Чернівці отримають кредит майже 10 мільйонів євро на 40 нових тролейбусів

Чернівці отримають кредит майже 10 мільйонів євро на 40 нових тролейбусів

05.05.2016, 17:39

Чернівці та Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали угоду про наміри про надання банком кредиту на реалізацію інвестиційного проекту з покращення інфраструктури громадського транспорту міста. Йдеться про 10 мільйонів євро, з яких понад 8 млн.євро кредиту і 1,5 млн.євро грант, за які Чернівці зможуть придбати 40 нових тролейбусів, а також оновити контактну мережу та тягові підстанції.

- Чернівці беруть участь у програмі ЄБРР, яка передбачає виділення фінансування українським містам на розвиток електротранспорту, - сказав міський голова Олексій Каспрук. - Ми підписуємо так звану передфінансову угоду, якою беремо на себе зобов’язання, засвідчуємо наміри про спільний з ЄБРР початок роботи над проектом, яким передбачається отримання біля 10 мільйонів євро на закупівлю орієнтовно 40 нових тролейбусів та розвиток електротранспорту.

Сьогодні, 5 травня, у ратуші було підписано угоду. Надалі фахівці розпочнуть роботу над розрахунками. 

- Ми готові докласти всіх зусиль до того, щоб вже восени тролейбуси виїхали на вулиці міста, - сказав старший банкір ЄБРР Данис Гайовий. - Спільними зусиллями найближчим часом буде виготовлено ТЕО, отримаємо погодження і на початку осені проведемо конкурс. Закупівля буде проводитися на відкритому конкурсі, в якому зможуть взяти участь усі охочі — і українські, й закордонні виробники. 

Також мер зауважив, що переговори з Бухарестом щодо отримання зі столиці Румунії тролейбусів, що вже були у вжитку, не припиняється, адже 40 нових тролейбусів недостатньо, щоб повністю оновити парк електротранспорту в Чернівцях.

Начальник тролейбусного управління Іван Іванічек нагадав, що у радянські часи у Чернівцях було 182 тролейбуси, з яких щоденно виїжджали на лінію 130-140 машин, а тепер лише 60. Наприклад, на маршрут №1 виїжджало 34 тролейбуси, тепер — 10. За часи незалежності тролейбусне управління отримало лише 20 нових машин.

1