Чернівці та Новодністровськ тепер зможуть утворити об’єднані громади за спрощеною процедурою

Чернівці та Новодністровськ тепер зможуть утворити об’єднані громади за спрощеною процедурою

03.04.2018, 21:57

Сьогодні, 3 квітня, Верховна Рада України, на вечірньому засіданні, ухвалила в цілому внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення.

Даним законом передбачено, що до проведення чергових місцевих виборів, у разі приєднання до територіальних громад міст обласного значення, вибори голів об’єднаних територіальних громад не проводяться, а головою об’єднаної територіальної громади вважається міський голова міста обласного значення. Також законом передбачено, що повноваження міської ради поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до міської об’єднаної територіальної громади.

Отже, Новодністровськ та Чернівці можуть утворити об’єднані громади з суміжними селами без проведення перевиборів міських голів та міських рад. 

Прес-служба Офісу реформ Чернівецького РВ АМУ (ПУЛЬС)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент зняв перешкоди для перших виборів у Новодністровській ОТГ (оновлено о 17.37+ВІДЕО)

Чернівецька область скотилася на останні місця з імплементації реформи децентралізації. Бурбак прогнозує висновки від Гройсмана

КОМЕНТАР Віце-прем'єр-міністра України Геннадія Зубка "Прийнятий закон 6466 – новий потужний поштовх децентралізації та створення нових великих тергромад"

Прийняття парламентом в цілому надважливого та ключового законопроекту – 6466 «Про внесення змін до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» дасть можливість територіальним громадам міст обласного значення приєднуватися до спроможних ОТГ інших територіальних громад без проведення перших виборів до міської ради. Також, закон прирівняв територіальні громади міст обласного значення до спроможних ОТГ.

Так прокоментував прийняття закону Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, ухвалення законопроекту очікувало майже 25 мільйонів людей, які проживають у 150 містах обласного значення та близько 1000 навколишніх територіальних громад.

«Прийнятий закон значно активізує процес добровільного приєднання до територіальних громад міст обласного значення інших територіальних громад. Також він стане новим сильним поштовхом децентралізації публічної влади та створення нових великих територіальних громад», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр подякував народним депутатам за децентралізаційні закони, які були ухвалені Парламентом з 2015 року. «Завдяки цим рішенням люди отримали можливість не тільки приймати рішення, а й реалізовувати їх», - підкреслив урядовець.

ДОВІДКОВО:

Громади зможуть приєднуватися до міст обласного значення – закон прийнято

3 квітня Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення.

За це рішення проголосували 268 народних депутатів (поіменне голосування).

Законопроект дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення.

Як відомо, в Україні 187 міст обласного значення, три з них – Лиман, Балта і Біляївка – скористалися законом про добровільне об’єднання територіальних громад ще у 2015 році, коли в країні пройшли чергові місцеві вибори. Тоді ж навколо міст обласного значення було створено ще декілька ОТГ, але там Центральна виборча комісія не дозволила провести перші вибори через необхідність, на думку ЦВК, змінювати межі районів. Після цього великі міста залишилися поза процесом об’єднання громад. Там відпала мотивація до об’єднання і через позицію ЦВК, і через те, що голови міст, які тільки-но перемогли на виборах, не хотіли перевиборів.

Законопроект №6466 дозволить містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур.

Нагадаємо, що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав цей законопроект одним з пріоритетних для прийняття в Парламенті.

«Міста обласного значення є найменш активними у процесі об’єднання громад. Це неправильно. Вони є центрами економічної активності, і логічно, коли до них приєднаються довколишні громади. Ми пропонуємо для цього дієвий механізм: законодавчо визначаємо міста обласного значення спроможними громадами, і це дає змогу приєднатися до них громадам сіл і селищ без проведення до міської ради такої громади виборів, як це відбувається в інших об’єднаних громадах», - зазначив Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, проект закону входив до переліку важливих для продовження децентралізації законопроектів.

 Прес-центр урядової ініціативи «Децентралізація»

1


КОМЕНТАРІ (1)

Багато тексту,а толку нажаль нуль!

Тому прошу в п.Юрія Чорнея задати нижченаведені питання експертам по місцевому самоврядування, п.Курку або представникам АМУ в Чернівецькій обл.

Оскільки закон не має зворотної дії,я так і не отрима відповідь на конкретні питання.

1.В містах обласного значення які до нового закону пройшли процедуру обяєднання з навколишніми селами в ОТГ вибори будуть проводитися?

2.Якщо так то все зрозуміло.

3.Якщо ні то яким чином приєднюватися цим вищевкащаним селам до так заної ОТГ,по новому приймати рішення сесії сільської ради про саморозпуск чи приєднання до ОТГ і ким(якими депутатами) в діючій Новодністровській раді/ОТГ будуть представлені ці села?

P.S.жодна сільська рада не проголосує про саморозпуск аргументуючи тим,що вони не будуть представлені в ОТГ!

P.P.S.місцеві козачки вже розганяють тему,що сільські ради знову кинули!Тому прошу максимально просто і прозоро висвітлити це питання!

Дякую

 

 

avatar

Олег,депутат,Новодністровськ

03 квітня 2018 23:17