Чернівці шості з кінця в інвестиційному рейтингу

Чернівці шості з кінця в інвестиційному рейтингу

07.07.2016, 17:51

Чернівці опинилися шостим містом з кінця за рівнем ефективності інвестицій. А це значить, що інвестор сюди не йде, бо не має тут ані належних умов, ані довіри. 

- Здається, що в Чернівцях, чи в краї, чи в країні щось відбувається інвестиційного? Відповідь проста: не відбувається, - заявив Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку.

Аналіз роботи 22 українських міст протягом першого кварталу цього року оприлюднила агенція "Євро-рейтинг". І така не надто висока оцінка може зіграти злий жарт, каже фахівець. 

- Ті люди, які могли б інвестувати, вони дивляться на індекс сприяння бізнесу, індекс підключення до мереж, індекс кредитування. Тобто є дуже багато таких показників. Вони подивились у рейтинги і сказали: "Це зависокий ризик". І йдуть у ті країни, галузі, де нижчий ризик, - зазначив Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку.

Тобто інвесторів як немає, так і не буде найближчим часом. Аж поки для цього не працюватиме влада, причому не тільки місцева. Бо Чернівці, як і Україна загалом не створює інвестиційно привабливого клімату для тих, хто хоче розвивати тут бізнес. 

- Це така тонка категорія, яка складається з дуже багатьох тонких чинників. Інвестиція дуже чутлива до цього всього. А тут згори донизу ризики, ризик країни – раз, - наголосив Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку.

А далі вже працюють міста. Ті, кому вдалося показати, що бізнесу тут раді, а інвестор може бути впевненим, що не "прогорить" через бюрократичні перепони, видряпалися в рейтингу вище. Чернівці ж поки що стратегічний план із залучення інвесторів не втілили. Однак у ратуші такі наміри вже є.

- Прийнята програма інвестиційно-інноваційного розвитку, яка, на жаль, прийнята тільки в квітні-травні, і зараз ми починаємо активно її впроваджувати. В рамках цієї програми передбачено виділення ряду коштів на проведення інвестиційних форумів і конкурсу бізнес-ідей. Також ми зараз розглядаємо декілька проектів щодо проведення хакатонів, - повідомив Володимир Середюк, заступник Чернівецького міського голови.

Це дасть можливість сформувати пропозиції для інвесторів, переконує пан Середюк. А вже відтак запрошувати сюди потенційних бізнесменів, яким можна буде щось обіцяти і навіть гарантувати. Орієнтуються переважно на тих, хто готовий вливати кошти з-за кордону. 

- Наголос на залучення прямих іноземних інвестицій, і водночас паралельно працюємо над проектами, за якими кошти грантові і кредитні були залучені в попередній період, - пояснив Володимир Середюк, заступник Чернівецького міського голови.

Однак заманити інвестора буде складно. Це визнають і в міськраді. Пан Кирпушко пояснює: рейтинги - річ підступна. А якщо вони стабільно низькі - тим паче. Бо автоматично перетворюють Чернівці на місто високого ризику.

- 20 років чи 25 років підряд Чернівці і область останні й передостанні, останні й передостанні. Це треба плисти проти течії якось, мати якусь дуже велику потугу, щоб зайти в регіон, куди ніхто не йде, - зауважив Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку.

Аби хтось таки прийшов, потрібно розвивати й інфраструктуру, а тут дуже на руку зіграє відкриття авіарейсу до Києва, каже Володимир Середюк. Ось тільки з кадрами сутужно - у відділі інвестицій міськради працює всього двоє фахівців. 

- Не можу сказати про те, що завтра у нас уже покращиться ситуація, але можу сказати, що для її покращення ми зробимо максимум. І реалізуємо, на мою думку, якраз оті заходи, які повинні посприяти залученню інвестора у Чернівці, - сказав Володимир Середюк, заступник Чернівецького міського голови.

А скільки це займе часу - важко навіть гадати. Може піти й десять років на створення сприятливого клімату для бізнесу, а може знайтись один сміливий інвестор, якому вдасться зайти в Чернівці хоч за місяць. І вже тоді за ним підуть і інші. 

Джерело: ТВА

1


КОМЕНТАРІ (1)

А який дурін прийде з капіталом в Чернівці ? Допоки ригівське місто з такими як Кирпушко в раді , здоровомисляча людина не наважиться. При найманьшій можливості ригивське місто зарубає ініціативи інвестора.

avatar

Нема дурних

07 липня 2016 15:34