Чернівці отримали нові містобудівні повноваження

Чернівці отримали нові містобудівні повноваження

05.08.2016, 19:50

5 серпня в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю місто Чернівці отримало нові містобудівні повноваження. Акт приймання-передавання справ підписали Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев та міський Голова Чернівців Олексій Каспрук.

Чернівці стали сьомим обласним центром, який буде користуватися новими функціями, а також 29-ю громадою, яка пройшла процес децентралізації держархбудконтролю.

«У минулому році на Чернівці припадало більше половини від всіх обсягів виконання будівельних робіт по області. Це означає, що у міста є величезний потенціал для залучення нових інвестицій в галузь. Нові повноваження дають для цього практичні інструменти», - відзначив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, тепер місцева влада матиме в своїх руках дозвільно-реєстраційні процедури та зможе налагодити швидку й якісну реєстрацію дозвільних документів. Також місто буде здійснювати контрольні функції - перевіряти будмайданчики, виявляти порушення та штрафувати недобросовісних забудовників.

«Крім того, посилиться координація в процесі держархбудконтролю. Міська влада зосереджує в своїх руках увесь містобудівний цикл. Тобто зможе швидко відслідкувати та перешкодити внесенню завідомо недостовірної інформації до декларативних дозвільних документів», - наголосив Олексій Кудрявцев.

«Чернівці довго очікували цього рішення і готові до виконання відповідальних повноважень. Для нашої громади, яка пишається архітектурною спадщиною і має міцні традиції будівництва це надзвичайно важливо. За перше півріччя цього року у Чернівцях введено в експлуатацію 57,3 тис. кв. м житла, що в 2,5 рази перевищує показники минулого року. З цього житла 31,7 тис. кв. м.- це багатоповерхова забудова, що потребує особливого контролю за дотриманням норм будівництва. Чернівчани демонструють небайдужість та активність у питаннях контролю за якістю будівництва і ми маємо гарний досвід спільного протистояння недобросовісним забудовникам. Отримання нових повноважень сприятиме такій спільній роботі міської влади та громади у питаннях забезпечення дотримання порядку на будівельних майданчиках міста, а також значно спростить дозвільно-реєстраційні процедури для забудовників. Це сприятиме гармонійному розвитку Чернівців», – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

- Майже два роки тому розпочалися реформи по децентралізації влади, і Чернівці це відчули, - додав народний депутат Максим БУРБАК. – Це, зокрема, і перевиконання місцевого бюджету на суму понад 190 мільйонів гривень за минулий рік. Незважаючи на шалений спротив місцевого чиновництва, децентралізація влади відбудеться і в нашій області також. Це і добровільне об’єднання територіальних громад, зокрема, в Сокирянському районі, де треба почути рішення громад. Ми бачимо, що центр готовий віддавати свої повноваження. Але тут є цілком закономірне питання – чи готові місцеві органи самоврядування, виконавчої влади перебирати на себе ці повноваження. Відбулася робоча нарада стосовно тих проблемних об’єктів, які є у Чернівцях. Я особисто звертався з депутатськими запитами до Олексія Кудрявцева і стосовно скандального будівництва по вулиці 28 Червня, 42, де мав бути готельний комплекс, а є житловий будинок з порушенням всіх норм і поверховості. Це і ситуація навколо "Сорбони", де людина ледь не загинули, коли впала. Це і скандал по вулиці Рівненській, коли завалився перший поверх ще не збудованого будинку. Вважаю, це буде випробуванням новоствореної міської архітектурної інспекції стосовно покладених на неї завдань і як вона буде справлятися. Ми почули запевнення, що відповідно до чинного законодавства центральні органи виконавчої влади ДАБІ України буде всіляко підтримувати місцеві ініціативи і тут вже м’яч на нашому полі. Впевнений, що тепер не буде нарікань стосовно "а в центрі усе вирішили, не вводять в експлуатацію, не допомагають місцевим забудовникам". Переконаний, що тепер на місцевому рівні всі питання можна буде владнати в стінах цієї Ратуші.

Олексій Каспрук повідомив, що вже з понеділка функції контролю за будівництвом будуть в руках міської влади. "Радий, що є підтримка і центральної влади, і державної архітектурно-будівельної інспекції, вже скоро будемо наводити лад у сфері будівництва в Чернівцях", - каже він.

Нагадаємо, що станом на сьогодні 29 громад в різних регіонах України взяли на себе нові містобудівні функції. Лідером в процесі децентралізації є Київська та Донецька області. В обох регіонах повноваження держархбудконтролю перебрали по 5 громад. Серед обласних центрів такими повноваженнями вже володіють Луцьк, Львів, Тернопіль, Харків, Херсон, Маріуполь.

Ініціатива передачі даних повноважень на місця не нова: в рамках плану по децентралізації багато міст по Україні вже здатні здійснювати нагляд за забудовами на своїх територіях. Поки що ніде в роботі новостворених органів порушень немає, за словами Кудрявцева. Але необхідно напрацювати запобіжні дії у разі виникнення питань. 

"Розкажу на прикладі Львова. Є голова, і є міська громада, яка буде за цим слідкувати. Якщо треба видати дозвіл комусь, я особисто телефоную у відповідний орган, даю йому адресу, і він їде інспектувати. Через добу, наприклад, говорить: "Це незаконно", висилає відповідне рішення, і дозвіл не видається. Ми виробимо меморандум по цьому питанню і будемо працювати. Але ми зможемо приймати рішення - навіть до ануляції рішень новоствореного органу", - розповів Олексій Кудрявцев. 

Наразі розробляється законопроект, який спростить доступ до об`єктів та умови контролю за забудовами, "щоб ми могли зайти і дійсно зупинити роботу", - каже Кудрявцев. У вересні законопроект мають прийняти у другому читанні.

Частково використано інформацію та фото molbuk.ua

1