чому звинувачувати і "ні на кому ставити тавро". Водночас посадовець розповіла, що за свідченнями п’ятьох очевидців, ніхто до вахтерки тієї ночі не стукав.



"За свідченнями і за даними, які мені надала дирекція закладу, за вахтеркою таких огріхів, проблем і порушення дисципліни раніше не було. За посадовими інструкціями вахтери працюють до 22.30, далі гуртожиток закривається, і учні відпочивають. Якщо в них була потреба вийти або зайти, то, звичайно, це треба робити через вахтера. Я повторюся - за свідченням п’ятьох очевидців, ніхто до вахтера не стукав. Хлопці самі вирішили це зробити", - повідомила керівник департаменту освіти.

"Не пускати тих, хто живе в гуртожитку, вона не мала права. Інша справа, що за попередніми свідченнями, вахтерку ніхто не будив. Це ж четверта година ночі. Вона не стояла на дверях і не дивилася, чи підходить хто-небудь до дверей. Шуму, стуку в двері, прохання пустити, за попередніми даними, не було", - додала Оксана Палійчук.

За словами Палійчук, попередні експертизи не виявили алкоголь чи наркотики в крові загиблого хлопця.

"Ситуація ще складна і болюча іншим питанням - Олексій був сімейною людиною. Він вже отримав тут одну професію - стрілочник поста, і отримував другу - токар-коваль. Крім того, він характеризувався як досить успішний учень, дисциплінований, розумний. На нього справді покладалися великі надії. Справді це був один із кращих учнів", - сказала О. Палійчук.

КОМЕНТАР times.cv.ua

Насправді виправдання знайти в даній ситуації легко. Тим більше, коли це роблять чиновники, які звикли знаходити виправдання. Не попередили, не стукали. Довести важко. Хлопці ж вахтера під суд не поведуть, навіть якщо й стукали в двері і їх не почули. Життя вернути неможливо. Питання в іншому, чому набожна Оксана Палійчук не відстоює право студентів на вільний доступ до свого помешкання? Чому не звернеться з відповідною заявою до Міносвіти, якщо в її повноваження входить тільки давати прес-конференції з мораллю і перебирати папірці?

Про яку  Європу, люди ви можете говорити, якщо всім кабінетним зомбі плювати на цей смертельний випадок? Якщо навіть колеги-спудеї мовчки всілися за парти і мовчки прожували трагедію. ДВОЄ прийшло в Департамент. Двоє.  Це ж “всього лише” загибель їхнього товариша. Трагедія родини. А ви і далі продовжуйте терпіти знущання з ваших прав. 

Джерело: molbuk.ua та http://times.cv.ua/

Смерть студента залізничного ліцею в Чернівцях розслідує прокуратура.

1