Чернівецький годинник, відреставрований Сергієм Осачуком, потрапив до ТОП-10 найдавніших сонячних годинників України (ІНФОГРАФІКА)

Чернівецький годинник, відреставрований Сергієм Осачуком, потрапив до ТОП-10 найдавніших сонячних годинників України (ІНФОГРАФІКА)

09.08.2020, 15:45

СОНЯЧНИЙ ГОДИННИК НА КОСТЕЛІ ВОЗДВИЖЕННЯ ВСЕЧЕСНОГО ХРЕСТА У ЧЕРНІВЦЯХ

Сонячний годинник вертикального типу встановлений на стіні римо-католицького костелу Воздвиження Всечесного Хреста. Костел побудований у 1787- 1814 рр. Годинник було встановлено на південно-західній стіні костелу у 1818 році і кілька разів його змінювали на новіший.

Сонячний годинник виконаний на шести аркушах заліза, що склепані між собою, виглядає як усічений сектор кола і має розмітку: годинні і півгодинні поділи та позначення годин арабськими цифрами від 8 години ранку до 5 години вечора. Розмітка і цифри нанесені чорною фарбою. Гномон – полярний, на дугоподібній підставці, виготовлений із металу. Довжина стріли – близько 80 см. 

Як дістатися: м. Чернівці, вул. Бетховена 4/5.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/ 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячний годинник на Малій Базиліці у Чернівцях оновиться

На костьол повернули сонячний годинник

Фонтан з левом на будинку-кораблі в Чернівцях, який порадив відновити Осачук, увійшов до топ-12 найстаріших фонтанів України

Три роки тому тому нинішній голова Чернівецької ОДА організував і оплатив реставрацію унікальної пам'ятки Чернівців.

«Мені захотілося врятувати цей сонячний годинник від корозії, – розповідає чернівчанин Сергій Осачук,  який реставрує цю унікальну для міста річ за власні кошти. – Насправді сам метал  – міцний, але справа суто в естетичному вигляді годинника. Я розмовляв з настоятелем костелу – отцем Анатолієм, в середині храму ще не завершена реставрація, тому до фасаду, за словами настоятеля, вони мали братися, але це – дальша перспектива. Тому вони були дуже втішені моїй ініціативі. Як і були втішені  у відділі охорони культурної спадщини міста. Для них всіх – це подарунок. А мені, як чернівчанину, подобається це робити, оскільки шкода, що ця родзинка міста – у такому неестетичному стані. Можна було, звісно, писати петиції, оголошувати збір коштів… А можна це зробити швидше, і  власними коштами. І якщо кожен чернівчан у щось бодай маленьке вкладе власні гроші, то в загальному місто виглядатиме привабливіше».

Сергій Осачук за фахом історик, але зауважує, що не задавався  ціллю дослідити історію цього сонячного годинника. Йому важливо найперше, аби ця річ радувала людей своїм гарним виглядом.

- «Реставруватимуть чернівецькі майстри, – додає він.  – Також ми спілкувалися і консультувалися із Олексієм Бурнаєвим, експертом зі Львова, який добре знає всі вежеві годинники Чернівців. Роботу майстрів я не підганяю, оскільки терміни не є важливими».

Черінвці-2w.gif

Світлина від BukNews.

1