Чи варто йти в армію?

Чи варто йти в армію?

12.11.2015, 19:38

Те питання, яке задає собі кожен хлопець. Хоч службу в збройних силах країни ніхто не відміняв, популярне років тридцять назад твердження „не служив — значить не мужик”  минулося.

Віктор Унгурян з Чагра прагнув пройти строкову службу в Національній гвардії України ще у 18 років. Але взяли хлопця у 20, як належить по закону. Курс молодого бійця пройшов у селі Нові Петрівці під Києвом, опісля перевели у село Старе (теж під Києвом). Віктор каже:

— Служили батько, брати. І я хотів. Армія закріплює дух, моральний і фізичний стани, змінює життєві цінності.

Щодо складності зізнається:

— Складно було перші кілька тижнів. Строгий розпорядок дня, підйом о шостій ранку, фізпідготовка, стройова . Потім втягнувся. Зараз уже нормально. Годують нас добре. Навіть дають добавки. І ще чудово те, що можна користуватись мобільними і чути рідних часто.

Згідно указу Президента, строковиків в АТО не направляють. Віктор на разі, відслуживши півроку, приїхав у 10-денну відпустку. Попереду — ще півроку служби. А там — мріє одружитись зі своєю дівчиною Аліною, котра чекає, щодня телефонує. Хоче виїхати за кордон, щоб могти належно утримувати сім’ю.

Лариса Дущак.

Фото Петра Митранюка. 

ДОВІДКОВО:

В Чернівецькій області продовжується осінній призов громадян на строкову військову службу у Збройні Сили України.

Усі призовники з Буковини направляються у навчальні центри і після проходження підготовки у навчальних центрах будуть направлятись у військові частини, які розміщені не в зоні проведення АТО.

Кожен з призовників який буде відправлений навчальний центр отримає гарантовану грошову допомогу в розмірі двох мінімальних заробітних плат, що становить (2756 грн).

Нагадуємо, що Президентом України визначено, що "строковиків"  не відправлятимуть в зону проведення АТО.

Також додатково Чернівецький обласний військовий комісаріат інформує:

Впродовж проходження усього періоду військової служби за військовослужбовцем зберігається місце роботи, посада, а також виплачується середньомісячна заробітна плата, в разі коли призовник на момент призову був офіційно працевлаштованим.

Згідно постанови КМУ від 08.04.2015 р № 185  матеріальна допомога громадянам України, які звільнилися зі строкової військової служби, виплачується органами соцзахисту населення протягом місяця з дня взяття відповідної особи на військовий облік у розмірі:

• середньої зарплати на день призову, але не нижче мінімальної на день призову (для громадян, які працювали на підприємствах, в установах і організаціях);

• мінімальної зарплати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

Відповідно до Указу Президента України від 17.02.2015 № 88/2015 підлягають призову на строкову військову службу громадяни України чоловічої статі, віком  від 20 до 27 років і не мають права на звільнення або відстрочку від призову, тобто призовники, яким надійшла повістка зобов'язані прибути до військового комісаріату;

у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до військового комісаріату в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову,  визначеного Указом Президента України.

Наголошуємо, що неявка призовників за викликом до військового комісаріату - тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Громадяни, що ухиляються від призову на строкову військову службу відповідно до ст.335 КК України караються обмеженням волі на строк до трьох років.

 За інформацією та всім проблемним питанням звертатись у районні військові комісаріати, а також у Чернівецький обласний військовий комісаріат, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської 32,  тел. 52-43-49, 55-39-56.

1