Логістично Кельменці виглядають сильнішими: Чи не найбільше змін порівнянно з урядовим проектом зазнав адміністративний поділ Чернівецької області (ОНОВЛЕНО)

Логістично Кельменці виглядають сильнішими: Чи не найбільше змін порівнянно з урядовим проектом зазнав адміністративний поділ Чернівецької області (ОНОВЛЕНО)

16.07.2020, 11:58

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади підтримав ряд змін до проекту постанови № 3650 про утворення та ліквідацію районів, передає кореспондент УНН.

На сьогоднішньому засідання члени комітету підтримали 9 пропозицій про внесення змін до проекту постанови, а саме:

  1. у Вінницькій області пропонується утворити шостий район з центр в Жмеринці;
  2. в Запорізькій області Чернігівську територіальну громаду віднести до Бердянського району;
  3. в Івано-Франківській області утворити новий Верховинський район, а Богородчанську та Староборогодчанську громади віднести до Івано-Франківського району;
  4. в Київській області утворити додатковий Вишгородський район;
  5. в Одеській області Доброславську громаду віднеси до Одеського району;
  6. в Харківській області Нововодолазька громада віднести до Харківського району;
  7. в Херсонській області утворити два додаткові райони: Бериславський та Скадовський;
  8. в Хмельницькій області скоротити кількість районів до трьох: Шепетівський, Хмельницький та Кам’янець-Подільський;
  9. в Черкаській області Корсунь-Шевченківську громаду віднести до Черкаського району.

Нагадаємо, проект постанови з урахуванням попередніх змін запропонованих нардепами мав бути розглянути 15 липня на засідання ВР. Однак розгляду було відкладено.

Сам документ був винесений на розгляд ВР Кабінетом міністрів і з початку пропонував скоротити кількість районів в областях з 490 до 129 шляхом їхнього укрупнення. Профільний комітет ВР запропонував свої зміни до пропозиції Кабміну. Нардепи запропонували внести ряд змін. Так, в Дніпропетровській області зберегти Синельниківський за рахунок зменшення території, яку пропонувалось віддати Павлоградському району.

У Закарпатській області залишити Рахівський район (з адміністративним центром у місті Рахів), а у Київській області статус районного центру зберегти за Броварами. Натомість у Київській області не створювати Переяслівського району, а сам Переяслів віднести до складу Бориспільського району.

В Одеській області нардепи пропонують зберегти Березівський район, а у Харківській — Богодухівський район. Чи не найбільше змін порівнянно з урядовим проектом зазнав адміністративний поділ Чернівецької області. Так, у ній пропонують Вижницький район, натомість ліквідувати Сторожинецький та Хотинський райони, водночас утворити Дністровський район (з адміністративним центром у селищі міського типу Кельменці) та Чернівецький район з центром в Чернівцях (що було запропоновано урядом).

Під час засідання комітету Верховної Ради з питань організації державної влади народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський запропонував змінити центр майбутнього Дністровського району із селища Кельменці на місто Хотин. Але його пропозицію не підтримали більшість членів комітету. Про це пише ІА АСС (http://acc.cv.ua/)  із посиланням на трансляцію засідання комітету.

Зокрема, під час засідання профільного комітету слово взяв голова підкомітету, депутат від фракції «Слуга народу» Віталій Безгін.

«У нас була непроста дискусія із Чернівецькою областю і на робочій групі, і потім на підкомітеті. І ми знаємо, що там є перекриття доріг, це правда. Мова йде про призначення центром у Дністровському районі Кельменців чи Хотина. Дивіться, ну, на моє переконання, попри те, що дійсно, в тому числі, тут є і моя відповідальність, бо я озвучував раніше, що Хотин є більш обгрунтованим центром. Але коли нам зробили моделювання логістично, ну об’єктивно, Кельменці виглядають центром більш сильним. Але якщо є альтернативна пропозиція проголосувати за центр Хотин, я не буду проти. Тому що звернення громадян об'єктивно є. Тому давайте визначимось безпосередньо зараз у залі», - сказав нардеп.

Потім слово узяв народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський. Він запропонував проголосувати за Хотин як центр нового укрупненого району.

«Я думаю, що ви всі чули про Хотин, і чули про людей, які активно відстоюють свою позицію. Є пропозиція не змінювати межі, але змінити центр з Кельменців на Хотин», – запропонував Лозинський.

Щоправда, цю пропозицію підтримали тільки 8 нардепів, один – проти, утрималось – 10. Рішення не прийнято. Також на комітеті озвучили пропозицію перейменувати Вижницький район на гірський, але її не поставили навіть на голосування, щоб не створювати прецедентів у подібних назвах районів.

 У Чернігівській області нардепи пропонують зберегти статус районного центру місту Корюківка, утворивши довкола нього Корюківський район. З урахуванням пропозицій нардепів кількість районів буде дещо більшою порівняно з пропозицією Кабміну.

Додамо, в ОП пояснили, чому хочуть залишити на Закарпатті Берегівський район та натякнули на сигнали від спецслужб.

Джерело: УНН та http://acc.cv.ua/
1