Чернівці умертвляють Заволоку

Чернівці умертвляють Заволоку

23.12.2018, 19:20

Не відаю, чи любить чиновництво Чернівців теє село. Але я особисто з тієї когорти патріотів, хто з дня у день молить Бога, аби воно, як і решта українських сіл, вижило в сутолоці сьогоднішніх негараздів.

Конкретно мова про мальовниче приміське село Заволока, що складається з трьох кутів, де живуть надзвичайно працьовиті та шановані ґазди. Воно б іще нічого з нинішніми негараздами, які практично підтяли основи українського села. Гризоти до всього заволочанам додає екологічна ситуація, яка гіршає з дня в день, підтинає здоров’я людей, що сталося, зокрема через те, що в більшість криничин потрапляють так звані фільтрати з нутра колишнього сміттєзвалища Чернівців на Роші-Стинці. І не виключено, що й так званий трупний яд. Причому не разово, а вже десятки років.

  • І знаєте до чого це призвело? Навіть не хочеться казати, бо й сам тут живу. Але нехай загал знає: більшість моїх односельчан, які використовують отруєну воду, недоживають до 60-ти років, - з гіркотою повідав колишній начальник обласного управління охорони здоров’я, громадський активіст Святослав Малиш. – Та що казати – треба щось робити, аби порятувати бодай наших дітей та онуків. Скільки не б’ємо в усі дзвони, не потикаємося в усі інстанції, але ніхто нас не чує і чути не хоче. Тому люди в Заволоці, кажу це без перебільшення, мруть наче мухи.

Як журналіст, болюче для заволочан питання не раз піднімав у пресі усіх рівнів, бував на прийому керівників, які міняються як погода з неба. Хтось із них щось обіцяв зробити вже завтра, інший прибріхував, що для залагодження біди вишукуються додаткові кошти. Але все, на жаль, залишається на місці. І коли когось із заволочан ще в зовсім молодому віці проважають в останню путь, вся громада села упевнюється в одному: біда сталася через колишнє чернівецьке сміттєзвалище, до порядку на якому нікому нема діла.

А думки з цього приводу більш ніж сумні. Адже не сьогодні – завтра, і самі Чернівці може потрясти чергова біда. Вже тріщать переповнені міські цвинтарі та іще діюче сміттєзвалище в Садгорі. Постає питання пошуків місць під ці надзвичайно важливі в екологічному аспекті об’єкти. І ось що почув на цю тему від одного з керівників об’єднаної територіальної громади.

  • Всі ці питання треба влагоджувати по-людськи, по-християнськи, але тільки не з чернівецькою владою, котра так брутально повелася з нашою Заволокою…

Не раз буваючи на Роші-Стинці, на окраїні якої зяє страхітливий для всього живого об’єкт, стараюся якомога швидше його проминути десятими дорогами. Спам’янімося. Це до тих невігласів, котрі свідомо не воліють вникати в людські проблеми, відкладаючи про людське око їх вирішення на невизначений період.

Іван Агатій, заслужений журналіст України.

На фото: ось саме це село, яке день у день потерпає від біди, що завдає колишнє чернівецьке сміттєзвалище.

 

1