Чим швидше голови ОДА забезпечать підключення до електронних сервісів, тим швидше громадяни отримають доступ до якісних послуг, - Арсеній Яценюк в Чернівцях

Чим швидше голови ОДА забезпечать підключення до електронних сервісів, тим швидше громадяни отримають доступ до якісних послуг, - Арсеній Яценюк в Чернівцях

03.10.2015, 20:03

У суботу, 3 жовтня, в рамках робочої поїздки до Чернівців Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюкразом із Міністром юстиції України Павлом Петренком презентували новий сервіс Мін’юсту із видачі свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологових будинках.

Глава Уряду підкреслив, що цей новий проект Міністерства юстиції – це ще один крок до того, аби українські громадяни отримували якісні сервіси: «Не треба вже їздити в РАГСи, чекати, витрачати свій час. А просто зразу після народження дитини можна отримати свідоцтво».

Арсеній Яценюк вручив свідоцтва трьом першим родинам, які скористалися новим сервісом. Він привітав молодих батьків: «Ви куєте наше майбутнє. Тому що найбільш дороге, що у нас є, - це діти. Бажаю вашим дітям і вашим родинам, щоб вони були здорові, щасливі і щоби ми разом з вами змінювали країну».

«Завдання і центральної, і місцевої влади – спростити сервіси для громадян. Центри надання адміністративних послуг – це саме те, що наближає громадянина до державної послуги і спрощує отримання цих послуг для кожного українця», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час відкриттяЦНАПу Чернівецької міської ради у суботу, 3 жовтня.

Він підкреслив, що такі Центри вже працюють, окрім Чернівців, ще у Вінниці та інших містах.

Робота ЦНАПів, зазначив він, дозволяє громадянам, зокрема, не стояти в чергах, уникнути хабарництва, адже у Центрах працює електронна система: «Не треба витрачати не просто години, - дні й місяці на те, щоб отримати якусь довідку чи зареєструвати ту чи іншу власність».

Арсеній Яценюк також зазначив, що Центри працюють за принципом екстериторіальності – громадянин може отримати ту чи іншу адмінпослугу в будь-якому місті, незалежно від місця його проживання.

«Ці послуги з міста ми можемо передавати ще нижче. Територіальна громада об'єдналася, і вона зразу отримує право надання адміністративних послуг. І ті гроші, які раніше залишалися в Києві, потім перейшли, наприклад, в Чернівці, - можуть перейти безпосередньо до цієї територіальної громади», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що завдяки проведеному Урядом першому етапу бюджетної децентралізації доходи місцевих громад зросли в середньому до 40%. За його словами, після того, як функції з реєстрації були передані з Києва на місця, доходи, які раніше йшли в центральний бюджет, вже підуть в бюджет міста: «На 2016 рік доходи міст зростуть ще мінімум на 50 мільйонів. Їх можна витратити на лікарні, школи, відбудову міста та соціальні потреби».

Уже зараз, підкреслив Глава Уряду, завдяки децентралізації перевиконання бюджету по місту Чернівці - плюс 80 мільйонів гривень: «Це реальні гроші, які знаходяться на рахунку в місті».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності ухвалити в Парламенті у другому читанні чотири законопроекти, які дозволять передати на місця додаткові функції -  зокрема, функції Державної архітектурно-будівельної інспекції, інших органів державної влади,  видачі паспортів та в майбутньому ідентифікаційних карток. Глава Уряду висловив сподівання, що ці проекти законів будуть ухвалені наступного тижня.

«Усе залежить від волі і бажання місцевої влади. Ми все віддали. Завдання місцевої влади – брати ті повноваження, які віддав Київ, і надавати послуги для своїх громадян», - сказав Глава Уряду.

«Електронні сервіси – це боротьба з бюрократією і корупцією. Це найкращий шлях донести послугу до громадянина якомога швидше і якомога дешевше», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на презентації нового сервісу Мін’юсту в рамках робочої поїздки до Чернівців у суботу, 3 жовтня.

«Те, що зроблено Міністерством юстиції України за останніх півтора року в частині реальної боротьби з корупцією, дебюрократизації і дерегуляції, заслуговує на повагу і з боку іноземних експертів, і громадян країни, які нарешті отримали можливість не витрачати десятки днів, не платити хабарі, а просто через електронну систему по спрощеній моделі зайти і отримати будь-яку довідку чи відомості про реєстрацію», - зазначив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд тримає це питання на постійному контролі. Він нагадав, що минулого тижня чотири голови Чернівецької, Запорізької, Хмельницької та Рівненської ОДА отримали догани і ще майже десять отримали попередження за зволікання з підключенням до електронних сервісів.

Глава Уряду повідомив, що сьогодні проведе розмову з цього питання з керівником Чернівецької ОДА: «Я перший зацікавлений в тому, щоб догани з цих керівників адміністрацій були зняті. Чим швидше вони підключаться до електронних сервісів, чим швидше громадяни Буковини, Запоріжжя, Хмельниччини, Рівного і інших областей, де йдуть певні процедурні зволікання з підключеннями, отримають доступ до цього сервісу».

«Для нас це вкрай важливо. Тому що це - відсутність корупції, відсутність черг і зволікання часу, це дешево для громадян країни, швидко. І через передачу цих функцій на місця місцеві бюджети отримають додаткові кошти - це ще одне джерело доходів для місцевих бюджетів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Джерело: Урядовий портал. 

Фото molbuk.ua

1