Чи врятуємо ліси Буковини? Минуло два роки, але ні лист міністерства, ні доручення прем’єр-міністра в області так і не виконали

Чи врятуємо ліси Буковини? Минуло два роки, але ні лист міністерства, ні доручення прем’єр-міністра в області так і не виконали

29.06.2017, 14:48
Експерти запропонували єдиний дієвий варіант

Новини про вирубки лісів у Чернівецькій області час від часу облітають всю країну. Про це говорять на центральних каналах, доповідають в урядових кабінетах. У Чернівці приїжджають “десанти” чиновників. Проте ситуація й далі залишається невтішною. Ліси продовжують рубати. І що найгірше, рубають не просто будь-які дерева - під варварські дії потрапляють і особливо цінні унікальні праліси, старовікові ліси, захисні ліси. Експерти знайшли дієвий шлях порятунку цих лісів, проте тепер слово за владою.

Унікальні праліси та старовікові ліси

Чернівеччина - одна з небагатьох територій, де збереглися особливо цінні карпатські ліси - праліси, старовікові ліси. У чому їхня унікальність? Це ліси, які століттями існували практично без втручання людини. Саме вони зараз у найбільшій степені накопичують та зберігають запаси води Карпатських гір та попереджують зневоднення Карпат. Саме ці ліси найбільше захищають долини, а разом з ними і поселення людей від стихійних лих природи,– руйнівних паводків, селів, зсувів грунту. Також ці ліси найбільше пом’якшують наступ на Карпати глобального потепління. А ще - вони є середовищем існування великої кількості рідкісних видів тварин, занесених до Червоної книги України та міжнародних червоних списків. Звичайно, всі ліси важливі для країни, проте саме старовікові ліси та праліси відіграють колосальну роль для майбутнього нашого краю, тож саме вони потребують негайного порятунку.

Що ж робити?

Науковці не один рік шукали дієвий спосіб, який допоміг би зберегти праліси, старовікові ліси  та захистити їх від варварських рубок. І вони таки знайшли рішення. Особливо цінні площі потрібно передати до складу Національних природних парків. Чому саме так? Національні парки мають найвищий ранг серед природно-заповідних територій країни, і саме це дозволяє їм ефективно зберігати природу. Адже у інших об’єктах нижчого рангу, наприклад регіональних ландшафтних парках, заказниках природоохоронне законодавство порушується, і ліси в них вирубуються досить інтенсивно.

Це стосується і нашої області, адже всім відомо про суцільне вирубування лісів, зокрема і в природно-заповідих територіях, наприклад, у заказниках «Боргиня», “Річка Білий Черемош” (на фото). Там під вирубки потрапляють як господарські ліси, так і особливо цінні для збереження праліси, старовікові ліси, захисні ліси. Отож, єдиним ефективним варіантом буде долучення територій цих лісів до складу Національних природних парків.

Є ті, кому не байдуже

Ще в 2014 році в Україні стартував проект «Збереження карпатських пралісів», який має на меті збереження унікальних лісів та інших природних середовищ. Ініціаторами та виконавцями проекту є громадські природоохоронні організації Українське товариство охорони птахів і Франкфуртське зоологічне товариство (Німеччина), яке й надає фінансову підтримку. Саме в рамках цього проекту у 2014-2015 роках місцеві науковці, експерти провели грунтовні обстеження лісів  на територіях, прилеглих до національних природних парків області: «Черемоський» і «Вижницький». За результатами обстежень на площі близько 30 тисяч гектарів виявили близько 15,5 тис. га особливо цінних лісів, у тому числі 4,1 тис. га пралісів і старовікових лісів та 11,4 тис.га захисних лісів. Загалом близько половини обстежених лісів зосереджені на верхніх схилах гір, на висоті 1100 метрів, де накладено мораторій на суцільні вирубки.

Донедавна ці ліси були надійно захищені від вирубування самими горами, адже вони були практично недоступні для рубок. Тепер все змінилося, технології дозволяють багато. Скоро і ці ліси можуть опинитися на межі знищення, особливо враховуючи вимогу МВФ зняти мораторій на експорт лісу-кругляка.

За ким останнє слово?

Науковці Буковини розробили повний пакет документів з усіма поясненнями та обгрунтуваннями доцільності розширення національних природних парків “Черемоський” і “Вижницький” задля збереження особливо цінних лісів. Їх підтримали і в уряді. Ще у 2015 році Мінприроди надіслало у Чернівецьку ОДА лист щодо проведення процедури погодження розширення територій національних природних парків області, під час якої має бути врахована позиція усіх зацікавлених сторін: землекористувачів (лісгоспів), представників органів місцевого самоврядування, місцевих громад. Пропонована площа розширення двох парків - в межах 30 тис. га, із яких половина - це особливо цінні для збереження ліси.. Пройшло 2 роки, але ні лист Міністерства, ні Доручення Прем’єр-міністра в області так і не виконали.

До речі, Закарпатська область вже впевнено рухається цим шляхом. Вони відгукнулись на природоохоронну ініціативу і вже погодили розширення своїх національних природних парків. Тамтешня ОДА підготувала усі документи та скерувала їх у міністерство. Тепер закарпатці чекають на указ Президента. А доля наших лісів наразі залишається у руках обласної державної адміністрації.

Наталія Оверчук

Джерело: https://pogliad.ua/news/bukovina/chi-vryatuemo-lisi-bukovini-338416

1