Чому 'Майн Кампф' знову став бестселером у Німеччині?

Чому "Майн Кампф" знову став бестселером у Німеччині?

28.04.2016, 01:45

Цьогоріч у Німеччині - уперше за 70 років - опублікований "Майн Кампф". Попит на "критичне видання" виявився напрочуд великим. Хто ж цікавиться пропагандистським опусом Гітлера?

Найбільш репрезентативним та найавторитетнішим рейтингом книжкових новинок у Німеччині вважається список бестселерів, який складає гамбурзький часопис Spiegel. Експерти видання збирають дані від провідних книготорговців та онлайн-магазинів. Поточний рейтинг бестселерів розділу "нон-фікшн" - науково-популярної, публіцистичної, історичної літератури та мемуарів - очолює книга, видана більше 90 років тому. Цього року, вперше після Другої світової війни, її перевидали у Німеччині - "Майн Кампф" ("Моя боротьба"), написана Адольфом Гітлером у в'язниці, де він опинився після поразки "пивного путчу".

З коментарями та нотатками

Цей твір містить елементи автобіографії з викладом націонал-соціалістичної доктрини та претензій на світове панування. За часів "третього рейху" книга видавалася мільйонними накладами, а після 1945 року була фактично заборонена у Німеччині. Авторські права після смерті "фюрера" належали владі Баварії, а вона забороняла передруковувати "Майн Кампф" чи її уривки. 1 січня 2016 року сплив термін дії авторських прав. Після довгих суперечок вирішили опублікувати так зване "критичне видання" - з численними коментарями та нотатками, які тлумачать сенс цього людиноненависницького маніфесту, а також уточнюють факти, що їх викривив Гітлер.

Двотомник видасться неонацистам нудним та малозрозумілим

Двотомник видасться неонацистам нудним та малозрозумілим

Видавцем став мюнхенський Інститут новітньої історії, який планував опублікувати чотири тисячі примірників. Перший наклад вже чотири рази додруковували, зараз готується п'яте видання. Уже продано більше 47 тисяч екземплярів пропагандистського опусу Гітлера. Настільки велика зацікавленість виявилася для всіх повною несподіванкою. Хто ж купує у сьогоднішній Німеччині "Майн Кампф"?

Судячи з усього, це, переважно, професійні історики, викладачі університетів та старших класів гімназій, а також люди, які цікавляться історією. Книгарні, у тому числі мережеві, вказують, що "Майн Кампф" часто замовляють невеликими партіями, по кілька примірників одразу. Це свідчить, що книгу купують університетські та наукові книгозбірні.

А що неонацисти? Останні місяці перед зняттям заборони на "Майн Кампф" та публікацією коментованого видання у Німеччині лунали застереження, що це може призвести до сплеску правого радикалізму в країні, який таким чином отримав би новий поштовх. Ці хвилювання виявилися марними: неонацисти майже не читають "Майн кампф". Книгу написано важко, нудно та малозрозуміло. Якщо поліція під час обшуків у неонацистів і знаходить примірники "Майн кампф", то видно, що вони, радше, грають роль сувенірів.

Варто нагадати: це не просто написаний Гітлером текст. У книзі - більше 3500 детальних критичних коментарів та зауважень, які навряд чи можуть сподобатися неонацистам.

Одразу два провідних німецьких видання - Der Spiegel та Stern - звернулися до Інституту новітньої історії із запитанням: як там ставляться до комерційного успіху видання. Адже установа працювала над ним близько трьох років. Чи окупилися витрати? Директор інституту Андреас Віршінґ відповів, що про комерціний успіх, як і про рентабельність, говорити не доводиться. Для цього ціна двотомного видання у дві тисячі сторінок замала. "Критичне видання" "Майн кампф" коштує 59 євро. Але гендлярі вже продають у мережі "майже нові" примірники значно дорожче.

В Україні навесні 2016 року також планується видання "Майн Кампф" українською, з коментарями істориків, політологів та інших фахівців.

 
DW.COM
 
http://www.dw.com/uk/%D1%87%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D1%84-%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D1%83-%D0%BD%D1%96%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96/a-19214623
1