Чи зазиратиме Божа матір у вікна чернівецької ратуші?

Чи зазиратиме Божа матір у вікна чернівецької ратуші?

09.12.2016, 18:43

Науково-консультативна рада з питань охорони культурної спадщини розглядала еклетронну петицію про встановлення скульптури на честь героїв Небесної сотні. Нагадаємо: Чернівчани "За" встановлення "Хреста Пієти" на Центральній площі. Петицію розглянуть владники Доповідав перед членами ради священник - отець Валерій Сиротюк: Хотів нагадати, що була постанова Кабміну, де згадувались кращі пам’ятки архітектури України, і серед них була одна у Чернівецькій області – це Хрест Пієта 1827 року.

Найбільш активно обговорювали пропозицію отця Валерія Сиротюка -настоятеля Собору Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях про спорудження на Центральній площі міста скульптурної композиції «Хрест Пієта», який раніше стояв на цьому місці в 1827-1923 роках. Вікарій Буковинський Греко-Католицької Церкви вважає, що саме цей пам’ятник є найкращим уособленням пам’яті Героїв Небесної Сотні і повинен бути встановлений найближчим часом. Члени науково-консультативної ради, серед яких архітектори, науковці, краєзнавці, художники, громадські активісти, висловили зауваження щодо розташування пам’ятника саме на Центральній площі, бо на території площі не може бути розташовано одразу два великих пам’ятника. Також обговорювалось питання незаконності встановлення на площі дерев’яного хреста. Начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова наголосила на тому, що встановлення додаткових об’єктів благоустрою можливе виключно за умови комплексного вирішення площі Центральної, здійснення його має відбуватись на конкурсних умовах. Також на наступне засідання ради заплановано запросити представників усіх релігійних конфесій міста для обговорення даного питання. Одноголосно члени науково-консультативної ради проголосували за зняття даного питання на довивчення та громадське обговорення. Також запропоновано взяти до уваги наступні пропозиції членів ради: відновлення пам’ятника не пов’язувати з увічненням пам’яті Героїв Небесної Сотні, відновлення пам’ятника “Хрест Пієта» розглядати за умови комплексної реконструкції Центральної площі з визначенням містобудівних домінант та розглянути можливість спорудження пам’ятника на території церкви. 

 Ілля Хочь, член науково-консультативної ради: Вам дозволили провести захід, в нас на всі зібрання маємо отримувати дозвіл від міської ради і вона це і забезпечує. На встановлення цього дерев`яного хреста жодного слова не було сказано, тому і цей супротив.

 Валерій Сиротюк, вікарій Буковинськиий УГКЦ: Я готовий битися з кожним, хто підніме руку на хрест. Потім прийдуть ті самі люди і виженуть із кабінетів усю мразь, яка виступає проти національної пам’яті. Панове, люстрація не пройшла, буде вам люстрація.

 Олег Любківський, член науково-консультативної ради: По-моєму, маємо факт агресії, неповаги до ради, тому я пропоную зупинити розгляд цього питання і перенести на довивчення. Зрештою, члени ради проголосували за те, щоб питання питання спорудження "Хресту Пієти" доопрацювали.  

 Марія Філіпчук, громадська активістка: Скажіть мені, чи можемо ми, українці, поважати себе, свої історичні цінності, якщо нам дано право вищими керівними органами держави зробити це на місцях, а ми це ігноруємо. Я думаю, що ні. Думаю, що даремно ми ходили на Майдан, даремно ми воюємо на Сході. І тому ми не маємо морального права говорити, що ми українці, бо не українці, ми себе не поважаємо.

 Джерело: Агенція АСС

КОМЕНТАР ОТЦЯ ВАЛЕРІЯ СИРОТЮКА

о.Валерій Сиротюк
 
Друзі привіт.

А чого ви не запитуєте, як там наші справи?
Чи ходили ви отче Валерію на засідання науково-консультаційної ради з питань охорони культурної спадщини Чернівців? 
- Звісно ходив.
- І шо там чути? Так питав мій дід у кожного, хто вертав з міста. Дідо уважно слухав і коли йому те подобалося, то прицмокуючи повторював: "Ото ж бо є...м-м, не снилобиси" А коли чув щось крайно паскудне, то казав: " Холєра би їх трафила, от лєцте" . Шо воно ото "лєцте" я не знав. Ми слухали діда і дивувалися, як ото дід, який сидів дома знав все "що в світі си діє". Я й тепер не второпаю, як старі люди без аналітики, центрів досліджень, інтернетових і інших мереж інформації " розбирали справу". Оті наші "неграмотні" точно знали, де "справа москаля", де "інтерес жида", а де "свої обісралися". (Вибачте фольклор). А як вже старий вмів гніватися, оооо... Особливо коли чув про ту третю справу, де "свої ..." То вже не гнівався, а просто насилав на них ганьбу. Це було і потішно, і грішно. Дідо кликав, якусь маму наглу, холєру ясну, кольки і качок, які мали всіх їх покопати ))). Доречи, це після приходу совєтів таку смачну українську лайку змінив російський брутальний мат. Чи може "отборный мат". Але вже, я про діда хотів. Коротше кажучи, я до нині не знав шо то є "лєцта".

А сьогодні я зрозумів, коли оту "наукову" раду (не всіх правда), але назвав я словом "мразь". Це вирвалося десь з дідової глибини і я позволив собі такий вигук. І дивно, що слово отеє ненашенське значить "презренные люди", а по дідовому словнику "лєцті людиска". Так обгадитися могли тільки наші людиска. Продали все - і совість, і пам'ять, і віру, і душу. Не питайте! Ну не годен я то все по порядку описати і розказати. Звідки би я не зачинав, все рівно без дідових ген не обійтися. Не потрібні ми їм !!!! Не потрібні українці нікому. І запхайте свої плани, і свої ідеї ви десь далеко у бандерівські схрони звідки й повилазили. Бо як була раніше "справа" і "інтерес" не наш, то так воно є панове і нині.

Утворилися двері до кабінету N202. Зайшли ми до казенної зали, а за столом сиділа "тройка", як при сталіні. Ні, за овальним столом при людське око сиділи також і стомлені мовчазні обличчя, але головними були вони. За мною у двері також ніби колядники, які не питали дозволу зайти,до кабінету застрибнули мої мироносиці - Галина, Марія, Леся. Іван киринейчик також був на славу Божу. Двері заперлися почався О...суд. 
- Ми вам даємо 10 хв. Зачинайте говорити.
Кажу панство, дозвольте хоч набавити пару хвилин, щоб справу Божої Матері і загиблих героїв гідно представити.
Каже головний із трійки даємо 15 хвилин. 
- Хто за те, щоб дати пану отцю 15 хв. прошу голосувати. 
Голосують. Квашені обличчя також переклали з правиць свої гаджети і потягли до верху долоні. Одноголосно.
Я вже там, як звєзда кумачова перед ними кланяюсь, дякую, що таку велику справу зробили - додали 5хв. на доповідь. А вони звєзди в мені таки не бачать, дивляться на мени і хрест їм ввижається той, шо на центральній площі і гата. Шляхи трафляють і все, і то так явно, шо мої коляднички під стінами вже готові мене завчасно рятувати і оплакувати. А я знав, що то людиска не наші - будуть рота замикати, тому приготовив 12 хвилин фото розповіді, яку ми з паном Володимиром Стариком ще 10 літ тому робили. Думаю нехай спочатку говорить мультимедіа, а потім я три хвилини. Разом 15 хв. Сподівався я, що пан Сучеван не буде сперечатися з телевізором, дослухає до кінця, та не так то було - прийшлося наполегливо "просити" дослухати історію Пієти до кінця. Друзі я сьогодні вам також покажу цю фото-розповідь. Даруйте за якість звуку, прийшлось моїй Оксані за годину до перегляду перекроювати 40 хв. на 12 хв. Вони ж бо не можуть тратити свій дорогоцінний час на осіб іншого "мировозрения". Ще крім фоторозповіді пропоную послідовність мого трихвилинного документального супроводу.

Друзі,вас цікавить, що сказала згадана рада? І яка "наукова" консультація ляже на стіл міського голови ? Звісно яка. Чи ви не читали в Святому Писанні "Нема доброго дерева, що родило б злий плід, ані дерева злого, що родило б плід добрий"(Лк.6.43) Звісно, що лопухи родять реп'яхи. Не позбутися нам ще довго цих реп'яхів. А ще в книзі Одкровення так написано "І я глянув, і ось кінь чалий. А той, хто на ньому сидів, на ім'я йому Смерть, за ним же слідом ішов Ад...І дана їм влада була на четвертій частині землі забивати мечем, і голодом, і мором, і земними звірми..."

Будемо чекати, що наш міський голова на це все скаже. Сподіваємося, що депутати місцевої ради таки отримають бодай на розгляд згадане питання. Кладу руку на серце і чесно співчуваю нашому міському голові коли довкола такі "державотворці".

А тим часом мої мироносиці коляднички у 202 кабінеті геть розчервонілися і тричі пошкодували, що дозволили над своїм отцем ( себто наді мною ) "наукові" експеременти.

Обтрусили ми перед порогом ноги казенного дому тай щасливі пішли попри наш святий хрест через центральну площу додому.

І дід мій знову був правий. Смерділо в тому кабінеті дуже )))

отець Валерій Сиротюк

1


КОМЕНТАРІ (7)

Знаєте, після прочитаного, в мене дуже неоднозначні почуття...З одного боку розумію, що пан Валерій священнослужитель, але попри все дозволяє собі такий гріх як осудження. Підіть до сповіді. Бо щось останнім часом спостерігається, що люди які мали б вести громаду до Бога, займаються переважно бізнесом. Я не проти цього, це теж люди, як ми з вами, в них сім"ї які потрібно годувати, але ж мають бути хочаб у них пріорітети правильні. Ховатися за жінками, якось теж не комільфо.

Закон один для всіх. І не прикривайтеся Небесною Сотнею. Краще допомагайте як отець Василь. А ця Пієта...навіть якщо попри все її незаконно встановлять, не впевнена, що це буде правильно. Хрест має ставитися так, щоб всі конфесії могли однаково мати відношення до неї.

Побійтеся Бога. Чи Ви забули для чого ми на цій землі?!

avatar

Чернівчанка

09 грудня 2016 17:12

шановна сусідко, ви би хоч раз пішли на службу до батюшки Сиротюка і послухали його слово Боже, то може б і порозумнішали. Він дуже виважиний і спокійний. Те, що робить ця зграя вже і святих на небі виведе з рівноваги. А щодо бізнесу, то йдіть до своїх попів неукраїнських вони вам розкажуть як сигарети возити машинами. Я колись ходив туда куда і ви сусідко, але слава богу прозрів.

avatar

[email protected]

09 грудня 2016 20:09

мразь це хто? Любківський, Пушкова, Хоч? Соромно і прикро. Дуже прикро. І дуже соромно.

avatar

слово не горобець

09 грудня 2016 21:27

http://diocese.ko.if.ua/se/sites/ep/4542/

avatar

Катерина

09 грудня 2016 21:31

Дивно, що у світській державі представник релігії втручається у справи общини. Дивно, що набожна паства спокійно сприймає наявність в людини "Божої" бізнес інтересів та наміри їх просувати засобами державних органів. 

Старі та популярні, примітивні лозунги церковників, як завжди, ховають за  собою торгівлю індульгенціями, розпещеня хлопчиків у монастирях та відверте нехтування законами, що вони нав'язують іншим, як засіб спасіння. 

Люди, починайте мислити критично, хоча б щоб не дозволяти цинічним трутням спекулювати самими святими почуттями, що у вас є.

avatar

Катерина

09 грудня 2016 21:57

А можно выслушать атеистическую часть общества нашего города? Может лучше посадить бук, как в столице Буковины? Все-же пользы больше будет. Ну а последователи священника, который хочет "битися" и людей "мразями" называет, предлагаю задуматься над компетентностью своего духовного лидера. 

avatar

Александр

09 грудня 2016 22:35

Починає прояснятися звідки ростуть ноги тої надолугої псевдолюстрації, що повикидала з посад функіонерів, чия непридатність полягала основним чином в неугодності батюшці. 

Краще б попів полюстрували, що тримають людей за дебілів, бачать місто хіба зі своїх понтових статусних іномарок, не заплативши за життя ні копійки податків. 

avatar

Сашко

10 грудня 2016 10:26