Чорні дятли зустрічаються тільки на виділах Черемоського лісництва на Путильщині

Чорні дятли зустрічаються тільки на виділах Черемоського лісництва на Путильщині

12.03.2019, 14:20

Загадковий птах, унікум? Якщо не більше. Бо за весь час ретельних спостережень чорного дятла виявлено тільки в лісових угіддях поблизу сіл Верхній Ялівець та Нижній Ялівець Путильського району.

І мені якось на превелике щастя вдалося його побачити. Вдалося не без сприяння колишнього лісничого Василя Власовича Кричуна.

  • Вічно тебе, друже, тягне на якісь особливості природи. Таж того чорного дятла, котрого тобі аж дуже забаглося стріти, і я вже не пам’ятаю, коли востаннє бачив.

То було, мабуть, років з 10-15 тому. Побіля нашого найвисокогірнішого в Європі озера Чорне Око, яке, до речі на окремих його ділянках є бездонним. Якраз там мої колишні підлеглі й бачили недавно одного чи двох чорних дятлів. Та коли вже забаглося з неблизької дороги, то таки підемо і, може, нам також пощастить.

Щастя стріти чорного дятла ми спробували на одному з лісових виділів, звідкіля добре простежується місцина. За тим тривали чеканням устигли з Василем Власовичем пропустити по чарчині, і на цілу книгу наговоритися про дива Карпатської природи, служінню якій Кричун присвятив ціле життя.

Аж ось поміж зарослями ялинника щось скрикнуло, а за мить у метрах 20-30 ми таки уздріли чорного дятла. Він тютілька в тютільку за зовнішніми ознаками схожий на зеленого та строкатого дятлів, яких без проблем можна побачити навіть у нашому місті. Та їх чорний співродич майже удвічі більший розмірами і, неабияк, сторожкий. Бо як тільки птах відчув чи скоріш угледів небажаних для себе сторонніх в такій глушині, він одразу зник.

Дивна та загадкова для орнітологічної науки і всіх залюблених у природу є ця птаха. Та ще й дуже рідкісна. Тому після побаченого не раз тішу себе думкою, що в добрий час з такими, як Василь Власович горянином, мені ще вдасться стріти чорного дятла. Біля того Чорного Ока, яке утворилося в високогір’ї Буковинсько-Покутських Карпат майже 1000 років по тому.

Іван Агатій

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бравіссімо, Іван!

avatar

Антон

12 березня 2019 23:12