«Чернівціобленерго» знесло металеву електроопору, яка має історичну цінність

«Чернівціобленерго» знесло металеву електроопору, яка має історичну цінність

28.04.2014, 18:36

Брутальний вчинок скоїли стосовно історичної металевої електроопори на розі вулиць Горького – Переяславської, яку 24.04.2014 року працівники ПАТ “Обленерго” замінили на бетонну. Такий вчинок викликав значний резонанс серед громадськості міста. Зараз демонтована опора знаходиться на вул. Переяславській. Про це на офіційному сайті міськради повідомила начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова.

Старовинна електроопора відображена на полотнах чернівецьких художників (зокрема Олега Любківського) і складає історичну цінність як взірець розвитку електрифікації в місті Чернівці та підлягає збереженню.

Відповідно до режимів використання комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу м.Чернівців роботи з реконструкції вуличної мережі, інженерних мереж та зовнішнього освітлення виконуються за спеціальними проектами, погодженими органами охорони культурної спадщини.

Враховуючи брутальне знищення цінного елемента культурної спадщини, відділ охорони культурної спадщини міської ради направив вимогу до ПАТ “Чернівціобленерго” щодо відновлення демонтованої електроопори на її попередньому місці.

Орім того наголошено, що згідно ч.2 ст.30 Закону України „Про охорону культурної спадщини”, вимоги органів охорони культурної спадщини є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами. У випадку невиконання вимог посадових осіб органів охорони культурної спадщини щодо усунення порушень вимог законодавства про охорону культурної спадщини винні особи притягуються до адміністративної відповідальності (ст. 188-33 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Принагідно відділ охорони культурної спадщини звертається до суб’єктів господарювання, які планують здійснювати роботи в межах історичної частини міста і зауважує на необхідності попереднього погодження будь-яких робіт із відділом охорони культурної спадщини міської ради.

1