ЧНУ заробив на туристах майже півмільйона: активісти вимагають зробити колишню митрополичу Резиденцію  доступнішою

ЧНУ заробив на туристах майже півмільйона: активісти вимагають зробити колишню митрополичу Резиденцію доступнішою

26.07.2016, 19:48

У ректораті зазначають, що вільний вхід на територію університету на період вступної кампанії заборонений

Сьогодні біля входу до Резиденції зібралися активісти, які вимагали зробити вхід до спадщини Юнеско доступнішим для відвідувачів та туристів.
 
Ініціатором акції став Віктор Гищук, якого разом з його товаришем охоронці не пустили на територію університету.
 
- Вчора я не зміг потрапити на територію університету, - каже Віктор ГИЩУК. - Приблизно об 11.20 ми підійшли до університету. Бачимо людей, зрозуміло, що набирається група на екскурсію. Кажемо охоронцю, що хочемо оглядову екскурсію. Він повідомив, що екскурсовод буде хвилин через 40. На наше прохання заплатити наперед, і пройти на територію, щоб не "смажитися" на сонці - нам відмовили.

Свої дії охоронець аргументував тим, що на територію університету без екскурсовода пройти не можна. Не змінило його думки й те, що присутні не замовляли тематичну екскурсію, а оглядову. 

- Ми просто хотіли зайти і почекати десь в тіні, чому я не маю на це право? Чому я мав чекати ще 50 хвилин? Ми витратили час, зі мною були поважні гості з Києва і Львова, де ми мали сидіти?, - обурюється Віктор. 
 
Активісти обурені тим, що відвідувачі не можуть вільно без екскурсії зайти на територію університету. До того ж, за їх словами, обслуговування туристів не відповідає європейським стандартам.
 
- А чому нам охоронці не могли нормально пояснити ситуацію? Де взагалі написано, що, як і по скільки коштує? Чому нема нормального чеку, де було б вказано за що саме я плачу, який з цього податок сплачує університет? І взагалі, як ви пояснюєте ці всі нюанси іноземним туристам? Ви говорите англійсько?, - звертаються активісти до охоронця.

На це він відповів: "А якби ви знали англійську, ви б працювали охоронцем? Я розбираюся з іноземнцями, зразу дзвоню до екскурсовода, він з ними говорить", - каже охоронець. 

Саме в той момент прогулятися територією університету захотіла делигація з Китаю. Кожен мав заплатити по 15 гривень. Туристи були обурені тим, що охоронець їм не міг дати решти. "Йдіть і розміняйте гроші, дайте мені рівно 15 гривень кожен".

Громадські активісти хотіли обговорити це питання із керівництвом університету, проте до ректора їх не пустили. Попросили записатися на прийом. 
 
– За даними активістів "Опори" на туристах ЧНУ заробив 451 тисячу гривень. Питання: де ця сума? Як вона обліковується? Мені розповідали туристи, що жодних чеків про оплату їм не давали. Тому ми хочемо направити звернення до ректора, міністра освіти і до народних депутатів, які працюють в комісії при Міністерстві освіти, – зауважує Віктор.
 
З мітингарями зустрілася проректор ЧНУ Тамара Марусик, яка відповіла, що вільний вхід без екскурсії на територію університету на період вступної кампанії заборонений. 
 
- Це наказ університету, і ми просимо дотримуватися правил. Під час вступної кампанії без супроводу на територію університету заходити не можна. Ми своїми силами зробили все для того, щоб університет потрапив до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це єдиний об`єкт в Україні, який поєднує і функції навчального закладу і культурної спадщини. Тобто, університете підпорядкований двом міністерствам. А коли йде мова про фінансування, ті міністерства показують пальцем один на одного, - пояснила вона.

Активісти сказали, що їх мета - добитися від керівництва університету "європейської позиції". Вони повідомили, що мають намір написати клопотання щодо розгляду питання доступності університету для туристів та умов надання таких послуг загалом.
 
Джерело: http://promin.cv.ua/ та molbuk.ua


































1


КОМЕНТАРІ (1)

Якщо турист заважає вступній компанії. то в наступному році приймальну комісію перевести в інший корпус.

avatar

Нік

26 липня 2016 22:28