Чернівецький художній музей усунувся від організації благодійної виставки і збору пожертв на допомогу українському війську, - художник Тарас Полатайко

Чернівецький художній музей усунувся від організації благодійної виставки і збору пожертв на допомогу українському війську, - художник Тарас Полатайко

25.11.2014, 22:15
У Чернівецькому художньому музеї презентували благодійний проект "Війна. 11 портретів" художника Тараса Полатайка, який з Канади повернувся жити у рідні Чернівців. Протягом кількох днів на початку серпня художник спілкувався з пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві, які потрапили туди з фронту з важкими пораненнями. Потім митець презентував фотопортрети та записи історій чоловіків, які побували в самому пеклі війни. Під час виставки відбувається збір коштів на підтримку військових: у залі встановлена скринька.
 
... Виставка вражає. У залі - портрети українських військових. Вони виконані висотою у зріст людини. У кожного героя - прямий сильний погляд. Поруч біля портретів - плеєр та навушники: вмикаєш, слухаєш розповідь героя і дивишся йому в очі. Відчуття, що зникають стіни музею і українські герої особисто вам розповідають про жахіття війни.

Зупиняюся біля портрету військового, який під час зйомки відрекомендувався, як Сергій Динаміт. Слухаю його розповідь: "Морально був готовий. Війна - війною. Відчуття страху? Ні, не знаю. Самозбереження - так... Що є важливо, а що - ні, я уже знаю тепер. Я змінився. Що тримає там? Я борюся за свою землю! Друг, уже покійний, якось сказав, коли під’їжджали до Слобожанщини, що за цю землю можна душу віддати. Так воно і є... І знайте, що вони воюють за дєньгі, а ми за свою землю. Для них ця війна точно буде програна..."

- Люди, які лежать у важкому стані... Спершу просто не можеш наважитися і щось розпитувати, лізти у душу, - пригадує про роботу над проектор Тарас Полатайко. - Першого дня видавив із себе, що це робиться, щоби підтримати бійців АТО, і бійці відгукнулися. З часом бар’єр зник і вони почали розповідати. Власне, ідея - дуже проста. Приходиш, слухаєш, а вони на тебе дивляться. І що важливо - проект є благодійний, можна залишити гроші у скриньці у залі.

- Спілкуючись з героями, я повірив, що усе у нас буде добре, - зауважує Тарас Полатайко. - Так, важкою ціною, але буде добре. Я побачив людей, які роблять надзвичайно важкі справи і говорять про це просто, без пафосу. У кожного - вражаюча історія. Для прикладу, в Олега у трьох місцях кістка прострелена і вісім сантиметрів бедрової кісти узагалі знесло. Він розповідав, як хлопці виносили його у важкому стані у брезенті, як потім несли у важких умовах через болото під проливним дощем. Вражаюче... Треба слухати і дивитися...
 
 
Відкриттю виставки "Війна. 11 портретів" художника зі світовим ім'ям Тараса Полатайка в рідних Чернівцях передував невеликий скандал. За словами митця, директор Художнього музею Інна Кіцул свідомо змінила кольори афіші з червоного й чорного на коричневого відтінку, пояснивши, що "Чернівці - це Вам не Львів" і щоб "не нагадувало прапор УПА". Про це Полатайко розповів кореспондентові  під час відкриття виставки 25 листопада в Чернівецькому художньому музеї.
 
"Тут навіть не в кольорі справа чи в дизайні афіші. Справа в заяві, яка прозвучала. Що "це Вам не Львів і тому кольорів УПА тут нам не треба, тому я свідомо це змінила, щоб їх тут не було". Так, вона свідомо цей колір змінила", - наголосив Тарас Полатайко.
 
Художник, виставку "Війна. 11 портретів" якого успішно представили в Києві, Торонто, Нью-Йорку, навмисне не відмовився після скандальних заяв директора Чернівецького художнього музею від наміру виставити експозицію в цьому приміщенні. Проте в організації самої виставки, зазначив Полатайко, працівники музею практично участі не брали. За винятком одного хлопця, який вивішував портрети бійців АТО. Більше музей, каже художник, нічим йому не допоміг.
 
Натомість Інна Кіцул, директор худмузею, всі звинувачення у свій бік відкинула й заявила, що їй прислали чорно-білий варіант афіші виставки Полатайка. Тому вона змушена була самостійно підбирати кольорову гаму, яку потім надіслала куратору виставки Оксаною Баришеновою. За словами Інни Кіцул, куратор погодилася з таким варіантом, сказавши, що й автор не проти.
 
"Автор сказав, що ми змінили концепцію авторську. Але він прийшов через дві години після того, як ми вже надрукували афішу. Я сказала, що я не хочу вмішуватися в авторську концепцію і тому, хай автор надрукує свою афішу і ми її повісимо. Автор не зробив це", - заявила директор музею Інна Кіцула.
 
Під час виставки також планувалося збирати благодійні внески на допомогу українським бійцям в зоні АТО. Однак і така доброчинна справа викликала дискусії між художником та дирекцією Художнього музею. Маючи досвід організації збору пожертв на допомогу українському війську в Київському художньому музеї, Тарас Полатайко думав, що чернівецькі музейники також візьмуть на себе ці обов'язки. Але директор худмузею зі словами "Хто цим буде займатися?", як зазначив митець, відмовилася від даної справи.
 
Лише завдяки активному висвітленню скандальної ситуації в соціальній мережі вдалося знайти небайдужих чернівчан, волонтерів, які взялися підтримати задум автора й зібрати гроші для бійців АТО.
 
"Зібрані кошти будуть спрямовані на допомогу передової", - підсумувала волонтер Наталія Бочарова.
 
Після таких несприйнятних для українців заяв директора Художнього музею художник Тарас Полатайко переконаний, що вона не гідна займати таку високу посаду. На її місце повинна прийте адекватна людина з відповідною освітою, яка б розумілася на мистецтві і що відбувається в сучасному мистецтві.
 
На відкриття виставки прийшли буковинські художники, письменники, політичні й громадські діячі, а також патріотично налаштовані чернівчани. Дехто зізнається, що прийшов на виставку саме після розголошеного скандалу між художником і директором музею.
 
Триватиме виставка до 22 грудня.
 
Довідка
Проект Тараса Полатайка "Війна. 11 портретів" проходить за підтримки Національного художнього музею України у рамках благодійної програми"Леви своїх не лишають". Проект спрямований на збір коштів для допомоги пораненим військовим та постраждалим музейним установам в зоні АТО.

Тарас Полатайко - український митець, який народився в Україні, з 1989 живе і працює в Канаді та Нью-Йорку. Нині повернувся до рідних Чернівців. 2002 представляв Україну на Бієнале у Сан Пауло (Бразилія). Серед інших міжнародних форумів, на яких Полатайко представляв Україну та Канаду — Корейська Бієнале (Південна Корея, 2009), Тель-Авівська Бієнале (2011) та Alberta Biеnnіal в Едмонтоні (Канада, 2013).

2012 року у НХМУ відбувся перформанс Полатайка "Спляча красуня". За останні кілька років роботи Тараса Полатайка виставлялися у багатьох світових галереях.
  
За матеріалами  БукІнфо та molbuk.ua
Фото - автора
1


КОМЕНТАРІ (26)

кулявлоби почали травлю жінок "неугодних"? До чого ж упустилися поозорники! використовувати всіх і вся, навіть художників які "заспівають" те що потрібно. Ганьба!

avatar

чернівчани

25 листопада 2014 22:21

 ще й правий сектор з собою привів для підтримки.    Видно маєш ти рацію, максиме, хочеться йому самому на директорське місце 

avatar

фотограф

25 листопада 2014 22:27

avatar

Dmitry Vodianytskyi

26 листопада 2014 00:11

смешно, как это все смешно . господин метець, вам не стыдно? это Кицулы кому спать то не дают?)))) Федорук , Бурбак... страдают бессонницей)))) Заниматся травлей жены, потому что об мужа зубки и коготенки обламали))))) жалкое зрелище! 

avatar

Олег

26 листопада 2014 00:55

Про антиукраїнські погляди пані Кіцул, як і її чоловіка, усі давно знають. Чоловіка вже, здається, люстрували, або ж він від люстрації всіляко переховується. Дійшла черга і до неї. Сьогодні, чи то пак вчора, під час відкриття, вона постійно намагалася підмінити питання про світоглядні речі - технічними питаннями кольорів і якихось ксероксів. 
В ході дискусії у пані Кіцул вимагали вибачення перед художником і перед українським народом, проте вона зробила вигляд що не чує питання, бо дає інтервю Чернвецькому променю. 
Людині, яка бачить учасників АТО в коричневих кольорах краще працювати на російському культурному полі і розповідати про українських фашистів. Бо Чернівці - то не Львів, Чернівці - то Україна, і червоно-чорний прапор - прапор УПА і Революції.
А в музеї досі висять портрети Михайлішина та Фірташа як великих меценатів. І не лише їх, пошукайте. 

      

avatar

Іван

26 листопада 2014 01:36

Була на відкритті. Шок!!! Зграя гієн, яка почула команду "фас!"

А СОЛДАТА ТАК НІХТО І НЕ ПОЧУВ!!!

Що це було? Навіщо? Грубо працюєте, пане Тарасе!!!  

Про "правий сектор" була кращої думки. Хлопці, на що ви розмінялися? Нічого я тебе, П..., не навчила, шкода! Надії подавав! А тепер за Сталінськими методами працюєш. Розстріл на місці ще не практикував?

А журналісти? Плазували перед закордонними споднями. Крутий чувак приїхав з Канади...! Відкрив виставку...! Вирішив порядки навести у цій затхлій нафталіновій провінції.
А пані Китайгородська?! Мовчала як риба об лід... Це ж і Вас зачепили, вельмишановна очільниця нафталінової псевдокультури!

А може Вас, Тарасе, вигнали з вузу, в якому ви працювали в Канаді, та ви сюди повернулися й розчищаєте місце, бо відгуки там не дуже хороші про вас.., 

Боже, нічого не змінилося після Майдану, нічого не вчать тисячі смертей на сході України! Тільки методи боротьби стали ще ницішими. Шкода!!!

Пане, Іване! Ви - дальтонік!!! Плакат біля залу, в якому представлена експозиція, у малинових тонах! А малиновим, до речі, був стяг у козаків! Спеціально ходила подивитись, бо вже стільки ж шуму біля тієї афіші! Більше того, скажу Вам, що навіть друкуючи книгу в солідному чернівецькому видавництві, кольори не було передано так, як того хотілося мені.
А де ви бачили художника???? Він - інтерв"юер і навіть не фотограф, який зробив ці портрети!!!! 

avatar

Чернівчанка

26 листопада 2014 02:00

іди проспися журнашлюха брехлива, а то мелеш всяку єресь. Ви кулявлоби і їхні обсоси краще малюйте та фоткайте картини як ви на чолі з турчином Крим прос.. ли, схід здаєте . Камікадзе хре.. ві))) а футуграф-емігрант лайно кулявлобне 

avatar

До "Івана"

26 листопада 2014 02:12

До "Івана"
Ого яуий інтелект, яка харизма! Справжній МУЖЧИНКА!!!  
А ти чому не в АТО раз такий борзий?! Чи довідку маєш?

avatar

26 листопада 2014 02:22

02:22 безіменному Чи безіменній журнашлюсі , не заздри а то луснеш))) для тебе місце баблосіб звільнив "атоіст" сєрйожка лазорєв , бабло відмивало на "строітельстві" мостов.... ))))) так "воював", так "воював"... На десяток років по ККУ "навоював" , місце звільнилося а ти пендос на букневс по клаві стукаєш як твій тато сексот стукав НКВД на людей)))) лжешлюха брехлива і пелехата строчи далі))))

avatar

"іванкові" і К

26 листопада 2014 02:50

Іванкові

Вбогості інтелекту заздрити не можна

Зрозуміло: довідку маєш... очевидно щось серйозне...

БІЛОЧКА може?
Адже по клавіатурі стукаєш на букньюз теж, а навіть не помічаєш

І від теми обговорення відішов, не помітив? Уже й НКВД згадав. Чи то на злодієві шапка горить?
Крапка. Якщо в школі вчився і знаєш, що це таке. Не цікавий!

avatar

26 листопада 2014 03:04

Не знаю, чия дружина директриса музею і взагалі про конфлікт вперше прочитав в цій публікації. Досить, до речі, стримана публікація, як і критика директриси. Зате коментарі - красава. Роблю висновок, що насипали солі під хвіст комусь з колишніх, от ця свора і біситься. 

avatar

Кирило

26 листопада 2014 08:52

Повністю підтримуемо директорку музею !!!ЧЕРНІВЦІ ---ЦЕ НЕ НАЦІОНАЛІСТИЧНИЙ ЛЬВІВ !!!ЦЕ ТОЛЕРАНТНЕ ЕВРОПЕЙСЬКЕ МІСТО...НАГАДУЮ ВСІМ " ПАТРИОТАМ"--ПРАПОР УКРАІНИ--ЖОВТО-БЛАКІТНИЙ !!!а не чорно-червоний....ПОЛАТАЙКО--ЧЕМОДАН--ВОКЗАЛ---КАНАДА...""ИНТЕЛЕКТУАЛ ""ХРЕНІІІІВ!!!!ПРОДАЖНА ШКУРА...ГРОШІ ЗАСТЯТЬ ОЧІ...

avatar

26 листопада 2014 09:11

кулявлобним уродам!

якщо жінки,як   мають за вас йти в АТО, бо у вас замість яєць щось інше)))) то я скажу вам кулявлобам бидлячим так:

тільки після головного кулявлоба Сєні ,якого побачу на передовій перед таким же уродом  як він бородаєм, тільки після Сєні з пістолем в руках кричущим За Батьківщину кулявлоб!)))))  

ви тварі, кулявлоби, праві сексоти чи ліві чексоти не маєте до УПА жодного відношення,тому закрийте свою пельку, а дехто з пелехатих сексотів на службах КГБістів так взагалі паплюжат стяг УПА на своїх трандульчиках )))) позорники сексотні

avatar

"іванкові" і К

26 листопада 2014 10:40

Може хтось мені пояснити істерію в коментарях? Що сі стало? Чого так теліпає коментаторів? Їй Богу, не звернув би увагу на інцидент з пані директоркою, якби не такі шалені коментарі. Поясніть, хто в темі, звідки роги ростуть.

avatar

???

26 листопада 2014 11:33

то сє стало,шо в місті Че багато хто із комуняк та вічно молодих комсомольців нині взявши на ваурожЄніЄ прапор УПА ором кричут шо вони ПОЦрійоти ))) а воно не так! бо вони перевертні і КГБісти

ото в коментарях люди тим переверням-ПОЦрійотам пишут щоб ті гниди собі закрили пельки і перестали використовувати прапори УПА та УПА до яких ці ПОЦрійоти не мают жодного стосунку

 

 от і всйо))))

 

avatar

до ???

26 листопада 2014 12:46

палатайка давай латайся з Буковини ,гнида тупоголова та задолиз кулявлобский

народ ! Стартує акція мистецька "Закидати гнилого "полатаного - художника" , гнилими помідорами"  ))))))))) оце буде перфомєнсЬЬЬ)))))   

Слава Україні! Героя Слава!

avatar

майданівці

26 листопада 2014 15:17

Тарас вчинив, як рідкісне гівно.  В ньому цього добра вистачає. Не варто шельмувати людину, по-перше, із слів Полатайка, по-друге за те, що вона просто не піариться. а залишається сама собою. Якщо Чорней чи Полайтака хоче, щоб Кіцул у них в рабах ходила, чи взгалі всі вчиняли як вони хочуть, думали, як вони і так далі, то вони просто чи дурні чи негідники, чи із страшенним комплексом неповноцінності. Щодо Полатайка то це точно, бо він просто блудливий невдаха, який користується тупістю і необізнаністю місцевих журнаістів.  Хлопці, згадайте слова вашого улюбленого Федорука, вам тут жити. політика піде. як туман. Ви ще таке заспіваєте, чого від себе і не чекаєте. Не травіть людину, яка не вчинила нічого поганого. Або травіть і живіть із гріхом на душі.  Поживете із гріхом, може прозрієте. Ідіоти

avatar

Від щирого серця

26 листопада 2014 20:02

Все рівно незрозуміло. Абсолютно коректна стаття. Критика на адресу пані директорки в порівнянні з коментарями просто лагідна. То чи може хтось пояснити абсолютно незаангажованій в цьому містечковому шкандалі людині, чому прихильники директорки так нервуються? Чому так зашкалює градус лайки? Чому позиція митця, на яку він має право, як і право на критику, викликає такі хамські відгуки? Згадую стару істину: скажи, хто твій друг і я скажу, хто ти. Здається, з друзями у пані директорки проблеми.

avatar

???

26 листопада 2014 20:17

Якщо ви вважєте, що вимога позбавити директора посади - це коректна вимога, а тведрження провінційних дурнів, що полатайко художник із світовим імям адекватним. Хоча у притомному стані це написати неможливо, або треба бути невігласом, гнрузчиком у порту. Скажу: хопці тут як в Росії вже. Всі з глузду зїхали. Це комісарська стаття у самому прямому розумінні. І найганебніше, що багато людей цього не розуміють, не кажучи вже про полатайку.ой не для того народився. Не буду більше писати, огидно бачити те гівно. Ригати хочеться, до чого дійшло

avatar

Знов від щирого серця.

26 листопада 2014 20:28

помоєму тільки в тебе манія "діректора"))) прихвостні кулявлобів пелехатий і ущербний   озабечені)))))

 

avatar

до ???

26 листопада 2014 21:13

почетайте коментарі )))) впісятися можна від "художного" дебіла))))  https://www.facebook.com/groups/Chernivchany/permalink/420118051472919/

avatar

місто Че

26 листопада 2014 22:54

Організація громадських слухань, полатайка і бабинська зібралися, для того щоб зняти директорку, яка ідеологічно не відповідає посаді. і навіть не здогадуються, як вони нагадують більшовиків. Україна 1949 рік. Або радше 20-ті роки .Жалюгідні кретини. Вони думають, що вони б тоді були дисидентами. та ви чисті комісари, які все міряють політикою.  ще раз повторю, огидно за Чернівці. По-справжньому огидно. Чорней, цей полатайка і з тобою так зробить, потім,не віддавайте божевільним влади. він комісар, самозакохана бездарність, якому пох... кого під ногами топтати. 

avatar

))

26 листопада 2014 23:46

avatar

олга

06 грудня 2014 02:23

avatar

06 грудня 2014 02:42

avatar

06 грудня 2014 02:46

Нарешті стало зрозуміло"Ху... із Ху..."Гадаєте,що гризуться за мізерну,як на їх мірку,зарплатню директора музею?Я так не думаю. Пані директор-дружина відомого генерала, що окрім генеральської дачі під Києвом,має й інші файні стаки,інший-синок не бідного татуся,партійного спілчанського та культурного функціонера,що перемалював партквиток в червоно- чорних тонах.Молодий геній опинився в Канаді, втікши з  туристичної групи та виграв престижний приз виставки,присвяченої Українським переселенцям, вилізши в голому вигляді на п"єдестал та помалювавшись бронзовою фарбою. Геніально! Чи нетак? Так що ж їх цікавить? По-моєму,це дірочка в паркані,адже татко був довгенько сторожем при тій "дірочці".Може я помилюсь?.. Хотілось би...Кому війна,а кому...

avatar

Олесь

06 грудня 2014 03:15