Чому чернівчани не можуть отримати документи на свої квартири у будинку на вулиці Рівненській, 10? (ВІДЕО)

Чому чернівчани не можуть отримати документи на свої квартири у будинку на вулиці Рівненській, 10? (ВІДЕО)

13.07.2017, 09:38

Незабаром виповниться рік, як в Чернівцях здали в експлуатацію один із житлових комплексів на вулиці Рівненській, 10. Та власники квартир досі залишаються на вулиці, бо свідоцтв про права власності вони не мають. Чернівчанка Світлана ось-ось втретє стане мамою. Наразі вона з сім’єю проживає в орендованій однокімнатній квартирі. Вже рік як їх особистий пентхаус побудований, та оселитися в ньому родина не може.

СВІТЛАНА ПРОТАСОВА, ІНВЕСТОР: «Я вже про це говорити не можу. Серце рветься. З нами в орендованій квартирі дідусь проживає. Ми всі на купі, як-то кажуть. Місця мало. Я вже не працюю. Чоловік працює один. На останні гроші знімаємо ту квартиру, хоча маємо оцю власну».

 АНАСТАСІЯ,  ДОЧКА ІНВЕСТОРА: «Я вже хочу мати свою власну кімнату. Мені набридло жити з усіма в однокімнатній квартирі. Хочу швидше сюди переїхати».

 Власники 40 квартир майже рік оббивають чиновницькі кабінети, щоб узаконити їх житло. Адже кошти чернівчани сплатили в повному обсязі, а отримати омріяні квадратні метри  не можуть.

ДЕНИС ДУГАЄВ, ІНВЕСТОР: «Ви розумієте, далі тягнути не можна. Люди не можуть починати ремонти робити, бо не знають, на чому стоять. До будинку не підключені мережі, взимку вже тріснули труби. За чий кошт це буде ремонтуватися? Це наше житло, але жити ми тут не можемо».

 Ошукані люди кажуть: стали заручниками ситуації, коли не можуть порозумітися міська рада та забудовник. Щоб дійти компромісу, підрядник погодився сплатити до міського бюджету 11% пайового внеску, проте депутати вже вдруге не проголосували за відповідне рішення. Інвесторам не видають необхідних документів про право власності начебто через те, що шостого під’їзду у проекті будівництва взагалі не було, проте квартири успішно розпродані.

ДМИТРО МОЙСЮК, ІНВЕСТОР: «Кажуть, що в  інвестора немає всіх документів. Але ж як тоді зводилися ці квартири, хто ж це контролює? Міська влада та забудовник не можуть домовитися, депутати блокують прийняття відповідного рішення, а ми від цього страждаємо. Літо скоро закінчиться, а сімї знову на вулиці чи в орендованих квартирах».

 У підрядній компанії ж запевняють: документація на проведення будівельних робіт є і була відразу. Усі дозволи надавав департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради.

СЕРГІЙ ЛЕТЯЦЬКИЙ, ДИРЕКТОР ТОВ «ЧЕРНІВЦІБУДІНВЕСТ»: «Усі необхідні документи були і є. Я вам їх покажу. Скоро питання це буде закрите. Тепер все залежить від депутатів. Ми будинок побудували згідно всіх норм».

 Договір про спільну діяльність не виконує одна із сторін, а саме забудовник. Землю під будівництво цього житлового комплексу у 2014 році безкоштовно надала міська рада. Натомість п’ята чистина квартир мала належати громаді. Замість шестиповерхового будинку забудовник звів дев’ятиповерховий. Через це власники 13 не узаконених квартир не можуть отримати відповідні документи на житло.

 ВІТАЛІЙ КУЦЕНКО, ІНВЕСТОР: «Виходить, до 6 поверху люди мають документи на житло, а решту – ні. Ми з жителями вже скільки комісій пройшли, ходили на зустрічі з депутатами, чиновниками та мером. Можливо, вже час про нас, людей подумати?»

 СЕРГІЙ ЛЕТЯЦЬКИЙ, ДИРЕКТОР ТОВ «ЧЕРНІВЦІБУДІНВЕСТ»: «Будинок мав бути таким, яким він є. По документах – 9 поверхів і є 9 поверхів. Проблем немає».

 Наразі прокуратурою області відкрите кримінальне провадження. Проводяться службові перевірки. Триває досудове слідство. Деякі чиновники уже звільнені, звітують у міській раді. За дорученням міського голови фахівцями напрацьований інший проект іншої  угоди між міською радою та забудовником.

МИКОЛА ЮЗЬКІВ, ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА ЮРИДИЧНОГО ВІДДІЛУ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: «Забудовник має сплатити 20% пайового внеску до міського бюджету з 13 квартир п’ятої секції і за всю  шосту. За цей проект мають проголосувати депутати».

 Та інвестори й надалі не можуть вступити в право власності на своє житло. Повернутися до розгляду цього питання депутати пообіцяли вже наступної сесії.

Лілія Вакарюк

Джерело: https://bukovyna.tv/

1