'Чернівцігаз' безпідставно привласнив понад  2,3 млн грн бюджетних коштів на оплату пільг та субсидій, - прокуратура

"Чернівцігаз" безпідставно привласнив понад 2,3 млн грн бюджетних коштів на оплату пільг та субсидій, - прокуратура

12.01.2021, 11:22

Прокуратура через суд зобов’язала ПАТ повернути державі безпідставно освоєні кошти в сумі понад 2,3 млн грн

Колегія суддів Касаційного господарського суду залишила в силі рішення Західного апеляційного господарського суду від 04.11.2019 щодо стягнення на користь держави з  Публічного акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» понад 2,3 млн грн.

Прокуратура позивалась в інтересах держави до ПАТ щодо повернення коштів, виділених із загального фонду державного бюджету на оплату пільг та субсидій за опалювальний сезон із жовтня 2015 по березень 2016 року. Установлено, що товариство одержало понад 2,3 млн грн бюджетних коштів за послуги, які не надавало, оскільки з липня 2015 року не є постачальником газу на території області.   

Водночас, як повідомили у АТ «Чернівцігаз» товариство у 2019 році повернуло 2,3 млн грн до державного бюджету. 

Гучні заголовки щодо повернення коштів в сумі 2,3 млн грн АТ «Чернівцігаз» заполонили інформаційний простір Буковини. Оскільки, компанія ще у 2019 році повернула зазначену суму до державного бюджету, вважаємо за необхідне повною мірою поінформувати громадськість щодо цього питання.

 Кошти в 2,3 млн грн були перераховані АТ «Чернівцігаз» Управлінням праці та соціального захисту населення Кіцманської районної державної адміністрації як суми призначених споживачам субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

 Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється виключно структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.

 Сама ж субсидія є безповоротною та надається громадянам (фізичним особам) на оплату комунальних послуг та була зарахована на особові рахунки споживачів природного газу.

 В листопаді 2019 року Постановою Західного апеляційного господарського суду скасовано рішення Господарського суду Чернівецької області прийнято нове, яким було передбачено повернення «Чернівцігазом» Управлінню праці та соціального захисту населення Кіцманської районної державної адміністрації 2 315 857,02 грн.

 На виконання рішення суду АТ «Чернівцігаз» повернуло УПСЗН Кіцманської районної державної адміністрації вказану вище суму ще в листопаді 2019 року.

 ДОВІДКА

Акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. АТ «Чернівцігаз» експлуатує 8 788 км. газопроводів. У 2019 році підприємство протранспортувало близько 250,1 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. АТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб.

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.        

 

1