Чернівецьким старшокласникам у бібліотеці розповіли про наслідки булінга

Чернівецьким старшокласникам у бібліотеці розповіли про наслідки булінга

08.04.2019, 17:32

Психологічний практикум «Булінг: причини та наслідки»,  який відбувся 8 квітня 2019 р. 0 10.00  у відділі абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка в рамках заняття ШСАП,  спонукав старшокласників ліцею №3 та ЗОШ №30 замислитись над винятково важливим питанням, яке майбутнє чекає на агресорів та їх жертв.

Булінг - це цькування дітей однолітками в дитячих колективах. Це агресивна і свідома поведінка однієї дитини стосовно іншої. Від випадкової бійки булінг відрізняється систематичністю і регулярністю. 

Розпочала захід керівник Docudays UA при обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка Галина Василівна Добровольська  демонстрацію документального фільму «Паперові зірки» (режисер – Інна Омельченко) та запросила присутніх до його обговорення. Учні спробували відповісти на запитання : чому жертвами булінгу найчастіше стають діти, які чимось вирізняються серед інших (раніше таких дітей називали "білими воронами")?

Член Української спілки психотерапевтів, практичний психолог ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж» Наталія Василівна Оксіна за допомогою завдань  в групах дала  учням можливість приміряти на собі ролі булера, жертви булінга та спостерігача. Такі вправи дали учасникам практикуму можливість самостійно зробити висновок, що булерами стають представники  родин, в яких  дітям не вистачає уваги й любові дорослих. Тому вони через цькування і залякування утверджуються за рахунок інших. Прагнення принизити або покалічити інших виростає з почуття власної неповноцінності.

Таким чином, старшокласники  зрозуміли,  як  булінг впливає на психіку всіх учасників, як він може стати першим кроком до соціальної ізоляції, чому у  жертв виникає занижена самооцінка та серед них  високий відсоток самогубств, а серед булерів чимало тих, хто пов'язує своє життя із криміналом.

Спікери заходу дали  молоді пораду: в разі складної ситуації не боятися звертатися за допомогою до людини, котрій  довіряєш. Це може бути хтось з батьків, родич, вчитель, психолог,  поліціянт і т.і.

Увазі учасників заходу запропоновано  виставку-пораду «Свобода чи вседозволеність», котру підготувала пр. бібліотекар Ірина Хліповська.

1