Чим різняться ОТГ Хмельниччини та Буковини

Чим різняться ОТГ Хмельниччини та Буковини

09.03.2017, 18:37

На Хмельниччині – нині 26 ОТГ. На Буковині – майже наполовину менше. Минулого року голови буковинських ОТГ побували в одному з найбільших укрупнень в Україні – Новоушицькій громаді. Нині ж представники з Хмельницької області приїхали на Буковину. Експерти кажуть, побачили відмінності у специфіці створення громад.

Сергій Яцковський, директор ВП ЦРМС в Хмельницькій області : «З мільярда гривень, які було виділено на підтримку децентралізації, 216 мільйонів отримала саме Хмельницька область. У нас є великі за площею громади. Густота населення набагато більша на Буковині, Хмельниччина хоч і більша область, втім не настільки густо заселена».

Втім спільними залишаються проблеми, на вирішення яких спрямовували кошти, – кажуть представники ОТГ.

Юрій Горний, начальник відділу економіки, інвестицій та комунального майна апарату виконавчого комітету Дунаєвецької міської ОТГ (Хмельницька область) : « В першу чергу стоїть проблема – це дороги, освіта, освітлення населених пунктів, водогони. Проблеми у всіх ідентичні».

На Буковині серед лідерів, як за фінансовими показниками, так і за кількістю реалізованих проектів – Глибоцька ОТГ. До неї входять 3 населені пункти. Субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури громада отримала найменшу в області – 1,7 мільйона гривень. Майже всі кошти спрямували на створення Центру первинної медико-санітарної допомоги. А далі почали працювати над примноженням власних надходжень.

Георгій Ванзуряк, Голова Глибоцької селищної ОТГ : «Одним з моментів залучення коштів є гранти, донори, залучення інших фінансових можливостей, навіть своїх коштів громади. Ми зараз готуємо з підприємцями спільну програму. Виграли проект розвитку австрійської агенції спільно з програмою розвитку ООН і найближчим часом будуватимемо довгоомріяний молочний кооператив. Наші спеціалісти зараз працюють з сироваром, який 15 років працював в Австрії».

Саме проектний менеджмент, який активно реалізовують буковинські об’єднані громади, найбільше зацікавив хмельницьких експертів з децентралізації та голів ОТГ.

Сергій Яцковський, директор ВП ЦРМС в Хмельницькій області: «У нас на Хмельниччині це питання гірше поставлено. Ми приїхали до Вас повчитися. Я би хотів, щоб так як на Буковині у Вас, щоб на Хмельниччині в кожній об’єднаній громаді була людина, котра б займалася єдиною функцією – залученням інвестицій, написанням проектів. 04.34.

Серед реалізованих міжнародних проектів в ОТГ і  Великокучурівський ЦНАП.

Василь Тодеренчук, голова Великокучурівської сільської ОТГ: «Ми виграли проект по ЦНАПу і німецька фірма GIZ інвестувала нам 1 мільйон 300 тисяч гривень плюс субвенція від держави, яку нам виділили – 1 мільйон 100 тисяч. До того ж, власні надходження».

Представники ОТГ обох областей вважають: від адміністративної реформи, яка діє вже трохи більше року, громади все ж виграли. Зокрема ті, які утворилися першими. Проте зазначають, законодавство «не встигає» за швидкістю реформи.

Христина Марчук, начальник відділу управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької облдержадміністрації: « Закон про доєднання, який ми так довго чекали. Минув цілий рік, і за той рік ті перші утворені громади могли «наростити» свої території, але у них не було такої можливості, бо не було правового механізму цього. До цього часу Президент України ще не підписав його. Ми втрачаємо час за який ми могли б вже укрупнитись, «нароститись» і набрати нові темпи розвитку».

http://decentralization.gov.ua/ 

1