Чому скандальний фонтан на площі Філармонії не працює, скільки грошей з бюджету в нього вкладено та що саме від вас приховують?(ВІДЕО)

Чому скандальний фонтан на площі Філармонії не працює, скільки грошей з бюджету в нього вкладено та що саме від вас приховують?(ВІДЕО)

23.11.2014, 14:16

Світломузичний фонтан на "Філармонійній" площі встановили у 2006-му до Дня міста. Замовник проекту - Департамент містобудівного комплексу міської ради. Міським головою тоді був Микола Федорук. Виконавець - фірма "Містобуд", яку очолював нинішній мер Олексій Каспрук. Через помилку столичних проектантів першопочатково під час зведення фонтану довелося змінити форму та розмір чаші. Охочі до "фонтанної" критики нарікають, проект обійшовся місту задорого. Колишній голова "Містобуду" заперечує, каже, навпаки - заощадили на будівництві. 

- Вартість фонтана складала, очікувана вартість закупівлі складала 1 250 000, а вклалися ми, по-моєму, чи у 1 100 000, чи 1 115 000 гривень. Щось таке. Тобто там один із небагатьох прикладів, коли заплановані бюджетом кошти були ще й зекономлені, - зазначив Олексій Каспрук, міський голова.

Утім, фонтан, що мав стати місцем зустрічей чернівчан, натомість перетворився на центр політичного скандалу, тривалістю у вісім років. Опоненти нинішньої міської влади з року в рік публічно переконують громаду, що її ошукали. Автори критичних матеріалів називають фонтан "поїлкою для корів". Олексію Каспруку закидають, що споруда не має жодної художньої цінності. Той не заперечує, утім, як виконавець робіт будівельних, переконаний, зауваження спрямовані не за адресою. 

- З самого початку, напевно, що не найкраще було архітектурне рішення. Адже підприємство "Містобуд", яке я очолював, займалося виконанням будівельних робіт. Не ми малювали, як він мав виглядати. На те є головний архітектор міста, на те є проектна організація, як він має функціонувати, яке там має бути обладнання, - пояснив Олексій Каспрук, міський голова.

Красивий чи огидний? Критики відверто сумніваються в естетичній цінності споруди. Вердикт однозначний - громаді фонтан не подобається, - кажуть вони. 

- Насправді площа Філармонії виглядає трохи убого. І одна з причин цього - цей фонтан. Тут можна зробити дуже гарну туристичну штуку. Просто до цього треба підійти з залученням фахівців, а не з "бухти-барахти". А давайте зробимо фонтан, ну зробимо фонтан. Так, здається, не можна. Це питання має вирішуватися ґрунтовно, - вважає Захар Подкідишев.

"Поїлка для корів", вартістю понад мільйон, чи все ж окраса площі, - питання не лише смаку, але й політичних поглядів. Що не так із фонтаном, питаємо у столичного архітектора Олександра Прохорова. Він у Чернівцях вперше, з політичними колізіями не знайомий. Архітектор кілька хвилин розглядає фото фонтана і дає професійну оцінку. 

- Дивлячись на цей фонтан, який ви мені показували, він у загальному ансамблі площі не бере на себе акцент, виконує свою функцію. У літній час робить прохолоду людям, що гуляють площею. І тим самим не порушує архітектурний ансамбль історичної забудови, в якій він знаходиться. Тому я не вважаю, що він несе якусь негативну функцію чи він не вписується туди. Він зроблений просто, лаконічно. Те, що і мусить бути від цього об’єкта, - сказав Олександр Прохоров, начальник відділу архітектурних проектів ДП НДПІ Містобудування (м. Київ).

Ті, хто примиритися з існуванням фонтана не можуть, використовують кожну зручну можливість, щоби запевнити чернівчан у недобросовісності причетних до його будівництва. Відверто зізнаюсь, що і нас опоненти місцевої влади буквально спровокували розпочати це розслідування. Коли ж справа перейшла від слів до діла, охочих продемонструвати цифри та факти не знайшлося. У пошуках сенсаційних підтверджень начебто махінацій будівельників, ми звернулися до одного з найпалкіших любителів "фонтанної" критики, депутата міської ради, Володимира Бешлея. Дзвінки та СМС-повідомлення пан Бешлей проігнорував. Оскільки депутат до всього є ще й активним юзером мережі "Facebook", ми попросили його про інтерв’ю в публічному пості. Утім, результат - необнадійливий. Запис зібрав двадцять "лайків" та сорок коментарів, серед яких і відмова Володимира Бешлея у зустрічі з нашою знімальною групою.

Відтак, ми звернулися за інформацією до блогера Захара Подкідишева. Але і він підтверджень документальних чи бодай математичних нам не надав. 

- Багато людей подорожують до Європи, вони бачили ті фонтани, які там були. Питання не в тому, що я виступаю проти фонтана. Я би хотів, щоби тут був нормальний, людяний, європейський фонтан. Тому що ми хочемо розвивати туристичну галузь нашого міста. Мабуть, то було би дійсно добре, якби тут був нормальний фонтан. До мене часто приїздять гості. Мені їх соромно водити на площу Філармонії і показувати їм цей фонтан, - підкреслив Захар Подкідишев, блогер.

Чи справді вартість споруди завищена та чому наш фонтан відверто гірший від аналогів в Україні та Європі? Для порівняння беремо фонтани європейський та вітчизняний. Так, до прикладу, світломузичний водограй Вроцлава не йде в жодне порівняння з окрасою "Філармонійної" площі. Утім, і коштує він, якщо перевести на гривні, - майже 90 мільйонів. Фонтан із підсвіткою та музикою, що у Вінниці, також більш видовищний. Він коштує у тридцять разів більше, ніж його чернівецький аналог. 

Відтак, у роздмухуванні скандалу навколо площі Філармонії один із фігурантів історій з обвинуваченнями, Микола Федорук, вбачає виключно політичний підтекст. 

- Ну, я вважаю, що люди, які цим займаються, просто це мусолять протягом такого тривалого часу, тому що в них немає чогось іншого. Тут про фонтан розказують багато років, а творять ті ж самі, мені здається, я так думаю, говорять про фонтан, а творять неблаговидні речі в іншій точці нашого міста, - зазначив Микола Федорук, колишній міський голова. 

Протягом останніх років фонтан працює вкрай рідко, а чернівчани та гості міста на окрасі площі Філармонії давно не чули музичного супроводу і не бачили яскравої підсвітки. Слідкує за життєдіяльністю споруди підприємство "Чернівціводоканал". Там коштів на належний догляд за фонтаном не мають. 

- Минуло десять років, за фонтаном треба було слідкувати. Тут є проблема, тому що жодне обладнання не було розраховане на те, що воно має працювати в різних режимах, без якісного догляду, без заміни, без ремонту десятки років Це ж утопія, так?, - пояснив Олексій Каспрук. 

Розпочинаючи роботу над цим матеріалом, ми планували зробити повномасштабне розслідування. Утім, що саме слід інкримінувати будівельникам, мовою цифр та фактів красномовні критики нам не розповіли. Низка перевірок контролюючих та правоохоронних органів суттєвих порушень у будівництві фонтана не виявили. Відтак, у пошуках істини, замість корупційного забарвлення цієї історії ми наштовхнулися на інше, не менш важливе відкриття. З’ясувалося, роздмухати ледь не детективну історію на порожньому місці дуже просто для депутатів, що не надто охочі публічно відповідати за власні слова. Натомість чернівчани стають ментальними заручниками політичних протистоянь.

- Я не можу це підтвердити, тому що, якби було так, вже давно була б кримінальна справа. Ви знаєте, який час це був. Якби було щось таке, то можна було б цю справу довести до суду. А цього не відбулося. Це тільки марево про це все. По-іншому не можу сказати, - підкреслив Микола Федорук.

Щоби відрізнити інформаційні мильні бульбашки від реальних фактів, не варто сліпо вірити кожному слову, почутому з екранів телевізорів. Вимагайте фактів та підтверджень від охочих до гучних обвинувачень.

Джерело: http://www.tva.ua/show/news?id=459028

1


КОМЕНТАРІ (6)

Родной, это мутят и дают ответку регионалы. Ответка , за зелёный базар . Всё , что они могут не думай об этом. При Михайлишине , этот вопрос не подымался . К стати ...

avatar

Каспруку.

23 листопада 2014 16:14

Совершенно верно.

avatar

1-му.

23 листопада 2014 16:41

Всё, что сейчас твориться дело РЕГИОНАЛОВ и облэнерго, фантаны, и разные будки , и транспорты и многое другое. Будьте более жостьче, они же ищут придлог. В перёд в европу.

avatar

Каспруку

23 листопада 2014 16:58

кулявлобскими фактами чи то фекаліями володіє лжешлюха єреміца)))))) до неї і звертайтеся, якщо кулявлобний КГБіст і сексот ФЕ ... розрішуть то лжешлюха за бомбони зафактає фекаліями)))))) клоуни корупційні і злодійські

avatar

))))

23 листопада 2014 23:12

И тут остапа понесло.P.S в целях конфедицыальности имя писаки изменено.

avatar

к первому второму и третьему

23 листопада 2014 23:21

не стаття, а кулявлобний понос)))))) Хто з кулявлобів всравсє? А надристав "велікій побєдітєль" керовнік хозяйсько-кулявлобської громадської організації нжс.. Пєлєх чи з нємєчени їхали дристати?)))))))) клоуни позорні)))

avatar

Буковина

24 листопада 2014 08:28