Чернівецьких молдован агітують записуватися румунами (додано лист звернення до МЗС)

Чернівецьких молдован агітують записуватися румунами (додано лист звернення до МЗС)

16.05.2012, 16:28

Румунія, перед Всеукраїнським переписом населення, продовжує проводити агітацію серед молдавського населення Чернівецької області, щодо зміни їхньої ідентичності на румунську. Останнім часом, до цієї роботи залучаються не тільки високо посадовці Румунії, чи місцеві «румуно патріоти», а навіть офіційні представники Молдови!!! Дане звернення керівників молдавських національно-культурних товариств прагне звернути увагу органів влади України та Молдови на поведінку пана посла Іона Стевіли. Така, відверта агітація на користь Румунії не прикрашає його, як офіційного представника Молдови. Звернення оприлюднюється в день 200-ї річниці підписання Бухарестського мирного договору, за яким сучасна Молдова опинилась під протекторатом Росії.

Голова Ради Чернівецького міського товариства молдавської культури В.Ігнатеско

Довідка: Бухарестський мирний договір — договір між Російською та Османською імперіями, підписаний 16 травня 1812 року в Бухаресті, який завершив російсько-турецьку війну 1806—1812.

Усвідомлюючи небезпеку неминучої війни з Францією, російський уряд відмовився від далекосяжних планів приєднати до Російської імперії Дунайські князівства. 3 квітня (22 березня) 1812 імператор Олександр I зажадав від головнокомандувача російської "Молдавської армії" генерала від інфантерії графа Михайла Кутузова негайно укласти мир, погоджуючись на кордон по річці Прут до впадіння її в Дунай.

Умови договору

Росія :

. встановила новий кордон на річці Прут (замість Дністра).

. отримала фортеці Ізмаїл, Кілію, Акерман, Хотин.

. повернула Туреччині Анапу, Поті, Ахалкалак, Молдову, Волощину.

. залишила у своєму складі Західну Грузію (крім Поті).

. отримала Бессарабію і деякі території Закавказзя.

. вперше одержала морські бази на Кавказькому узбережжі Чорного моря.

Османська Імперія :

. зобов'язувалась надати автономію Сербії.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Мова йде про Придністров'я. Лідер фракції Компартії України Петро Симоненко запропонував підключити Придністров'я до виборів Верховної Ради, запланованих на осінь. Він повідомив, що в Раді буде створена комісія з Придністров'я. За 20 років посередництва України на переговорах Молдови з Придністров'ям це перший політичний крок Києва в сторону регіону, де проживають 150 тисяч українських громадян.
Український політолог Сергій Толстов зауважив, що до такої активності Київ підштовхує Кишинів, влада якого веде Молдову до об'єднання з Румунією. Те, що Молдова все більше стає румунською, в Києві бачили давно. Принаймні з квітня 2009 року, коли в Кишиневі було сформовано правлячий альянс прорумунської орієнтації. Але коли нещодавно в Бухаресті на зустрічі з президентом Румунії Траяном Бесеску новообраний молдавський лідер Ніколає Тимофтій "скасував" молдаван, заявивши, що в обох країнах живуть тільки румуни, в українській столиці задумалися. І пригальмували дію двосторонньої молдавсько-української угоди, що гарантує дотримання прав нацменшин: в Молдові - українського, а в Україні - молдавського.
- Якщо немає такої нації, як молдавани, то права кого ми повинні гарантувати? - поставив питання заввідділом Інституту світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Сергій Толстов. На його думку, ситуація в Молдові, яка за нинішньої влади взяла курс на інтеграцію з Румунією, змусила київських політиків звернути увагу на Придністров'я, в якому російські міста, але села - українські. У цих селах говорять, вчать дітей в школах по-українськи, як це було до 1940 року, коли регіон входив до складу України. Досі Київ проводив щодо Придністров'я обережну політику - пам'ятав, що там живуть одноплемінники, але при цьому рахувався з позицією Кишинева, завжди і скрізь повторюючи, що регіон де-юре - частина Молдови.
При Леонідові Кучмі Київ опікувався "своїм" у Придністров'ї, але при Вікторові Ющенку - підтримав економічну блокаду регіону, ініційовану президентом Молдови Володимиром Вороніним. В.Ющенко не міг забути придністровцям того, що вони в 2004 році голосували на президентських виборах за Віктора Януковича. Тоді громадяни України, які живуть у Придністров'ї, були позбавлені права голосувати. Тепер ситуація змінюється. За словами С.Толстова, П.Симоненко у своїх заявах показав тенденцію до зміни інтересів Києва - в плані захисту одноплемінників і ролі у придністровському врегулюванні.
Але крім передвиборних інтересів у Києва в придністровському регіоні є й інші. У Тирасполі хотіли б, щоб Київ займався Придністров'ям так само ретельно, як і Москва. Тим більше, що прорумунські гасла, які звучать в Кишиневі, реанімували питання: що буде з регіоном в разі відходу Молдови до Румунії?
Днями керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Молдова Анатолій Кінах висловив думку, що найближчим часом придністровська проблема не вирішиться, і більше того: якщо Молдова продовжить зближення з Румунією, їй загрожує повна втрата Придністров'я. Тобто регіон може залишитися або з Росією, або влитися в сусідню Україну. Про такі перспективи українські політики голосно не говорять, але в голові тримають. А в самому Придністров'ї свого вибору на випадок злиття "двох Румуній" не приховують: якщо воно відбудеться, то без придністровців.
Раніше президенти РФ та України звірили позиції по миротворцях і заявили, що вони в Придністров'ї необхідні - до повного врегулювання конфлікту. Але днями в Києві президент Молдови Ніколає Тимофтій зауважив, що російська військова присутність на Дністрі, у тому числі і миротворці, - фактор нестабільності в регіоні. У Тирасполі, де наполягають на продовженні місії МС РФ, хотіли б заручитися підтримкою українців. Президент Придністров'я Євген Шевчук заявив на зустрічі з керівниками України, що сподівається на активізацію її як гаранта в процесі придністровського врегулювання. За матеріалами: "Дело".

avatar

Україні можуть приєднати сусідній регіон

16 травня 2012 16:25