'Чотири роки роботи знищено!' Рибак вважає безглуздою ліквідацію Мінприроди, коли весь цивілізований світ розпочинає боротьбу зі зміною клімату

"Чотири роки роботи знищено!" Рибак вважає безглуздою ліквідацію Мінприроди, коли весь цивілізований світ розпочинає боротьбу зі зміною клімату

05.09.2019, 10:24

 Народний депутат України Верховної Ради України VIII скликання Іван Рибак вважає необґрунтованим рішення про ліквідацію Мінприроди і передачу його функцій до Мінпалива.

- В час коли весь цивілізований світ розпочинає боротьбу зі зміною клімату у нас ліквідували Мінприроди і передали його функції Мінпалива. Сюр! - прокоментував новацію Іван Рибак. -  Більшість, яка не знає предмету дискусії, приймає будь-яке рішення? Для чого було знищувати Мінприроди перед самітом ООН із зміни клімату, чому ніхто не порадився перед таким кроком із фахівцями. На кліматичний саміт 23-го вересня в Нью-Йорку, в ООН, заявлене саме Мінприроди. Поїде хтось від Міненергетики? Це смішно! Вони не мають такого техзавдання і  сторона, яка запрошує, такого не погодить. 4 роки роботи знищено! 

ДОВІДКОВО:

Журналісти тижневика Дзеркало тижня.Україна проаналізували склад нового Кабінету Міністрів України і розповіли про завдання, які стоять перед новими міністрами і їхніми відомствами. Про Міненергетики і захисту навколишнього середовища відомо таке. 

Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища, 35 років 

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель може виявитися як ефективним менеджером, так і просто фронтменом. А реально управляти підконтрольним об'єднанням двох міністерств буде в найкращому разі прем'єр Гончарук. Саме він запросив Оржеля свого часу як експерта енергогалузі до Офісу ефективного регулювання (BRDO), який очолював із 2015-го. Він же рекомендував Оржеля на посаду голови об'єднаних міністерств.

Хоча в енергогалузі (і не тільки) подейкують, що за цією комбінацією стоїть Аваков, один із небагатьох перепризначених міністрів у новому уряді — глава МВС.

До призначення міністром Олексій Оржель керував сектором "Енергетика" BRDO і очолював Українську асоціацію відновлюваної енергетики. Представляється експертом енергетичної галузі, щедрим (дотепер) на коментарі. Має право — працював у відділі НКРЕКП не один рік під керівництвом справді професіоналів. Зокрема, заступником начальника відділу управління генеруючих підприємств. (У сприянні прийняттю енергорегулятором ціни на вугілля для ТЕС за формулою "Роттердам+" його не запідозрити: з 2014-го офіційно Оржель у приватному бізнесі.)

Саме цей відділ займався тарифами. Коли тоді ще майбутній депутат і представник Зеленського в Кабміні Андрій Герус, також із досвідом роботи в НКРЕКП, наполягав на впровадженні аукціонів із продажу, зокрема, "зеленої" електроенергії, Оржель був проти. І часто виходило, що на засіданнях і конференціях Оржель фактично говорив в унісон із ДТЕК Ахметова. Не злочин, але примітний факт, особливо в період роботи тепер уже міністра в "тарифному" відділі енергорегулятора.

Якщо ж уважно придивитися до очолюваної Оржелем Української асоціації відновлюваної енергетики, нескладно помітити, що в асоціації чотири основні напрями — сонячна, вітрова, біо- і гідрогенерація. Але захищав Оржель завищені тарифи тільки для сонячної та вітрогенерації. Причому до цього був помічений у ділових взаєминах з Ігорем Тинним. Розробляв систему тарифоутворення для сонячної енергетики, яка дала змогу ексвіцепрем'єру Клюєву, нині втікачу, заробляти мінімум уп'ятеро більше за інші генерації на "зеленому" тарифі для сонячної енергетики.

Біоенергетики борються за своє місце під сонцем силами власної асоціації. Як і самостійно виживає велика гідрогенерація. (Для малих ГЕС цілком високий тариф.)

Можливо, тому що в статуті асоціації Оржеля серед засновників основні — виробники електроенергії "з сонця"? Та й очолив він її, вочевидь, через статусність. Ближче до виборів.

Утім, відмовити представнику партії "Слуга народу" Олексію Оржелю, який значився під номером 16 у партійному списку, у професіоналізмі, необхідному чиновникові, складно. Він закінчив Інститут енергозбереження та енергоменеджменту Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", отримав ступінь магістра за фахом "Енергетичний менеджмент". Потім вісім років (до 2014 р.) працював у національному регуляторі.

За два дні до призначення переформатованого Кабміну більшість співпричетних до енергогалузі були переконані, що головою Міненерго нова Верховна Рада затвердить тимчасового виконувача обов'язків голови НЕК "Укренерго" Всеволода Ковальчука. Не тому, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. А у зв'язку з ідеєю "Нафтогазу України" приєднати оператора енергопередачи та разом із ним одержати необхідний сертифікат, тому що НАК реально не встигає з анбандлінгом і сертифікацією нового оператора ГТС — "Магістральних газопроводів України". НАК і "Укренерго" підпорядковані Мінфіну, тому сподівалися вирішити проблему анбандлінгу малою кров'ю та швидко. Досить було б одного рішення (наказу) Мінфіну. Очолити всю цю структуру мав голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Але навіть технічна автономність оператора енергопередачі не влаштовувала б голову "Укренерго" Ковальчука. Імовірно, і тому його пропонували в міністри енергетики (геть з очей). Але, вочевидь, щось не склалося в НАКу. Тим паче, що Міненерго останніми роками — не такий уже ласий шматок. Йому дісталися проблеми держшахт та їхні борги.

"Слуги народу" ситуацію переграли — вирішили об'єднати Міненерговугільпром і Мінекології. Цей шматок жирніший. Не через турботу про екологію, а у зв'язку з тим, що в такий спосіб в одних руках опинилися держенергетика та енергоресурси. Тут потрібен стовідсотково свій "слуга" конкретних представників народу. Не енергетик, не шахтар, не атомник. Тим паче, що до НАЕК "Енергоатом" нікого з міністрів близько не підпускали, зокрема вже ексголову Міненерго Ігоря Насалика. У галузі кажуть, що його доля — опікувана ним Калуська ТЕС. А для масштабних планів потрібна інша людина. Нею і виявився донедавна заступник нового прем'єра Олексія Гончарука під час його перебування головою BRDO Олексій Оржель.

Хоча й Міненерго, і Мінекології як виконавчі держоргани мали криком кричати, що таке об'єднання міністерств взаємовиключне й тільки створює підґрунтя для корупції. Але всі промовчали…

Що очікувати від нового міністра на новій посаді? Прем'єр Гончарук у ВР сказав, що в нього є місяць, щоб представити програму нового Кабміну. Та й зустріч Зеленського з Трампом у Польщі, схоже, розладналася. Є час подумати, що і як пообіцяти американським інвесторам. Він тримає ніс за вітром, гнучкий і договороспроможний. Не даремно ж у Фейсбуці Оржель пише про шельфові родовища вуглеводнів і необхідність залучити інвесторів. Тепер буде шанс продемонструвати, на що він здатний як енергоменеджер, - пише https://dt.ua/internal/uryad-na-virist-322200_.html

1