Чернівецький депутат Ростислав Білик може уникнути покарання у справі зі скупкою голосів

Чернівецький депутат Ростислав Білик може уникнути покарання у справі зі скупкою голосів

02.11.2017, 09:50

Справу Ростислава Білика можуть закрити за терміном дії.

Про це розповів у програмі "Суть Речей" на Радіо 10 політолог Олексій Кандюк та координатор ГМ «Опора», радник з питань децентралізації Центру розвитку місцевого самоврядування, Тарас Прокоп розповіли, як просувається справа з підкупом голосів студентів на виборах у Чернівцях.

Тарас Прокоп: "Справа досі не закрита. Справа зараз має декілька різних гілок, перше, справа стосується самого головного звинувачуваного, тоді кандидата в депутати, зараз вже депутата Ростислава Білика. Як бачимо, суд затягує розгляд справи і чиняться перешкоди правоохоронним органам. Якщо повернутися назад, коли відбувся гучний скандал, коли було виявлено студентів, які зізналися, що продали свої голоси, Ростислав Білик покинув країну і його не було в місті близько 8 місяців. Потім дивним чином він з’явився в місті. Ми почали виясняти, яким чином, бо він був у розшуку. Виявляється, його зняли з розшуку і справа була направлена з Чернівців у Київ, в прокуратуру. З підставою того, що довго розслідували цю справу у Чернівцях. В прокуратурі міста Києва, на їхню думку, ефективніше справилася з цим і закрили цю справу. Але це обурило громадськість, справу поновили і віддали національній поліції. Але Ростислав Білик сказав, що не переховувався від правоохоронних органів, а перебував на лікуванні в Ізраїлі, але надати оригінал довідки, що він перебував у лікарні, він не зміг. Власне слідчі, коли був розгляд суду, клопотали суддю, щоб надали запит у клініку, щоб знати, чи Ростислав Білик був там на лікуванні. Але суд не задовільнив це клопотання. Справа по суті, за терміном дії вже поступово закривається. Натомість інші справи, які стосуються студентів, які продали свої голоси, вони ще досі знаходяться в суді, тривають слідчі дії. Окремі студенти визнали свою провину, зізналися, що продали свої голоси і завдяки цьому вони покарані не були. У справах є близько ста студентів. Багатьох виключили з університету, дехто отримав умовний термін на один рік. Ми зараз лобіюємо зміни до кримінального кодексу, відповідно до якого, щоб автоматично ті люди, які в ході таких справ кримінальних , коли винуватця цієї справи справжнього не покарають, то інші також будуть позбавлятися відповідальності за вчинення. Бо це несправедливо, коли ті, хто організовує цю справу залишається непокараний."

Людмила Григорчук: Це показовий випадок , що так багато говоріння, а зрештою, головного винуватця не покарали?

Олексій Кандюк: В українській політиці це звична справа. Коли я навчався в юридичному ліцеї, це були перші зміни до Конституції нової. Всі дуже тішилися, що нарешті судам перейде багато повноважень. Нарешті будуть керувати в судах професіонали. Тепер громадськість суддями якраз зовсім не задоволена. А все тому, що влада розуміє, що рішення суду важко оскаржити. Це законний шлях виправдання. Проблема навіть не в українській політиці, а проблема в тому, що наше судочинство таке, суб’єктивне, воно відштовхує іноземних інвесторів, бо позбавляє гарантій власних капіталовкладень. Декілька людей пропонували вкласти капітали, але тут є ризик зайти у замкнений круг судочинства. Ті суди, які ми маємо і той шлях, яким пішла наша влада, вже показує, що це той шлях , який і був раніше. Намагання використати антикорупційні органи для тиску, принцип знову і знову використовується і це заважає прогресу і знову може призвести до соціальних потрясінь. Тому все залежить від низової ланки, від виборця.

Джерело: http://acc.cv.ua/

1