Чиясь бабця палить люльку – чиясь бабця пиляє дуби: суд поставив крапку у скандальній справі родича активіста, який  бореться з незаконними рубками і крадіжками лісу

Чиясь бабця палить люльку – чиясь бабця пиляє дуби: суд поставив крапку у скандальній справі родича активіста, який бореться з незаконними рубками і крадіжками лісу

09.08.2016, 01:23

Глибоцький районний суд завершив розгляд справи за фактом незаконної рубки, виявленої 4 червня 2016 року лісовою охороною Верхньопетрівецького лісництва (Сторожинецький лісгосп) на території державного лісового фонду поблизу села Корчівці Сторожинецького району.

Рішення суду цілковито підтверджує правильність протоколу, складеного майстром лісу В.І. Гаврилюком та лісничим В.Б. Малицьким, які зафіксували та задокументували адміністративне правопорушення, здійснене мешканцем с. Корчівці О.Г. Кушніром. Правопорушення полягало у незаконній рубці трьох сироростучих дубів загальною масою деревини у 31 кубометр. Винесена лісовою охороною постанова змушувала правопорушника, затриманого лісівниками на гарячому, відшкодувати державі збитки у розмірі 19 тисяч 168 гривень.  

З постановою О.Г. Кушнір частково не погодився. Визнаючи факт самовільної рубки та погоджуючись із вимогою відшкодувати державі заподіяні збитки, молодий чоловік оскаржив свою участь у зазначеному правопорушенні, переклавши всю провину на свою родичку пенсійного віку. У поданому ним судовому позові йшлося про те, що дубові дерева самотужки спиляла бензопилою його бабуся, також мешканка с. Корчівці, Т.М. Усачова, щоб заготовити на зиму паливні дрова та збудувати паркан.

Проте суд, незважаючи на палкі запевняння Т.М. Усачової, що повалені кремезні дуби – її рук справа, на підставі неспростовних фактів на свідчень свідків, ухвалив рішення на користь Сторожинецького держлісгоспу.

У цій історії про бабусю з бензопилою викликає занепокоєння кілька обставин. По-перше, юний «чорний» лісоруб з Корчівців – близький родич відомого не тільки на Сторожинеччині громадського активіста, котрий палко бореться з незаконними рубками і крадіжками деревини. По-друге, за кілька днів до зазначеного інциденту у Міністерство екології та природних ресурсів надійшло повідомлення про незаконну рубку у Корчівському лісі. Зі столиці мала приїхати перевірка разом з також терміново викликаною знімальною групою одного з центральних телеканалів за сюжетом про «чорних» лісорубів. Схоже, хтось ставив за мету реалізувати правило: якщо незаконних рубок немає – їх треба організувати.

Почасти найблагородніші наміри небайдужих громадських діячів викоренити правопорушення у лісовому господарстві, сприяти його очищенню від недобросовісних, а то й нечистих на руку посадовців, робітників, зводяться нанівець через мало не шахрайські дії інших активістів, що відчули можливість з лісу поживитися.

Клин справді вибивають клином. Але крадіжки крадіжками – ніколи. 

Лісівник Буковини

1