Чи скоротять ліжкомісця у медзакладах Новоселиччини?

Чи скоротять ліжкомісця у медзакладах Новоселиччини?

23.04.2016, 02:21

Цього разу питання не риторичне. На виконання Постанови Кабміну “Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення” та відповідного галузевого наказу головний лікар ЦРЛ Валерій Калараш змушений провести оптимізацію ліжкового фонду.  Як зазначив пан Калараш, за новими нормативами в стаціонарних медзакладах району (ЦРЛ, дільничні лікарні у Стальнівцях, Костичанах і Топорівцях) мають бути ліжкомісця з розрахунку 30 ліжок на 10 тисяч населення, нині їх є 40,8 на 10 тис. населення.

– Особисто я проти такого скорочення, – одразу заявив Валерій Калараш на засіданні профільної комісії районної ради, яка минулого вівторка спеціально зібралась, щоб обговорити це питання. – Адже за цим скороченням – живі люди. Особливо це болісно для сільської місцевості, люди роки віддали медицині, куди їм тепер?

Втім, особливого вибору у головного лікаря немає. Оптимізацію проводити доведеться. Як з’ясувалось в ході обговорення, до кінця нинішнього року для виплати заробітної плати в галузі охорони здоров’я у районі не вистачає 2,5 мільйона гривень. У відповідь на прохання виділити ці кошти з вищих інстанцій заявили: виконуйте постанову.

Якщо постанову сліпо виконувати, в нашому районі підлягають скороченню 85 ліжкомісць, це, за попередніми підрахунками потягне за собою скорочення 42,75 штатних одиниць, що призведе до економії біля 800 тисяч гривень. Ну, не рятує запропоноване із столиці скорочення ситуацію, навіть мільйон не набирається. Тож на профільній комісії з питань охорони здоров’я, яку провів Ігор Дубей, шукали вихід із ситуації. Те наскільки питання важливе для кожного з нас, засвідчила участь в роботі комісії двох перших керівних осіб району, сільських голів і в.о. старости тих населених пунктів, де ще залишились дільничні лікарні,  головних лікарів тих лікарень та голів профільних комісій з питань бюджету і законності.

 “У нас люди не лежать, бо їм нема, де жити. У нас лікуються”

Забігаючи наперед, хочу заспокоїти жителів сільських населених пунктів. У Костичанах, Топорівцях і Стальнівцях скорочувати ліжкомісця поки що не пропонують. Хоча відповідні розрахунки (що і скільки зекономили б, якби...) є. “Не можна закривати лікарню, навіть тимчасово, заявив Костичанівський сільський голова Володимир Лупой, ось у Драниці закривали ніби тимчасово, а вийшло – назовсім. А у нас від початку року лікувалось 70 чоловік, двоє з яких взагалі не мають, де жити”. Це – більше соціальна проблема, ніж медична, каже Валерій Калараш, і лише підтверджує те, що нам необхідний хоспіс (медичний заклад, головне завдання котрого, як пояснює “Вікіпедія” – “покращення останніх днів життя пацієнта, полегшення фізичних та моральних страждань пацієнта та членів його родини”). Не ставлячи під сумнів слова і виважені кроки свого безпосереднього начальника, головний лікар Топорівської дільничної лікарні, заступник голови профільної комісії Юлія Лотоцька все ж зауважує: “У нас люди не лежать, бо їм ніде жити. У нас лікуються. І не тільки геріатрична категорія, але й працездатне населення, діти. У лікарні, якій понад сто років, ми свторили нормальні умови, до нас звертаються і жителі навколишніх Рідківців, Чорнівки, Колінківців... Навіть страшно уявити, щоб цієї лікарні не стало”. Сільський голова Топорівців Іван Дутчак каже, що домовився з своїми колегами з навколишніх сіл, щоб у разі потреби силами громад утримувати цей такий необхідний людям заклад. Від держави просять одного: якщо не допомагає, хай хоч не шкодить.

Оптимізація в ЦРЛ

Інша справа – ЦРЛ. Тут адміністрація лікарні має намір провести оптимізацію. Зокрема розглядається пропозиція, щоб на базі кардіологічного, терапевтичного та неврологічного відділень утворити одне – терапевтичне відділення з кардіологічними та неврологічними ліжками відповідно. В одне планують об’єднати й інші два відділення – хірургічне і травматогічне, буде хірургічне відділення з травматологічними ліжками та операційним блоком. Скорочення ліжок чекає на інфекційне та відділення акушерства і гінекології. Про якісь зміни в дитячому відділенні поки що не йдеться. Всього в ЦРЛ планують скоротити 50 ліжок, що потягне за собою відповідну переструктуризацію і призведе до скорочення дванадцяти штатних одиниць. Пацієнти дискомфорту не відчують, запевняє головний лікар, відділення об‘єднають за схожими профілями. А от щодо скорочення персоналу! Ой, нелегко буде пану Каларашу виконати цей перспективний план. Лише уявіть: з п’яти відділень утворити два. Нині є п’ятеро завідуючих, має бути лише двоє... А що відбувається, коли зачіпають кровні інтереси представників вищого ешелону керівництва лікарні, з початку цього року знають не лише в районі, а й в керівництві області, для вирішення “шкірних” питань підключили і сили світла, і ті, що їм протистоять... Чи поможе? Не знаю, але страшно.

 Справа не одного місяця чи року

Отже, до якого спільного знаменника дійшли члени комісії? Перше, про скорочення ліжкомісць в сільських медустановах навіть не йдеться. Поки що. Натомість вивчатимуть питання оптимізації площ в сільських лікарнях – щоб менше сплачувати за енергоносії (спрацьовує, до речі, знаю з досвіду нашої редакції). До того ж, як варіант, Валерій Калараш обмовився про можливість переведення частини ліжкомісць на режим денного стаціонару (економляться кошти на харчуванні, пранні білизни та ін.) Дмитро Вакарюк наголосив на необхідності виїзної медичної допомоги від спеціалістів ЦРЛ, начмед Василь Сухораб запевнив, що такі виїзди до сільських населених пунктів уже практикуються.

Далі. Довивчатимуть питання згаданої вище оптимізації в ЦРЛ та ін. Окрім скороченння ліжок, Валерій Калараш планує економити і на... пранні білизни. Ні-ні, її пратимуть, як належно, але в Чернівцях, на фірмі, що спеціалізується на цьому. Пан Калараш вивчав досвід своїх колег з інших районів і дійшов висновку: така послуга для ЦРЛ коштуватиме вдвічі дешевше, ніж зараз, коли білизну перуть власними силами. Втім, це теж поки що – в планах. Свого «так» члени комісії поки не сказали. На сьогодні адміністрація ЦРЛ мала направити свої пропозиції до районної ради. Найближчим часом, щоб їх обговорити, знову планують зібрати комісію. Остаточно ж хід виконання згаданої постанови, як очікується, обговорять на черговій сесії районної ради, яку планують на останній четвер травня.

І ще. Як зазначив Валерій Калараш, процес оптимізації – справа не одного місяця і навіть не одного року, намагатимуться проводити її так, щоб це було безболісно (якщо таке взагалі можливе) і для пацієнтів, і для персоналу. Ну, а люди бувалі радять не поспішати, бо, як у нас це буває, за одним циркуляром може послідувати інший, котрий повністю перекреслює попередній.

Ганна ВАКАРЧУК

Детальніше тут: http://www.slovo-pravdi.com.ua/news/chi-skorotyat-lizhkomistsya-u-medzakladakh-novoselichchini/

1