Чернівецькі Ромео та Джульєтти поки не зможуть зручніше дістатись на побачення сучасним та екологічним транспортом (ОНОВЛЕНО)

Чернівецькі Ромео та Джульєтти поки не зможуть зручніше дістатись на побачення сучасним та екологічним транспортом (ОНОВЛЕНО)

02.03.2021, 13:27

У Мінінфраструктури поповнять рухомий склад громадського транспорту новими автобусами, тролейбусами й трамваями в одинадцятьох обласних центрах України в рамках спільного з Європейським інфвестиційним банком проєкту "Міський громадський транспорт України", пише 0372.ua.

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій на своїй Фейсбук-сторінці.  

Розпочинаємо весну 2021 з нового громадського транспорту в українських містах. Щоб сучасні Ромео та Джульєтти могли зручніше дістатись на побачення сучасним та екологічним транспортом, закуповуються нові тролейбуси на автобуси, - йдеться у дописі.

Він зазначив, що новий громадський транспорт закуплять для таких обласних центрів:

  • 9 дуобусів для Івано-Франківська
  • 26 електробусів та 20 автобусів для Запоріжжя
  • 20 трамваїв, 100 автобусів і 1 кабіну фунікулеру для Києва
  • 29 тролейбусів для Луцька
  • 10 трамваїв та 100 автобусів для Львова
  • 40 автобусів для Миколаєва
  • 14 трамваїв для Одеси
  • 19 тролейбусів для Сум
  • 10 автобусів для Тернополя
  • 35 вагонів метро і 49 тролейбусів для Харкова
  • 40 тролейбусів для Чернігова.

Криклій також додав, що над цим у Мінінфраструктури працють разом з ЄІБ в рамках спільного проєкту "Міський громадський транспорт України". "Подібні зміни чекають 20 українських міст, адже паралельно з цим ми починаємо втілювати в життя другу фазу проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ", - сказав він. З його слів, це буде виключно екологічний громадський транспорт: трамваїв, тролейбуси, рухомий склад метрополітену, електробуси.

У відповідь на публічні звинувачення щодо відсутності Чернівців в переліку міст, яким за урядовою програмою планують закупити громадський транспорт заступник міського голови Євгеній Маховіков повідомляє: “Проєкт з Європейським інвестиційним банком розбитий на декілька фаз, і зараз розпочалася закупівля транспорту по першій, яка стартувала наприкінці 2016-го, і де дійсно Чернівців не було.  

Але у середні 2020-го було ініційовано проєкт “Міський громадський транспорт II” на суму 200 млн євро, куди ми попали. Подана заявка на 20 зчленованих (у народі “гармошка”) низькопідлогових тролейбусів з автономним ходом. І як вишенька на торті – будівництво нової ділянки контактної мережі довжиною 6.4 км., яка з’єднає вул. Січових Стрільців з Хотинською. Чекаю, коли всі зможуть доїхати на “Калинку” на величезній новенькій “гармошці”. Над чим зараз активно працюємо в Раді, бо громадський транспорт для чернівчан – одне з найважливіших питань!”

Інформація про те, що Чернівці включені до переліку міст-учасників проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» опублікована 25 жовтня 2020 року на Урядовому порталі. Про це йдеться на офіційному сайті Чернівецької міської ради.

Відстежувати стадії проєкту можна за посиланням: https://proifi.gov.ua/projects/273256053?fbclid=IwAR16yQifR7p1e24ro967WAE-5Ncpq64ZwspW4F207uKb9rSLyCGDGDtAiRU 

1