Чернівці відзначають День міста (НАЖИВО)

Чернівці відзначають День міста (НАЖИВО)

07.10.2017, 14:43

У Чернівцях відбуваються урочистості з нагоди Дня міста.

Святкові заходи розпочались о 10.00 із церемонії покладання квітів до могил бургомістрів, примарів, почесних громадян та учасників антитерористичної операції на Центральному кладовищі.

Урочисте відкриття свята відбулося поблизу ратуші за участю представників місцевої влади.

Програмою святкування передбачено понад 50 заходів, серед яких виступ військового оркестру 194-го понтонно-мостового загону Державної спеціальної служби транспорту, парад автомобілів, мистецький узвіз та пригощання жителів міста гігантською яєчнею із 500 яєць.

Святкування Дня міста сьогодні завершиться вечірнім концертом на Соборній площі за участю виконавця Миколи Задори, гуртів "Вікторія" та "Антитіла".

Пряму трансляцію святкових заходів Дня міста здійснює телеканал "Чернівці".

У Чернівцях День міста відзначається щорічно у перші вихідні жовтня. Цей день приурочений до першої писемної згадки про місто, яка датується в історичному документі молдавського воєводи Олександра Доброго 1408 роком.

На площі Пресвятої Марії свою майстерність показують чернівецькі ковалі. Вони представили зразки своїх робіт.

Зокрема одна з майстерень викувала породистого коня з гривою, вуздечкою та сідлом. Здається, він ось-ось зірветься з місця і поскаче галопом. На коня охоче вилазять діти, а батьки їх фотографують. Фотографуються і в імператорському кріслі. Напевно, сам австрійський імператор охоче посидів би в ньому. 
Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)

Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)
Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)
Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)
Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)
Ковалі у Чернівцях викували коня та крісло імператора (ФОТО)
 
 Місцеві ковалі подарували Чернівцям на День міста лелеку.

Його встановлять на території нового дитячого садка у Ленківцях, який називатиметься "Лелеченя". А поки що цей виріб можна побачити на порщі Пресвятої Марії, де відбувається свято ковалів. Біля нього фотографуються цілими сім’ями. 
Ковалі подарували місту триметрового лелеку (ФОТО)

Ковалі подарували місту триметрового лелеку (ФОТО)
Ковалі подарували місту триметрового лелеку (ФОТО)

Над лелекою працювала вся ковальська майстерня протягом тижня. "Це мій задум, – розповів коваль Андрій Хорт. – Цього разу ми робили лелеку під конкретне місце. Він ніби хоче злетіти з гнізда до сонця і перед ним розкривається весь світ. Це досить символічно, бо в садку будуть діти, які виростатимуть і перед ними теж відкриватиметься весь світ"

Нагадаємо, що це вже 11 подарунок ковалів Чернівцям на День міста.

У Чернівцях завершили ремонтні роботи на вулиці Богдана Хмельницького. Сьогодні її вже відкрили для транспорту.

Про це повідомив мер Чернівців Олексій Каспрук на своїй сторінці у Фейсбук і додав відео. 

"Ще є деякі роботи, які підрядник має завершити. Триває кримінальне провадження по укладанню мереж. Впевнений, що наближаємось до "крапки" в цьому питанні. :)", - написав мер 



Нагадаємо, вулицю Богдана Хмельницького планували відкрити ще минулого року до Дня міста. Але через неякісну роботу підрядника відкриття відклали. Цьогоріч для завершення робіт на вулиці Б. Хмельницького виділили ще п’ять мільйонів гривень.

Ремонт вулиці Богдана Хмельницького розпочали у червні 2012 року.

Вулицю Богдана Хмельницькогого відкрили для транспорту (ВІДЕО)

З метою забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони громадського порядку під час проведення заходів з нагоди Дня міста, буде обмежено або повністю перекрито рух транспорту на вулицях і площах міста

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

З 9.00 6 жовтня до 24.00 8 жовтня буде частково обмежено рух транспортних засобів, крім транспорту організаторів та учасників ярмаркових заходів на площі Пресвятої Марії та вул. Турецькій на ділянці від вул. П. Сагайдачного до вул. А. Шептицького, вул. Шкільній на ділянці від вул. Головної до вул. Сучавської і пров. Шкільного, та повністю перекриють рух транспорту на цих ділянках 7 і 8 жовтня з 10.00 до 19.00. 

До 20.00 7 жовтня повністю перекрито рух транспортних засобів на вул. М. Штерна. 

До 12.00 9 жовтня заборонено стоянку та повне перекриття руху транспортних засобів на площі Театральній на ділянці від вул. І. Котляревського до вул. Е. Штейнбарга, та з 9.00 до 18.00 7 жовтня на ділянці від вул. І. Котляревського до вул. С. Бандери.

7 жовтня з 10.00 до 14.00 буде повністю перекрито рух транспорту, крім громадського, по вул. І. Франка на ділянці від вул. А. Міцкевича до вул. Університетської. 

7 жовтня до 8.00 до 22.00 та 8 жовтня буде заборонено сточнку та повністю перекрито рух транспорту, крім транспорту організаторів та учасників ярмаркових заходів на площі Центральній на ділянці від вул. О. Кобилянської до вул. Руської. Рух громадського транспорту буде організовано з врахуванням цих обставин.

Джерело: molbuk.ua/

1