Чернівці поступилися Хмельницькому, Івано-Франківську, Львову, Тернополю та Вінниці у рейтингу конкурентоспроможності українських міст, які найсприятливіші для ведення бізнесу

Чернівці поступилися Хмельницькому, Івано-Франківську, Львову, Тернополю та Вінниці у рейтингу конкурентоспроможності українських міст, які найсприятливіші для ведення бізнесу

07.09.2021, 11:27

У дослідженні взяли участь 45 міст України

Найбільш сприятливим містом України для ведення бізнесу є Хмельницький. Також у першій п’ятірці Івано-Франківськ, Мукачево, Львів та Бахмут. Такими є висновки дослідження Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, проведеного за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) та у партнерстві з компанією Інфо Сапієнс «Індекс конкурентоспроможності міст України – 2021».

До дослідження було залучено 45 найбільших міст України – Київ, 23 обласних центри та ще 21 місто із кількістю населення понад 73 тис. осіб.

У процесі дослідження було опитано майже 7,5 тис. суб’єктів підприємницької діяльності у 45 містах, половина з яких – фізичні особи-підприємці, а половина здійснює господарювання як юридична особа.

Оцінювання конкурентоспроможності міст здійснювали за 10 критеріями:

Започаткування бізнесу;
доступ до публічного майна;
прозорість та відкритість даних;
вартість дотримання законодавства;
податки та збори;
неформальні платежі та корупція;
безпека ведення бізнесу;
лідерство міської влади;
ресурси для розвитку;
підтримка інновацій.

За кожним з критеріїв на підставі опитування містам нараховували певну кількість балів. Надалі сума цих балів становила загальний рейтинг конкурентоспроможності відповідного міста.

 ПРЕЗЕНТАЦІЯ ІНДЕКСУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МІСТ УКРАЇНИ 2021 from Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

 

Лідером цьогорічного рейтингу з індексом 71,02 став Хмельницький. На другому місці – Тернопіль із 69,56 бала. Третє посів Івано-Франківськ із показником 68,66. Четвертим і п’ятим містами за рейтингом конкурентоспроможності стали Львів та Вінниця із показниками 68,65 та 67,54 бала відповідно. Далі у рейтингу розмістились Чернігів, Луцьк, Чернівці, Краматорськ та Кропивницький.

Цікаво, що Київ посів тільки 14 місце з 45 із показником 53,24 бала.

Нагадаємо, згідно з даними оновленого «Індексу Біг-Мака» від британського економічного видання The Economist, українська гривня недооцінена на 61,1%.

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/economics/finances/stalo-vidomo-u-yaki-ukrajinski-mista-nayspriyatlivishi-dlya-vedennya-biznesu-781095.html

1