Чернівецький театр покаже 'Землю' у найбільших містах західного регіону

Чернівецький театр покаже "Землю" у найбільших містах західного регіону

30.01.2016, 16:12

Чернівецький обласний музично-драматичний театр вирушає у гастрольний тур містами Західної України, і вже на початку весни знамениту «Землю» за однойменним твором Ольги Кобилянської побачать театральні шанувальники зі Львова, Тернополя та Прикарпаття.

Зокрема, наш обласний театр 2 березня виступатиме у Івано-Франківську, 3-4 березня у Львові та 14 березня - у Тернополі. Нагадаємо, цей рік для драмтеатру ювілейний, адже йому виповнюється 85 років. Тож гастрольний тур присвячений саме такій історичній даті, оскільки найкращий подарунок для театру – то зустріч із глядачем, - повідомляє chv.tv.

Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської представляє гучну театральну прем’єру

  
«Нема прірви глибшої, ніж прірви в душі людини..» Ольга Кобилянська
 
В основі тексту – інсценізація Василя Василька (1946 р.) за повістю Ольги Кобилянської, адаптована Мирославом Гринишиним із залученням другої частини.
Львівські глядачі матимуть змогу побачити іншу «Землю» – історію Сави, людини, котра пішла на гріх заради землі. У виставі піднята не тільки тема влади землі над людиною, а насамперед, психологія людської душі. Не зважаючи на те, що трагедія братовбивства – реальний факт, драматургія розгортається через символічний та, до певної міри, містичний показ внутрішнього світу героїв, якими обгорнуті події.
Історія Сави – людини, яку перемогла земля, не втрачає актуальності й сьогодні, не зважаючи на те, що була написана сто літ тому.
Скільки нам ще потрібно століть, щоб усвідомити, що людське життя і скалічені долі – це надто висока плата за землю…
Легендарний твір, вражаюча вистава варті того, щоб це побачив кожен український глядач.
 
Режисер-постановник – засл. діяч мистецтв України Мирослав Гринишин
Художник-постановник – Андрій Романченко
Композитор, диригент – Володимир Шнайдер
Балетмейстер-постановник – Василь Гринюк
 
У виставі задіяний увесь акторський склад, балет та оркестр Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської.
У ролі Івоніки Федорчука – директор театру Юрій Марчак
 
«З найкращим твором, що презентує Буковину перед світом, мають працювати найкращі митці вітчизняної сцени, вирішили керівники театру і запросили в режисери-постановники вистави заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Гринишина, а у сценографи — Андрія Романченка, вдячного учня свого великого вчителя Данила Лідера. «Це було почесно і дуже відповідально. Адже виводити «Землю» на чернівецьку сцену — те саме, що ставити «Кармен» у Севільї», — зауважили митці.
Усе у виставі було живе, народне, буковинське — від весільного вбрання, святкових і буденних головних жіночих уборів до сардаків і тайстр (тканих селянських торб через плече)."


Світлана Ісаченко | «Урядовий кур’єр» - читати 
  



«Режисурою ці передчуття-віщування найбільш точно втілені в ліричних сценах Михайла (Назар Кавулич) і Анни (Марина Тимку), коли двоє молодих закоханих, які в’ються, переплітаючись одне з одним, наче вимолюють любов, опускаючись на коліна і так поволі зникаючи у глибині. Ця, схожа на ритуал, сцена та інші ліричні епізоди надають спектаклю своєрідного відчуття містики, інобуття, якого не могло бути в попередніх етнографічно багатих і соціально критичних постановках».

Ганна Веселовська | «День» - читати
 


 
"Очікувана постановка «Землі» за повістю Ольги Кобилянської, перші покази  якої відбулися 19-20 жовтня, довго не відпускає. Минає день, другий після прем’єри, а створені акторами чернівецького театру образи  продовжують бентежити уяву, збурювати все нові і нові думки.  Ось же він – Сава! Нехай цього конкретного разу – вже не на сцені, а десь поруч, в житті –  навіть у жіночій подобі. Врешті, хіба стать має тут бодай якесь значення? Головне те, як він чи вона позиціонують себе в цьому світі. А хто тоді ми? Івоніка, Марія, Анна, Рахіра, Михайло?

Про те, що загальна тривалість вистави – три години, довідуєшся хіба що з програмки.  Години сценічного дійства пролітають на одному диханні. Чи не єдина несподіванка, для тих хто полінувався уважно прочитати афішу чи зазирнути в програмку, існування другої дії вистави. Настільки  завершеною й цілісною виглядає перша."


Юрій Чорней, "Букньюз" - читати
 


 
Офіційна сторінка вистави на сайті Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської - http://dramtheater.cv.ua/zemlya.html

1