Чернівецький гамбіт, або на довиборах відпрацьовано технологію, яку можуть застосувати у Києві і на виборах мера у Чернівцях, - Фронт Змін

Чернівецький гамбіт, або на довиборах відпрацьовано технологію, яку можуть застосувати у Києві і на виборах мера у Чернівцях, - Фронт Змін

04.02.2013, 20:46

"Останні довибори в окрузі № 50 до Чернівецької обласної ради внесли багато нового в політичне життя Чернівців, - розповів сьогодні журналістам голова Чернівецької обласної організації партії "Фронт Змін" Олексій Каспрук. - Звісно, прикро, що наш кандидат програв. Проте ми побачили, що насправді коїться в місті... На довиборах використано технологію тотального підкупу виборців. Цілком очевидно, що ченівецьку   технологію застосують на виборах в Києві. Адже вже пролунали заяви про необхідність обирати депутатів столичної міськради тільки по мажоритарних округах. Таким чином, не засвічуючи партійність кандидатів, влада намагатиметься провести до ради "темних конячок". А ті потім сформують слухняну до Партії регіонів більшість".

Ситуацію на довиборах в Чернівцях Олексій Каспрук порівняв з шаховим гамбітом: "Так, ми втратили один мандат депутата обласної ради, проте ми зрозуміли, хто буде нашим основним опонентом на виборах міської ради і міського голови. Ми витягли цю гідру на поверхню. А попутно також зрозуміли, хто є другом, хто псевдодругом, а хто опонентом".

 За словами Олексія Каспрука, кампанія переможця виборів Білогорки була точною копією парламентської кампанії секретаря міської ради Віталія Михайлішина. Це репліка, абсолютна калька з компанії Михайлішина. Його супроводжували ті самі політологи, політтехнологи, в тому числі Кость Бондаренко, який вже встиг оперативно прокоментувати результати виборів на Буковині, застосовувалися ті самі технології. Але  була й відмінність. Білогорці дозволили критикувати владу. До того ж формально він був позапартійним кандидатом. Водночас його офіційна листівка, де він протиставляє себе одночасно кандидатам від Об'єднаної опозиції і Партії регіонів є суцільною брехнею. Бо за своє політичне життя він поміняв не одну партію. Дивно було чути з його вуст критику влади за погані дахи, коли поруч завжди знаходився депутат Бешлей, який в складі міськради відповідає саме за житлово-комунальне господарство.

Але в умовах низької явки виборців ця тактика себе виправдала. Очевидно, що тепер псевдорегіонали і тушки спробують саме таким чином, через такі стурктури як "Рідне місто", знову пролізти і закріпитися у владі на чергових виборах.

Фактично влада кинула всі свої ресурси на підтримку двох кандидатів і спостерігала, яка  технологія ведення передвиборчої кампанії виявиться успішнішою. У той самий час опозиційному кандидатові фактично довелося воювати на два фронти.

Факторами, які не сприяли перемозі опозиційного кандидата, на думку Олексія Каспрука,  могла стати незначна активність союзних опозиційних партій: Свободи, УДАРу, Батьківщини. Розчарувати виборців могла політична вовтузня, затіяна Миколою Малярчуком. З'ясування стосунків в опозиційному таборі  могло викликати у частини виборців розчарування і вони не пішли голосувати. Оцінку цим його діям дали виборці. За Малярчука проголосувало 200 виборців. За іншого кандидата від цієї ж політичної сили, який балотувався по кіцманському округу, проголосувало на сто людей більше. Очевидно, що членам Громадянської позиції є сенс подумати про авторитет свого обласного керівника.

У той самий час Олексій Каспрук переконаний, що авторитет Арсенія Яценюка довибори жодним чином не  засвідчують. Справжнє ставлення буковинських виборців до лідера опозиції продемонстрували результати останніх парламентських виборів. Відкинув він також тезу про те, що союзницькі партії були малоактивними, бо Фронт Змін фактично нав'язав їм своїх кандидатів. Ми нікого нікому не нав'язували: хто вважав за потрібне - підтримав кандидата підписом, а хто не бажав, як Малярчук, цього просто не зробив.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Вибори до Чернівецької обласної ради закінчилися і ми маємо попередні результати. Згідно яких, по 50-му округу (частина Шевченківського району міста Чернівці) переконливу перемогу здобув маловідомий представник, так званої, громадської ініціативи «Рідне місто» Андрій Білогорка. Прізвище якого, за два тижні до виборів, мало кому про щось говорило. А зараз можна тільки поаплодувати здібностям місцевої бізнес еліти, яка власне і утворила «Рідне місто», зробити з невідомої, широкому загалу, людини, головні опоненти якої навіть і не розглядали її кандидатуру, як таку, яка є конкуренто спроможною, кандидата, який отримає перемогу. Тай залишається загадкою, як позапартійний кандидат буде реалізовувати свої передвиборчі обіцянки, не належачи до жодної з представленої у обл. раді політичної сили, з ким він буде кооперуватися.

З самої кампанії, якщо її можна так назвати, зробимо наступні висновки.

По перше, технологія, яку використовували у штабі провладного кандидата Бойчука, «а-ля Клюєв» є неефективною. А саме використання адміністративного ресурсу, без серйозних грошових вливань, на рівні окремо взятого району, показало особисту не зацікавленість виборця у чужому для нього результаті. Тобто, навіть не дивлячись на те, що були прямі вказівки згори, зібрати певну кількість людей на підтримку кандидата, якщо це не можливо матеріально забезпечити, то не буде і відповідного результату. «Голий» адмінресурс не дає очікуваних результатів.

По друге, поява громадської організації «Рідне місто» може свідчити про те, що місцева бізнес-еліта, об'єднавшись в одну команду, захоче мати свою власну партію, яка буде рівновіддаленою, і від провладної ПР, і від об'єднаної опозиції. Тобто ми, можливо, у недалекому майбутньому зустрінемось з неідеологічною силою, на кшталт «Блоку Леоніда Черновецького» у місті Києві, мешканці якого, донедавна потерпали від свавілля «молодих та перспективних».

По третє, програш опозиційного кандидата на виборах показав відсутність бажання опозиції, до відкритого протистояння з провладними силами. Складається враження, було досягнуто відповідних домовленостей про дотримання «нейтралітету» і невтручання у виборчу кампанію, що ми могли спостерігати останні два тижні. Тому що не було видно активної підтримки партійців «Фронту змін». Фактично їхня кандидатка була відправлена у вільне плавання. Представники опозиції, навіть, не попередили виборців про межі виборчого округу на якому будуть проходити вибори.

І тут можна зробити четвертий висновок про те, що результат представниці об'єднаної опозиції Марії Філіпчук, є результатом тих громадян, які змогли, попри байдужість партійної еліти, зорганізуватися та, власними силами, провести мобілізацію виборців, прямо напередодні дня голосування.

Це ознака європейського громадського суспільства, в якому виборці самі організовуються і вирішують кого делегувати у представницький орган, який би представляв та захищав їхні інтереси. Суспільства в якому виборці будуть віддавати свій голос не за грошові винагороди, чи просто за «молодих та перспективних», а будуть об'єднуватися заради якоїсь конкретної мети. Хоча говорити про те, що це буде системним явищем, поки немає ніяких підстав.

Сергій Янушевський

avatar

Знову програш?

04 лютого 2013 21:13

Хорошо написан комментарий. Только попадание не в десятку,а в семерку. Представьте себе другой вариант, Билогорко проигрывает? Вы хороший аналитик и далеко не глупый человек. Продумайте вариант в этом направлении. А партию эту создал Продан, Ленигевич, Михайлишин. Чесанов. Кедь и остальная нечистота. И только с согласия Борисова. А Папиеву респект! Теперь будет сидеть и лицезреть, как ОО воюет с рідним містом. орошо, что віборі будут в 15 году!)))) 

avatar

cunning до знову програш

04 лютого 2013 21:51