Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу

Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу

03.11.2016, 20:44
У Чернівцях після реставрації відкрили знамениту Садгірську синагогу – резиденцію знаного у світі місцевого цадика. Роботи з відновлення синагоги в Садгорі почалися у 2013 році. 
 
У Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу
У Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу
У Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу
У Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу
У Чернівцях відкрили знамениту Садгірську синагогу
Фото: Типові  Чернівці
 
Садгірська синагога є однією з 60-ти місцевих синагог, яка здобула найбільшу популярність в Чернівцях, незважаючи на те, що вона у досить віддаленому районі міста. Прославив її місцевий рабин, якого вважали справжнім чудотворцем — до цадика приїжджали з усіх куточків світу, і досі євреї відвідують його могилу. Місцеві жителі вважають, що після реконструкції синагоги паломників стане ще більше.
 
Історичні документи не повідомляють, коли саме у Чернівцях була збудована перша синагога. Але відомий дослідник Буковини, історик австрійської доби Раймунд Фрідріх Кайндль згадує, що до 1853 р. було завершено будівницто першої кам’яної синагоги на вулиці Анрі Барбюса, її називали Велика синагога. Але перед тим на тому ж місці стояла дерев’яна синагога, яка у ході російсько-турецької війни була спалена. Жодних точних відомостей немає і про Садгірську синагогу, яка існувала на території резиденції «чудодійних рабинів».
 
Будівля, яку зараз відновили, є дуже цікавою в архітектурному плані, — каже історик, директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір. — Але на жаль, жодних документів, які б проливали світло на те, хто і коли збудував її, дотепер не виявлено. Існують лише певні припущення. Вся будівля виконана з червоної цегли у псевдо-мавританському стилі з численним елементами декору на фасадній стороні.

Історія цієї будівлі напряму пов’язана з історією династії цадиків із родини Фрідманів. Засновник династії – Ісраель Фрідман прибув у Садгору взимку 1842 року й виконував тут роль релігійного наставника місцевих хасидів аж до своєї смерті у 1850 році. З цього часу й аж до 80-х років ХІХ століття функцію цадика у Садгорі виконував його син Абрагам Яків Фрідман. Після смерті останнього настала черга внука. Резиденція «чудодійних» рабинів функціонувала до Першої світової війни. З її початком садгірські Фрідмани перебрались до Відня і більше сюди не поверталися. Найкращі часи центр хасидизму у Садгорі переживав у 70-80-х роках ХІХ століття. Тому логічно припустити, що й синагога була збудована саме у цей період.

Отож всі троє – батько, син і внук поховані на єврейському цвинтарі у Садгорі. І саме їхня могила – як могила (чи гробниця) Садгірського цадика, є місцем паломництва хасидів з усього світу. Йдеться саме про династію Садгірських цадиків. Адже якщо батько був цадиком, то ця духовна почесть передається синові, внукові і далі. Всі вони переймають духовну спадщину свого попередника. На сьогодні династія Фрідманів налічує майже 400 сімей, які мешкають у США, Бельгії, Великій Британії і, звісно, Ізраїлі.

Джерело: http://promin.cv.ua/ та http://acc.cv.ua/ та за матеріалами За матеріалами: risu.org.ua

1