Чернівецький депутат Тарас Прокоп ініціює повну заборону на використання російської мови у будь-яких сферах життя міста

Чернівецький депутат Тарас Прокоп ініціює повну заборону на використання російської мови у будь-яких сферах життя міста

16.07.2023, 15:45

У Чернівецькій громаді можуть з’явитись повні обмеження щодо використання російської мови у будь-яких сферах діяльності, особливо у культурно – історичній галузі.

Відповідний проєкт "Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Чернівецької міської територіальної громади"  рішення опублікований на сайті міськради і незабаром його розглянуть депутати Чернівецької міської ради, передають Чернівці24.

Якщо таке рішення ухвалять, то на території нашої області введуть заборону на «публічне використання російськомовного культурного продукту».

Автором цієї ідеї є чернівецький депутат Тарас Прокоп, який тимчасово залишив свою посаду та вступив до лав Збройних Сил України.

Проєктом рішення пропонується "запровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту (культурні блага і культурні цінності, що створені та/або використовуються за допомогою російської мови) в будь-яких формах на території Чернівецької міської територіальної громади до моменту впровадження російською федерацією або її правонаступниками політики реабілітації за військові злочини та виплати всіх репарацій за завдану шкоду нашій державі".

У випадку ухвалення рішення у мерії мають упродовж місяця сповістити про це всі комунальні підприємства, установи та організації, та всіх фізичних і юридичних осіб.

Першочергове рішення щодо введення мораторію на «російськомовний продукт» висунула Київська державна адміністрація. Після цього зміни почали впроваджувати й в інших регіонах України.

Якщо мерія Чернівців все ж ухвалить даний проект, всі комунальні установи, компанії, підприємці та юридичні особи будуть зобов’язані його дотримуватись.

Нагадаємо, депутати Київради заборонили публічно використовувати російськомовний культурний продукт на території міста − йдеться про пісні, концерти, театральні вистави, пише УП.

Депутат, голова постійної комісії з питань освіти і науки Вадим Васильчук повідомив: «Необхідно остаточно раз і на завжди обмежити російськомовний культурний продукт на території столиці України. Фактично передбачено заборонити публічне висвітлення та демонстрацію російськомовних товарів та послуг, які створені у процесі провадження діяльності у сфері культури»  

Він уточнив, що мова йде про:

- книги,

- художні альбоми,

- аудіовізуальні твори,

- музичні звукозаписи,

- вироби художніх промислів,

- театральні та циркові вистави,

- концерти,

-  культурно-освітні послуги.

Васильчук додав, що крім цього, мораторій розповсюджується і на об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України. Таке рішення підтримав 71 депутат.

Водночас Київрада не повідомила, яким чином слідкуватимуть за дотриманням нового обмеження та яке  покарання передбачене за порушення рішення міськради.

1